130 отсъствия на детето от училище и социалните идват

Ако не ходи 24 дни на предучилищна, също ще има проверка
26 юни 2018 07:20, Александър Попов
24
130 отсъствия на детето от училище и социалните идват
Снимка: Булфото, архив

Ако детето ви натрупа повече от 130 часа отсъствия в училище, независимо дали по уважителни или неуважителни причини, ще бъдат викани социалните служби, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Когато директорът на едно училище забележи, че негов ученик отсъства повече от 130 часа, той трябва да изпрати сигнал с имената и броя на отсъствията на детето до началника на Регионалното управление на образованието, пише "Монитор". Той от своя страна трябва да предаде информацията до социалните служби. От което ще последва проверка от тяхна страна защо детето не е посещавало училище, да се провери дали е в риск и да му се помогне, за да може да бъде обхванато от самото начало и да продължи образованието си, без да губи годината.

По същия начин се процедира, ако детето направи повече от 40 неизвинени отсъствия. При повече от 15 отсъствия по неуважителни причини един ученик ще бъде преместен в друга паралелка в същото училището. Ако той обаче продължава да пропуска часове и да трупа отсъствия, директорът отново е длъжен да уведоми регионалното управление и социалните служби.

Тези мерки обхващат и децата от предучилищните групи. Ако не е посещавало детска градина повече от 24 дни по неуважителни причини, то директорите трябва да уведомят органите, за да последва проверка от страна на социалните служби дали детето е в риск от отпадане.

Целта на проверките не е децата да бъдат изземани от родителите им, а да се върне в системата на образованието.

При подаване на сигнал за голям брой неизвинени отсъствия отдел „Закрила на детето“ регистрира сигнал за дете в риск и стартира социално проучване на семейната и социална среда, обясниха за "Монитор" от Агенцията за социално подпомагане. Детето и родителите могат да бъдат насочени към подходящи социални услуги като работа със специалисти. При отказ за сътрудничество от страна на родител или настойник се издава предписание за осигуряване правото на образование.
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами тези който боледуват,какво ще се прави?Това са деца всичко се случва!!!!Поредната глупост!!!!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ако след предписание положението остане същото,какво правим?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По закон ученикът може да си натрупа преспокойно 199 осъствия,да се появи за един ден и пак да започне да трупа нови 199,защото едва за 200 непрекъснати отсъствия отпада от регистъра.Боният мозък,сътворил тази глупст,носи името Милена Дамянова.В момента берем плодовете на рефромите на Даниел Вълчев,подкрепен от Орешарски,а законът е отроче на Миленчето.Учителите се вдигнахме на стачка точно,за да се противопоставим на "реформите",но обществото ни оплю,а синдикатите ни предадоха.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
крайно време беше,ама директорите няма да си нарушат спокойствието и да вземат пари за деца,които си стоят вкъщи-хем са на училище по документи,хем ги няма и е спокойно.Ако държавата си вършеше работата като трябва ,нямаше да има 99% неграмотни/грамотните заминаха за чужбина/
17
0
 
6
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 8 месеца
Между другото при отказ да си дадеш детето идват 2 път с полиция
16
0
 
11
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 8 месеца
Между другото съм българка сама успях да си купя жи ще а децата ми са отличници.И съм с 2 висши като не мога да работя по тях защото от няколко години не съм била учител и това е големия довод.Човек Как да издържа 3 деца с 500лв лева заплата.Трябва да им осигурява поне минималното и да се живее.ХОРА, ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА а територия с глупаци начело!
15
0
 
17
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 8 месеца
Какви социални?Те нищо не вършат.Къде бяхте,когато осъдих бащата за издръжки и 9 месеца суша.Къде бяхте когато гледах сама 3 деца и 2 тежко болни родители.Къде бяхте когато работех като вол на 4 места а вие вместо да ми помогнете искахте да ми вземете децата защото не съм стояла покрай тях.Къде бяхте че 2 години се опитвах да вкарам родителите си в социален дом за да мога да се посветя на децата и да съм пред най ужасния избор да избираш между родител и дете.Държавата трябва да сзакрие .
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
преквалифициралите се лелки генерират дейност
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Детето ми е отличник. И винаги е било с около 150 отсъствия на година, точно поради ходене по състезания и 3-4 пъти болнични в годината. Не го пускам с кашлица, например. А няма и смисъл. Без друго вкъщи се подготвя в пъти по-добре, отколкото в училище.
Ми да заповядат социалните и да ми обяснят с какво нарушавам правото му на образование. И мин..дилите от МОН да заповядат. И да ми обяснят колко по-висок успех може да има. Може би седмица за годината?
Поредният път, в който показаха глупост.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като отиде десетина пъти на състезания и се разболее 1-2 пъти годишно и ще ги натрупа. И какво от това, ако си знае материала?
Поредната огромна глупост.
И какво като "дойдат социалните"? Какво ще си говорим с тях? Ще ни гледат болничните или ще ходят да гледат какво прави по състезанията?
Още повече, че ако искам, тутакси ще сменя формата на обучение - законът вече ми дава такава възможност.
Учителите не могат да въдворят ред и да преподадат материала в час. Децата само губят времето си там.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРАВИЛНО! НЕГРАМОТНОСТТА Е ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА!
10
0
 
10
 
! Отговори
except me преди 8 месеца
До номер 2 (К)
130 отсъствия са между 18 и 21 дни (т.е. 3 или 4 седмици). Половината деца имат толкова по болест. Социалните ще занимават родителите, които се чудят как да вземат болнични и да не им мелят на работа, а онези с по 1300 отсъствия никой няма да ги гледа.
9
8
 
7
 
! Отговори
Предприемача преди 8 месеца
Е па я аз имах 200 отсъсвия на учебна година вкл. и практиките ама сега съм преуспяващ бизнесмен с много хотели и ресторанти. То училището няма да ви направи богати а само оскотяли клошове без мнение с рендосани мозъци
8
10
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 8 месеца
Какви са тия привилегии?Децата като бяха ученици през 80-те за 15 неизвинени ИЗКЛЮЧВАХА!Какви 130 часа,какви социални?Това си е половин семестър,бре!Здрави глоби за родителите и намаляване на помощите.Само така ще се научат "индо-българите"!
7
1
 
22
 
! Отговори
абсурдистан преди 8 месеца
и като тръгнат из факултето тея социални ,ама друг път
ще идат при ганьо данъкоплатеца ,че той е лесен,послушен и страхлив
6
5
 
18
 
! Отговори
Ефикасни мерки преди 8 месеца
1. Зверска глоба за родителите или настойниците, а също и за онзи, който евентуално е купил детето им или го е приел у дома си като пристанала невеста. Глобата да се отработва принудително, ако не могат да платят веднага. Да е в такъв размер, че принудителният труд на каменните кариери или в урановите мини да е минимум 5 години.
2. След плащането на глобата в брой или чрез труд, още 5 г. затвор!

Неграмотните и малограмотните днес са напаст и вреден товар за обществото ни!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За 24 дена родителите не само ще успеят да я продадат, но и купувачът вече ще е успял да я осемени или изведе в чужбина, за да печели за него.
4
0
 
21
 
! Отговори
;-) преди 8 месеца
Значи тези социални имат правомощия само да пишат на хартия и да я дават на родителите. Браво!
3
0
 
27
 
! Отговори
;-) преди 8 месеца
"При отказ за сътрудничество от страна на родител или настойник се издава предписание за осигуряване правото на образование."

И родителят стреснато ще изхвърли предписанието в коша, и ще смени канала на телевизора.
2
2
 
22
 
! Отговори
А преди 8 месеца
Повечето училища си затварят очите за присъствието само и само да имат необходимата бройка за издръжка. Как ще ги накарат да обявят отсъстващите?