Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!

Здравните власти скочиха и на рекламата на нездравословни храни
91
Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!
Снимка: Булфото, архив

Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена.

Още по темата

"Според мен въобще не би трябвало да има, защото има много различни хлябове, които са по-здравословни", коментира Кунчев пред bTV.

Той допълни, че ролята на рецептурниците е когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

Според него в крайна сметка всичко било въпрос на човешко изпълнение заради обстоятелството, че има и случаи, при които на децата за закуска се дават филия хляб с малко парче сирене.

Той коментира, че предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.

"Няма да се позволяват никакви реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи", поясни Кунчев.

По думите му тази промяна ще бъде въведена плавно с участието на индустрията.

"Няма да има такива реклами като плати два чипса, плати три, както и някои напитки, в които количеството захар е високо", посочи като пример той.

Кунчев коментира, че в следващите години развитието на имунизационния календар ще върви към ограничаване на броя на реимунизациите за дадени заболявания, като туберкулоза например.

Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.

"Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим", каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ям само естествени продукти, който отглежадам сам. Гледам дини, каквито са били през 1500тната година. Сега, от една диня, "месото" е около 90% от обема, но моите са толкова еко, че адливата част е около 10%. Доматите ми са с размер на сини сливи, а ябълките ми са по една хапка. Също така, гледам турове, а не крави, макар първите да консомират 2 пъти повече храна, да дават два пъти по-малко мляко и месо и да хващат мноог повече болести. А и не са особено "репордуктивни", може би затова изчезноха
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А лафките?Ами има лесно - не давай на 8 годишно пари и няма да се тъпче със сладко. Имах съученик, чийто родители му даваха по 10-15 лева джобни. Тъпчеше се като прасе. Кутии със шоколади, вафли и прочие. Децата го карат още на базовите инстинкти. Ще ядът, каквото им харесва, не докато се наядат, а докато са неспособни да ядът повече.
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова пращам моето с една телешка пържолка и печени картофки :)Ако ги слушам тея, децата ми ще дъвчат само варени картофи, без подправки, някакви тревички и пилешко.
83
2
 
2
 
! Отговори
А лафките? преди 5 години
Първо махнете лафките, защото се видя, че не може да с еконтролира како се продава в тях. От толкова време се говори за здравословно хранене на децата, а лафките са пълни точно с това, което не трябва. При положение, че децата в начална училищна възраст прекарват по цял ден в училище, е чисто престъпление да им се предлагат точно тези храни.
82
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименглупости на търкалета,уважаеми!..Не си разбрал какво ти е казала баба ти.С просо са хранели основно кокошките,оттам идва и приказката "Гладна кокошка просо сънува"...Иначе за ГМО си прав:-Генно модифиицираните царевица и соя,създадени да издържат на отровите на Монсанто,с които борят плевелите,са навлезли толкова дълбоко в "храната" ни,че дори и спомен нямаме от това,що е истинска,природна храна..
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтига писа глупости,разбира се,че са яли и хляб в миналото и то бял,я отвори българската литература от преди 100-200 години и ще се убедиш.Когато са нямали какво да ядат през войната са ядяли качамак(мамалига).Иначе зеленчуци,плодове лете и сушени зиме,млечни продукти,месо,сладки тестени - баклава и др.,шара и вино,ракия,но най вече на зеленчуци,плодове и млечни с хляб са наблягали.
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв бял хляб ви гони, че са тъпчели бабите ни? Може - "модерните баби" израстнали по-късно, мойта баба ми е разправяла, че до преди по-сериозното навлизане на комунизма в България след войната, масово се е ядяло просо, какъв бял хляб, какви 5 лева. А просото е в пъти по-полезно от това, което сега си мислите, че е пшеница - реално една яко ГМО житна култура, която вече не е ясно какво е, а хлябът от нея е натъпкан с набухватели и подобрители и какво ли не.
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И месо не са ядяли изобщо толкова. Не знам кой си мисли, че пра-дедите ни са се тъпчели с месо, мляко и хляб. Не е вярно това. Месото е било лукс и се е ядяло 1-2 пъти в седмицата. Сирене и млечни продукти също не са се консумирали всеки ден. Основно се е наблягало на зеленчуци и плодове и най-вече варива - боб, леща, грах. Семена и ядки. Което е доста добър режим на хранене. Като се изключи яденето и готвенето със свинкска мас (богатите - зехтин), като цяло е било яденето добре. А сега???
78
0
 
4
 
! Отговори
по преди 5 години
понеже народа твърде много е ял и продължава да яде хляб и тестени изделия в индустриални количества, което отдавна е доказано, че причинява една плеяда от болести, за това е масово затъпял, а напоследък и затлъстял и на първо място по смъртност в Европа. В миналото всички са искали да ядът месо, никой не е искал да яде толкова много хляб, колкого сега. Пък и когато са ядли по нужда хляб преди 80 години, пшеницата още не е била модифицирана.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във България истински черен пълнозърнест хляб не се произвежда. Тук се правят само ИМИТАЦИИ. Смесват бяло брашно със фуражни смески и добавят препечен малц за цвят. И това ви го продават на двойна цена рекламирайки го като еко, био, здравословно.Истински черен пълнозърнест хляб има в Германия. 99% от българите в бг през живота си не са опитвали такъв хляб.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Филия с лютеница и настърганоо сирене и на улицата игра до безкрай на народна топка,ластик,волейбол,баскетбол,слепи баби,криеница,гелнички,пансион,ходене на кино,в планината,на реката и много различни щуротии.А сега дебелите *** са на компютрите и се хранят с бок луци.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзТака е,аз живея в чужбина и една от първите теми между българките беше именно защо вкуса на продуктите е особен,без дори да предполагаме,че има нещо по-различно от натуралните нашенски продукти.Първо доматите,картофите,зеленчуците и пилешкото ни бяха направили впечатление.И слагат много захар навсякъде,което също ни беше направило впечатление.
74
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Как им завиждам на новото поколение , което никога не е вкусвало истинска храна от преди 89та и си рупа всичко без проблеми. НО аз и много други знаем какво е истинска , качествена и вкусна храна и сега 95% от нещата която ядем са пълна (понеже знам вкуса на истинското)Сега се замислям след 20 години никой няма да помни вскуса на истинското и всеки ще рупа помия , целя свят ще рупа помия и няма да има такива статии понеже никой няма да може да прави сравнение!!!
73
1
 
19
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
Всички сме израснали с филиите с лютеница и сирене в столовете и детските градини и сме си напълно здрави. Въпросът ми е : Новите менюта за крадене на повече пари ли ще са или за здравето на децата, защото май посегнахте и на това г-да крадливи мутри от жълтите павета?!!!
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70, обърка се, когато се намесиха тънките сметки без да се влагат много пари да се печелят много пари. Тоест, откогато се допусна да се влагат в храните изкуствени заместители вместо истински продукти. Защото са по-евтини. А че това после се плаща със здравето, едва ли интересува някого.
71
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВ столовете готвеха помии. Огромна част от продуктите ги крадяха така наречените готвачки.Това може да го кажеш на някой не живял в това време и да го излъжеш,но не и мен,както в училище,така и в детските лагери,така и на работа имахме стол и храната беше супер качествена,готвеха се вкуснотии и неща полезни за хората,тогава имаше БДС стандарт,професионални готвачи и строго проверяващи от ХЕИ,изчисляваха се калории,витамини,а не като сега разпасана история и никакъв контрол.
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРецепта от соца: Крайчето на топъл бял хляб, разчупено на две и напълнено с масло и сиренеПропуснал си меродията,то е най-главното или както казват в София "шарена сол",може и самардала,ако няма меродия.Но тя расте само в Балкана,планината.
69
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
странно...Българина векове се е хранил основно с хляб,обаче погледнете снимки на хора от "минали години":-Стройни,мускулести,приятно слаби,без шкембета,увиснали бузи и свински вратове../е,имало е и изключения-за да си чорбаджия,трябва да *** яко,като за десет човека../.Та си викам:-Къде и кога се обърка връзката ни с Насъщния,та го нарочихме за "враг"?Хлябът ли ни е враг,или животинската лакомия ..?
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои така и няма да разберат, че нито белият хляб, нито останалите храни са като някога. Затова и тогава пукахме бял хляб до посиняване, ама дебелите бяха много малко. И точно заради изкуствените добавки в храните сега не само на 25 ще изглеждат като на 40, ами и значително се увеличиха всякакви болести.
67
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48В столовете готвеха помии. Огромна част от продуктите ги крадяха така наречените готвачки.