Стартова заплата за учител – 920 лв., пари за дрехи, наем

При пенсиониране си тръгват с 10,5 месечни възнаграждения
71
Стартова заплата за учител – 920 лв., пари за дрехи, наем
Снимка: Булфото, архив

920 лева става началната учителска заплата от 1 януари догодина. Това е разписано в колективния трудов договор между министъра на образованието и синдикатите, съобщават от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Минималната заплата за старши учител става 955 лв., за главен - 1005 лв.

Още по темата

Най-ниската заплата за главен учител ще е 1005 лева, а за директор 1140 лева.

От профсъюза припомнят, че според обещанията на финансовия министър Владислав Горанов, при възможност на Държавния бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а при пенсиониране учителите ще получават по 10 и половина работни заплати.

Педагозите получават вече задължително три допълнителни плащания на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

Важността на учителската и директорската квалификация е гарантирана с нарастване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал.

Договорено е включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително съгласувани със социалните партньори и след обсъждане на педагогически съвет, и утвърдени от директора.

Увеличението на допълнителното заплащане с над 30% на професионално квалификационните степени измиват срама от запазените малки разлики между кариерните учителски и директорски длъжности, посочват от КТ "Подкрепа".

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Човек от систематаНеграмотник!Ти прочете ли какво си написал и по-важно,как си го написал.Наистина учителя,който те е учил на четмо и писмо ,не заслужава заплатата си.Какво пазят и каква заплата заслужават неграмотници като теб?!
68
1
 
9
 
! Отговори
валери иванов преди 5 години
ВНИМАНИЕ! В Националната финансово стопанска гимназия София един учител е уволнен под натиска на родители и ученици, защото пише реални оценки. Това ли е нашето образование?
67
1
 
0
 
! Отговори
ok преди 5 години
До Анонименok
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В статията НЕ е посочено най-важното 925 лева НЕТНО ИЛИ БРУТНОНетно. В цял свят, заплатите са нетни. Дават се нентите, защото е възможно, да плащаш по-ниски такси за различни неща,. Разбира се, в Бъклгария системата е дървена и в София, плащах същите такси, каквито плащах, когато работех на домашно в едно 2000 души село. Затова сега, само "Da Dark Side" - С моето пиене, до пенсия няма да я докарам, така че всичко е наред :)
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Pavel StaikovЗатова не ги даваш на учениците си ... Ти преподаваш на не повече от 250 ученика. На випуска са по 50 000. Все ще се намеря нуждаещи се.
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаОт сайтовете за работа е много трудно да се намерят частни ученици, а и това са временни неща за по няколко седмици. Сега съм Холандия и съм си добре. Като направят заплатите по 2000 евро ще дойда да работя в България.
63
1
 
4
 
! Отговори
Pavel Staikov преди 5 години
До ДаЯвно не си запознат. Септември 2017 започнах работа като учител в една от англ. гимназии на София, преподавах физика на английски език. Първата заплата която получих за септември беше 550 лева нето. Мислих 2 дни и подадох молба за напускане, имаше 1 месец предизвестие. Вярно с втората заплата имаше увеличение от 110 лева, но такива суми не ме устройват. Те не устройват и никого. За частни уроци и дума не може да става - подписваш декларация че няма да даваш такива на учениците си.
62
21
 
6
 
! Отговори
Да преди 5 години
И с частните уроци ,разни европейски проекти, категории и др. Взимат учителите 2000 лв месечно.
61
2
 
7
 
! Отговори
НЕТНО ИЛИ БРУТНО? преди 5 години
В статията НЕ е посочено най-важното 925 лева НЕТНО ИЛИ БРУТНО,защото ако е брутно след удръжките за пенсии и други парите са много по-малко.Ако обаче чакаме пенсия от България след 30 години, има много да се чака. НЕ е сигурно дали изобщо ще съществува тая държава.Възможно е да остане само София и не знам какви деца изобщо ще се раждат тук,за да учат. А от МОН искат децата още от 3-ти клас да учат програмиране. Ако останат деца от ромс*ки произход, изобщо няма да има нужда от училище,те не учат
60
3
 
2
 
! Отговори
до 57(Ханко Брат) преди 5 години
Ханко,братко много правописни грешки имаш!До кой ли клас стигна ти в училището и баща ти митничар ли беше та стана ти милиционер?
59
1
 
0
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
Какво е завършил синът ви?
58
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Ако имам финансоввата възможност, децата ми няма да припарят до общо училище !!! Там са само чалга, псувни, побойници и наркотици. Не, благодаря !
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Човек от системата 57Чесно казано, можем да се справим с 1/10 от полицията, просто трябва да избиваме разбойниците :)
56
31
 
3
 
! Отговори
Човек от системата преди 5 години
Начи ние ви пазим ,а учитлите заслужават повече от нас ми нема как да се сагласа защото съм вече 16 години в МВР и си ми харесва работата ,ама са малко парите и трябвя да са повече от на очителите ,защото вие разчитате на нас и нашия труд.
55
2
 
20
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Спасението е в образованието, браво, това е чудесна новина. Сега да следват лекари, сестри, научни работници... Не може останалите да почакат да живеят, всеки трябва да има достоен живот. И още - синът ми е висшист, с минимална работна заплата, работи на смени. Не по специалността, а като охрана. Това не е нормално.
54
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е лошо и родителите да влизат в час от време на време , за да видят "кротките" си деца , как слушкат ,а учителката си вика , просто защото й се вика.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това се случи изобщо , за оставащия период от мандата на правителството/2 години/трябва да се увеличават заплатите със 75 %, за да си удържат на думата ....хич не ми се вярва .
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обещаното от ГЕРБ не е гарантирано! Сега сме юни, а ни "радват" с това, което може да стане догодина! А дотогава дали ще са на власт?
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат гадовете,лъжат тяхната.....А глупаците пак кълват ли,кълват....
50
5
 
26
 
! Отговори
срамно е... преди 5 години
Тази "договорка" м/у синдикати и правителство е срамна! Заплатата трябва да стартира от поне 1500 лева ,иначе няма да останат свестни учители. В София просто няма желаещи при тези смешни заплати, стрес и огромни отговорности !