Децата да учат по два езика, иска ЕК. Възможно ли е?

Чуждоезиковото обучение да започне рано, съветва педагог
Обновена: 15 юни 2018 21:53 | 15 юни 2018 21:45, Екип на Bulgaria On Air
23

Според препоръка на Европейската комисия всеки ученик трябва да изучава по два чужди езика. Статистиката обаче твърди, че едва 17% от децата отговарят на този критерий. Според ЕК във всички страни членки изучаването на два чужди езика ще стане задължително. Това практически означава, че и българският език може да се учи и на запад.

Възможно ли е това да се случи в България - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на преподавателя по английски Людмила Баровска.

Още по темата
"Напълно постижимо е и може да се реализира, стига децата да започнат отрано", коментира Людмила Баровска.

Много родители смятат, че изучаването на много чужди езици на ранна детска възраст може да обърка децата и е неестествено това да се случва още преди детето да е навършило годинка. Изследванията обаче показват, че двуезичните деца се справят много по-добре на тестове от останалите си връстници.

Какви са механизмите, по които обаче това може да се случи на практика? В голяма част от училищата начинът, по който са разделени часовете, се оказва недостатъчен. Как трябва да изглежда програмата, за да се покрият изискванията от страна на Европейската комисия?

"Това е много труден върпос. Поне два пъти седмично децата трябва да имат занимания по съответния език", сподели преподавателят.

На какъв принцип се определя това? На каква възрост трябва да започва чуждоезиковото обучение и кой трябва да дава по-голям тласък при изучаването на чужд език - родителите или преподавателите?

И още: За вечните проблеми в образованието - как да задържим децата в клас и колко сериозна е кризата с липсата на преподаватели?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
нещо преди 5 години
друго да искат ес.техните деца ходят на училище да рисуват и да пеят песнички-а нашите да ги,,морим,, и да стават англоговорящи роби
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17, учат се езици, които са от полза. Германците и французите учат английски, по-напредналите и испански. С английския и техният имат два езика, които се говорят в цял свят. Никой не е виновен, че български се говори от 11 милиона само (вече сиг и по-малко) и не е бизнес език.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
16 руския език носи много по-малка добавена стойност и перспективи за работа на детето ти от немски и френски да речем. Така че моето дете няма как да учи руски. Губи време е
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дава се награда на този който в западна Европа снима надпис на български. Название на магазин, улица или каквото и щете там.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французите, германците и англичаните дали ще започнат да учат български? Или ще искат само ние да учим техните езици. Както и досега. И то по два, за да не се обиди някой от тях. А те ще ни пробутват нискокачествени, но за сметка на това скъпи храни за децата ни. Така искат да ни пробутат и езиците си. Някой мисли ли си, че в големите държави ще се учи български или литовски например? Цялата работа е да ни претопят езиково. И сега езиците са "равноправни", но кой ползва български на запад?
16
2
 
5
 
! Отговори
nina преди 5 години
"...децата да учат по два чужди езика..."По мое време, а и дълго след това СЕ УЧЕХА два чужди езика - руски / за тези, които ще се изсмеят руският е един от официалните езици в ООН/ и още един по избор. Така, че - нищо ново.И за тези, които мислят, че така ще забравим българския език, е, НИЕ не го забравихме!Забравя го този, който иска да го забрави, който се срамува от него, който е БЕЗРОДНИК!
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата в БГ училище и сега са излишно много претоварени. ЕК комисия "препоръчвала"... Най-вероятно от ЕК комисия са имали предвид децата от източните и южните европейски държави да учат английски, немски и френски, та да може после по-лесно да бъдат използвани за работна ръка на "запад".Защото аз не мога да повярвам, че ще накарат самодоволните и със самочувствие западнячета да се затормозяват и напрягат с чужди езици, при положение, че всичко им е наготово "сервирано" за бъдещето.
14
4
 
1
 
! Отговори
Щъркел преди 5 години
И докато учат два чужди езика съвсем ще забравят да говорят на собственият си.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наблюдател турците ще са научили кюрдски преди това че и те са ялови
12
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Много скоро всички ще учим по три чужди езика дори и да не искаме: турски, арабски и ромски. Така де,за да можем да си купим хляб. Говоря за целия ЕС, не само за България.
11
2
 
8
 
! Отговори
. преди 5 години
От сега им посочват пътя в живота - терминал 2
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не занимавайте децата с езици преди 4 клас,защото ще объркате децата.И е добре първия език да се започне около 4 клас,а втория език около 7-8 клас,с много упражнения и практика в клас.Добре е първия език да е руски или английски.Не насилвайте децата,тези деца,които имат нужда да знаят езици ще учат повече,а тези които не виждат в бъдеще необходимост от език,не трябва да се насилват.Когато има повече практика и упражнения,езика се учи по-лесно.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тий премиерът не знае дори български,щели да карат децата да учат пи два.Смех..
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравих да спомена, че и в къщи говориме на 4 езика. Голям купон е вечерта на унгарския език:)))))
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:)))) Нашите деца говорят свободно 3 езика( без да броя български), а са на 13 г. Естествено, че не живеем в БГ.
6
2
 
14
 
! Отговори
смради преди 5 години
А българският да стане избираем?Долна завера пак.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я си гледайте работата! Колкото по-малко едно дете прекарва в българското училище, толкова по-малка е възможността съвсем да затъпее. Може да учи и 2, и 3 чужди езика, стига са не е в бг училище.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, ама и те да учат български, че да видят за какво става дума.
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости. Точно "изследванията" показват, че няма полза да се учат чужди езици в такава ранна възраст. Тая специалистка откъде я изкопаха?
2
2
 
20
 
! Отговори
EK изтрещя преди 5 години
Образованието в България и без това е безмислено. Най - страшното е, че в училище научават децата да не учат. Това е българското училище !