130 отсъствия на детето от училище и социалните идват

Ако не ходи 24 дни на предучилищна, също ще има проверка
26 юни 2018 07:20, Александър Попов
24
130 отсъствия на детето от училище и социалните идват
Снимка: Булфото, архив

Ако детето ви натрупа повече от 130 часа отсъствия в училище, независимо дали по уважителни или неуважителни причини, ще бъдат викани социалните служби, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Когато директорът на едно училище забележи, че негов ученик отсъства повече от 130 часа, той трябва да изпрати сигнал с имената и броя на отсъствията на детето до началника на Регионалното управление на образованието, пише "Монитор". Той от своя страна трябва да предаде информацията до социалните служби. От което ще последва проверка от тяхна страна защо детето не е посещавало училище, да се провери дали е в риск и да му се помогне, за да може да бъде обхванато от самото начало и да продължи образованието си, без да губи годината.

По същия начин се процедира, ако детето направи повече от 40 неизвинени отсъствия. При повече от 15 отсъствия по неуважителни причини един ученик ще бъде преместен в друга паралелка в същото училището. Ако той обаче продължава да пропуска часове и да трупа отсъствия, директорът отново е длъжен да уведоми регионалното управление и социалните служби.

Тези мерки обхващат и децата от предучилищните групи. Ако не е посещавало детска градина повече от 24 дни по неуважителни причини, то директорите трябва да уведомят органите, за да последва проверка от страна на социалните служби дали детето е в риск от отпадане.

Целта на проверките не е децата да бъдат изземани от родителите им, а да се върне в системата на образованието.

При подаване на сигнал за голям брой неизвинени отсъствия отдел „Закрила на детето“ регистрира сигнал за дете в риск и стартира социално проучване на семейната и социална среда, обясниха за "Монитор" от Агенцията за социално подпомагане. Детето и родителите могат да бъдат насочени към подходящи социални услуги като работа със специалисти. При отказ за сътрудничество от страна на родител или настойник се издава предписание за осигуряване правото на образование.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕВАКУАЦИЯ ХОРА. ПРОСТО ДА ВИ НЯМА ОТ ТАМ САМО ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИТЕ
27
1
 
7
 
! Отговори
Андреева преди 4 години
Като човек, който е работил в здравната система ще кажа, че масово ще се пращат болни деца в училище и ще настъпи огромен хаос. В даден момен в училището ще има в клас само от 3 до 5 деца, а останалите ще са с някакви усложнения, защотото не са се лекували на домашен стационар и са заразили всички...
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая държава полудява с всеки изминал ден , нищо смислено не правят децата да се почувстват добре , пълни подигравки са тези решения които взимат ,
25
1
 
25
 
! Отговори
Гост преди 4 години
От "социалните безделнци" не може да се очакват адекватни мерки и действия. Тази структура се чуди само с какви глупости да си оправдае бездействието. Та нали затова са медицинските бележки и прочие за причината. Пълни глупости измислени от некадърници.
24
1
 
32
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Имам подобен случай. На едно от децата му направиха три поредни операции. Сега е добре, но нещата бяха сериозни. На родителите само социални им липсват.
23
1
 
25
 
! Отговори
Владимир преди 4 години
Така ли се прави при вас като се трият коментарите А това за ромите ще важи ли или отново ще е само за нас
22
0
 
26
 
! Отговори
silvestra83 преди 4 години
Ненормалници! Ако детето си счупи например крак може и с месеци да го няма!
21
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тези който боледуват,какво ще се прави?Това са деца всичко се случва!!!!Поредната глупост!!!!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ако след предписание положението остане същото,какво правим?
19
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По закон ученикът може да си натрупа преспокойно 199 осъствия,да се появи за един ден и пак да започне да трупа нови 199,защото едва за 200 непрекъснати отсъствия отпада от регистъра.Боният мозък,сътворил тази глупст,носи името Милена Дамянова.В момента берем плодовете на рефромите на Даниел Вълчев,подкрепен от Орешарски,а законът е отроче на Миленчето.Учителите се вдигнахме на стачка точно,за да се противопоставим на "реформите",но обществото ни оплю,а синдикатите ни предадоха.
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крайно време беше,ама директорите няма да си нарушат спокойствието и да вземат пари за деца,които си стоят вкъщи-хем са на училище по документи,хем ги няма и е спокойно.Ако държавата си вършеше работата като трябва ,нямаше да има 99% неграмотни/грамотните заминаха за чужбина/
17
0
 
12
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Между другото при отказ да си дадеш детето идват 2 път с полиция
16
1
 
25
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 5 години
Между другото съм българка сама успях да си купя жи ще а децата ми са отличници.И съм с 2 висши като не мога да работя по тях защото от няколко години не съм била учител и това е големия довод.Човек Как да издържа 3 деца с 500лв лева заплата.Трябва да им осигурява поне минималното и да се живее.ХОРА, ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА а територия с *** начело!
15
0
 
55
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 5 години
Какви социални?Те нищо не вършат.Къде бяхте,когато осъдих бащата за издръжки и 9 месеца суша.Къде бяхте когато гледах сама 3 деца и 2 тежко болни родители.Къде бяхте когато работех като вол на 4 места а вие вместо да ми помогнете искахте да ми вземете децата защото не съм стояла покрай тях.Къде бяхте че 2 години се опитвах да вкарам родителите си в социален дом за да мога да се посветя на децата и да съм пред най ужасния избор да избираш между родител и дете.Държавата трябва да сзакрие .
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преквалифициралите се лелки генерират дейност
13
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето ми е отличник. И винаги е било с около 150 отсъствия на година, точно поради ходене по състезания и 3-4 пъти болнични в годината. Не го пускам с кашлица, например. А няма и смисъл. Без друго вкъщи се подготвя в пъти по-добре, отколкото в училище.Ми да заповядат социалните и да ми обяснят с какво нарушавам правото му на образование. И мин..дилите от МОН да заповядат. И да ми обяснят колко по-висок успех може да има. Може би седмица за годината?Поредният път, в който показаха глупост.
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като отиде десетина пъти на състезания и се разболее 1-2 пъти годишно и ще ги натрупа. И какво от това, ако си знае материала?Поредната огромна глупост.И какво като "дойдат социалните"? Какво ще си говорим с тях? Ще ни гледат болничните или ще ходят да гледат какво прави по състезанията? Още повече, че ако искам, тутакси ще сменя формата на обучение - законът вече ми дава такава възможност.Учителите не могат да въдворят ред и да преподадат материала в час. Децата само губят времето си там.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВИЛНО! НЕГРАМОТНОСТТА Е ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА!
10
0
 
19
 
! Отговори
except me преди 5 години
До номер 2 (К)130 отсъствия са между 18 и 21 дни (т.е. 3 или 4 седмици). Половината деца имат толкова по болест. Социалните ще занимават родителите, които се чудят как да вземат болнични и да не им мелят на работа, а онези с по 1300 отсъствия никой няма да ги гледа.
9
10
 
17
 
! Отговори
Предприемача преди 5 години
Е па я аз имах 200 отсъсвия на учебна година вкл. и практиките ама сега съм преуспяващ бизнесмен с много хотели и ресторанти. То училището няма да ви направи богати а само оскотяли клошове без мнение с рендосани мозъци