Блокчейнът и изкуственият интелект – в учебниците!

Коментар на проф. Алфред Таудес пред Investor.bg
15 юни 2018 11:52, Бойчо Попов
20
Блокчейнът и изкуственият интелект – в учебниците!
снимка: Pixabay

Алгоритмите, които са в основата и на иновации като блокчейна и изкуствения интелект, трябва да бъдат изучавани още в училище, за да могат да бъдат разбирани по-добре. С това заключение започва нашият разговор с проф. Алфред Таудес, ръководител на института за криптоикономика към Виенския икономически университет (Wirtschaftsuniversität Wien). Квалификациите му в областите на бизнес администрацията, информационните системи, приложната информатика и операционните изследвания му позволяват свободно да споделя мнението си, което може не винаги да е близко до общоприетото.

Според проф. Таудес слагането за знак на равенство между блокчейн технологияга и биткойна е глупаво, давайки за пример зората на интернета в края на 90-те. "Когато се появи традиционният интернет, всички си правеха имейли, защото това беше първото му приложение", посочва той пред Investor.bg.

Но подобна едностранна употреба е ограничаваща. Иновациите при протокола винаги са по-различни от традиционните, защото те променят начина, по който хората си взаимодействат, смята още експерта и допълва, че именно многото нови начини за използването на тези протоколи затрудняват разбирането на това кои от тях са правилни и кои – не. 

А технологията се променя все по бързо и постоянно води до изменения. Въпреки че криптовалутите са първата голяма употреба на блокчейна, налице са и нови промени, една от които е начинът на работа на рисковите инвеститори.  

Ако досега традиционните стартъпи е трябвало да набират средства чрез рискови капитали, то благодарение на блокчейна те имат възможност да правят това с първичното монетно предлагане, посочва проф. Таудес.

Това от една страна е и част от причините да съществуват толкова много криптовалути, но също така е нов начин за набиране на рисков капитал.

"Блокчейнът вече променя начина, по който работят рисковите инвеститори", категоричен е той.

Според него една от следващите сфери, които ще бъдат драстично променени от блокчейна са и тези на краудфъндинга* и финансовия сектор като цяло. Очакванията на експерта са и за промени в енергийния сектор, тъй като тези продукти са „узрели“ за този нов вид иновации. Бъдеще професорът вижда и в сектора на веригите за доставки, където блокчейнът и изкуственият интелект могат да създадат съвсем нови решения.

"Със сигурност ще видим промени в начина, по който работи енергийният пазар", каза още специалистът пред Investor.bg.

Не липсват обаче и "глупави предложения", както самият той ги нарича, за използването на новата технология, които идват най-вече от това, че хората в бизнеса трябва да разберат това, което тя може или не може да прави, а не как.

"Всички тези идеи няма да проработят, защото хората не разбират какво прави технологията", категоричен е професорът.

Отчасти той отдава тази липса на запознатост с недостатъчната качествена литература по въпроса. „Повечето книги, на които попадам са наистина много лоши“, липсва им задълбоченост и понякога не става ясно за какво може да бъде използвана тази технология, посочва той. В същото време основна част от литературата и видеата в YouTube по въпроса са фокусирани основно върху биткойна и спекулациите с него.

Това обаче не е изненадващо, тъй като безспорно една от темите, които развълнува най-много пазарите в края на миналата и началото на тази година беше именно цената на криптовалутите.

Целия материал вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос ?Това също ли ще е толкова безмислено пред ЕТ, като 4те години химия ? Не че нещо, ама за 4 години не ме научиха да правя нищо полезно по тая химия....
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, и блокчейнът, и краутфъндингът, и новите криптовалути, и традиционните стартъпи трябва да влязат в учебниците на третокласниците. А в тези за втори клас задължително трябва да влязат аденилатциклазата, фосфодиестеразата, метил-трансферазата, кокарбоксилазата и непременно лизофосфатидилхолинът.Абе, сегашните добичета завършват гимназия и не знаят да четат! Дайте първо да ги научим да четат, да вадят корен квадратен, да знаят Закона на Ом и да се ориентират в Менделеевата таблица!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това обаче не е изненадващо, тъй като безспорно една от темите, които развълнува най-много пазарите в края на миналата и началото на тази година беше именно цената на криптовалутите."Разбиа се - Кой не иска да купи нещо за 10 долара, а след 7 години, то да стане 18000 долара. Всеки. Ама хората им е интересно. Също както им беше интересно когато Хана Монтана започна да се кърши и стана Майли Сайръс. Това не означава, че е нещо важно или значимо :)
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те маи учениците ще учат даскалите кат ги гледам или ще вкараме даскали от зимбабве
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да ги учат че ни омръзна от бедни бачкатори смрадливи
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще учат децата как да се осакатяват
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуственият интелект съсипа човечеството
10
1
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До АнонименНепознати са за безпарични *** като теб, повтаряй си закона на ом и си стой беден.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо блокчейна, а не клаудкомпютинга?ЗАЩОТО БГ "ЕКСПЕРТИТЕ" МОГАТ САМО ДА ЖОНГЛИРАТ С НЕПОЗНАТИ ДУМИ.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
блокчейна е тъпотия
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най ме забавлява като говорят за енергийни неща а всъщност дори не знаят закона на Ом.поздрави от Cидней_Aв$тралия
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Анонимен 5Да не се бърка с виртуална реалност- очила. Става дума за очила, които се ползват за монитор на практичен компютър (по-добре не мога да го обясня).
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е фУтурология, а реалистичното бъдеще. Хората се базират на факти и проучванията в момента. Тоест, ако вече има прототип на очила с дисплей, които работят, то е много вероятно те да бъдат реалност скоро. Всички данни сочат, че в близите 30на години тотално ще се променят най-честите професии. Тоест логично е да подготвиш децата си със съответните знания. Въпреки че за изк. интелект е рано! "Ако се интересувахме от това какво искат хората, щяхме да създадем по-бърз кон." - Хенри Форд.
4
2
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
За разлика от всички глупости, с които губят времето на децата ни, това са си важни неща.Тук и след 10 години ще се зубрят дати, така че надежда за държавните училища нямам, но дано поне да спрат да пречат на частните да преподават смислена тематика.
3
1
 
2
 
! Отговори
33 преди 5 години
да знаете на някой фУтуролог да са му се сбъднали предсказанията ... и този е там!
2
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 5 години
Всичко разбрах ... почти.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахаха колко слабо...