Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!

Здравните власти скочиха и на рекламата на нездравословни храни
91
Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!
Снимка: Булфото, архив

Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена.

Още по темата

"Според мен въобще не би трябвало да има, защото има много различни хлябове, които са по-здравословни", коментира Кунчев пред bTV.

Той допълни, че ролята на рецептурниците е когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

Според него в крайна сметка всичко било въпрос на човешко изпълнение заради обстоятелството, че има и случаи, при които на децата за закуска се дават филия хляб с малко парче сирене.

Той коментира, че предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.

"Няма да се позволяват никакви реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи", поясни Кунчев.

По думите му тази промяна ще бъде въведена плавно с участието на индустрията.

"Няма да има такива реклами като плати два чипса, плати три, както и някои напитки, в които количеството захар е високо", посочи като пример той.

Кунчев коментира, че в следващите години развитието на имунизационния календар ще върви към ограничаване на броя на реимунизациите за дадени заболявания, като туберкулоза например.

Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.

"Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим", каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51аскорбиновата киселина всъщност представлява витамин С. Защо сте против витамините?
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската кухня е вкусна, но не е сред най-здравословните. Но не се притеснявайте, има и по-вредни от нашата. Мале в Германия и Австрия каква гнус е. Мазно, пръжено, колбаси, картофи...там вече яко се дебелее. За САЩ няма да говорим, там са първенци. Няма по-култово нещо от масовата гледка на дебели негърки в клинове от които сланините им преливат - средностатистически американски гражданин. Нали не искаме да сме като тях?
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не искате бяла филия с лютеница? Добре, вече ще предлагат само бяла филия, т.е. и без лютеница
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия вицове с доживяването всички сме ги чували. Както казва един лекар...абе...и през мен са минали пушачи по на 90 години...ама за всеки такъв...ако знаеш колко пушачи по на 60 са си заминали...Та и тва с яденето, ако знаеш на твойта баба, дето имала гени и късмет, колко са си заминали от инфаркти и инсулти със запушени артерии, рано рано...ще са замислиш за филията бял хляб с мас...
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам цвета на каймата на тази принцеса веднага казвам, че е съставена от голям процент сланина. Като добвим и мазния кашкавал. Дали мазна филийя е по-здравословно?!А пък това за хляба изби рибата. Баба ми ядеше бял хляб цял живот и доживя 100 години. Тя тези изгъзици за коне и крави, наречени пълнозърнест хляб, не беше виждала дори.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 60"Те от детската градина сядат пред лаптопа..."Това не е причина да се лишават от пълноценна храна.
60
1
 
12
 
! Отговори
65 преди 5 години
Филията с лютеница не е проблем,ако е веднъж в седмичното меню в детските град.Сутрин децата закусват филия със шоколад, Барни и какви ли не глупости.А домашна лютенижа няма ,щото в моловете майките няма как да я сготвят.Да не говорим какви филмчета гледат.За вампири ,спайдърмени,убиващи пушки_(сякаш има неубиващи) Простотия до шия цари при младите.Пращат ги болни ,сополиви .Та сдна лютеница е проблем
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Как ще се движат?! Те от детската градина сядат пред лаптопа, в първи клас са вече денонощно с айфони и смартфони в ръка. На училище ги карат с кола, прибират ги с кола. Цял ден са в училище (накрая неграмотни). Няма спорт и движение.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Училището не е място за заговяване. Там се ходи да се учи.Обаче някои си мислят, че там е мястото, където децата им ходят да ядат. Някакви духовно извисени майки от МАМА-та налазили тук, да се хвалят как всяка сутрин правили сандвич за чедото си. Много знаят какво си купува детето им от района на училището. Не се нахвърляйте върху столовата, ами вечер и през уикендите гответе топла зеленчукова супа и здравословна непържена и нетлъста храна на семейството си!
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро на 25 изглеждаш като на 40 с това недохранване.Ако децата тлъстеят, накарайте ги да се движат, а не ги лишавайте от пълноценна храна.
56
4
 
10
 
! Отговори
На 40 като на 25 преди 5 години
Земенете белите брашна с брашно от лимец. И не, лимецът не е ГМО, нито е торен. Лимец и ГМО е оксиморон, чрез ГМО дефакто се е получила днешната житна култура от която ядете "бел леб". Лимецът е базовата, основна култура, добивът и нито се подобрява от ГМО, нито от торове, затова и е отпаднал в съвремието ни на масово производство, а се е ядал в миналто основно от средиземномосрските и малоазиийски култури известни в миналото с дълголетието си.Лютеницата е нишесте, ***, ако не си я варите вие
55
7
 
7
 
! Отговори
На 40 като на 25 преди 5 години
*** все много знае, все блъска пръжки, мас и бел 'леб, затва на 50 е като гайда, а жените са като делви, ходят като патки и пият по една шепа лекарства. Белите рафинирани брашна, захарта и пържените/мазни храни са трите най-големи бича за човешкото здраве откъм храни. Вижте само децата в училище - от рано тлъстеят, паласките им изскачат над "модерните" дънки, ама *** все много знае, че и децата си така учи.Здравословното хранене е начин на мислене, не просто една или две храни.
54
0
 
6
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Шшшшт!Тихо, тихо, да не чувам за пържоли, салами и други меса!Току виж сме засегнали дълбоко, чуФствата на суровоядците! Ще вземат пак да се мажат с кетчуп и да се опаковат насред някоя улица!Да живей марулата....всъщност...да живей, хуманно откъсна...не, хуманно, ефтаназираната марула!
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рецепта от соца: Крайчето на топъл бял хляб, разчупено на две и напълнено с масло и сирене
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете майките на малките деца какво носят в багажа си- зрънчовци, чипсове, малки оцветени сокчета- ***. Храната в детската градина сигурно е единственото здравословно хранене
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБелият хляб се избелва с аскорбинова киселина. Когато бях малка ядяхме само бял хляб и нашето поколение е много по- здраво и слабо от днешните деца
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 46Напротив, знам. Защото не купувам откъдето и да е и не се водя по фалшиви гръмки афиши био, на баба/дядо и прочие. А точно бялото брашно е най-третирано и най-смесвано с набухватели, избелители и не знам си какви още химии.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Традиция - бял хляб,сирене,домати и чушка.Или се натиква сирене в пиперка,бял хляб,домати.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуА да и през соца предястието,ястието и десерта никога не надвишаваха 40ст. за купон,а ястията бяха няколко вида и имахме избор.Само искаха да се платят купони с дата,за да се знае за около колко човека да готвят.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свинска мас трябва да ядат децата за да станат един ден премиери на тая ко./чина.