МОН с амбиция: Цифрови умения – от начален етап

В Европа и у нас липсвали кадри с дигитални компетентности
27 юни 2018 14:00, Анисия Иванова
29
МОН с амбиция: Цифрови умения – от начален етап
Архив: Булфото

Цифровите умения трябва да бъдат насърчавани на всички нива на образование, заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов на дискусията "Разширени цифрови умения за конкурентоспособна европейска икономика: инвестиране в цифровото бъдеще на Европа", съобщи МОН.

Тези усилия трябва да бъдат подкрепени от частния сектор, от университетите и изследователските институти, защото те вървят ръка за ръка с меките умения, които са необходими за трудовия пазар, е посочил проф. Димов.

По думите му образователните институции са ключов елемент в процесите на цифровизация. Заместник-министърът е посочил, че е необходимо инвестиране в човешкия капитал и в инфраструктура, както и свързаност на дигиталните инфраструктури на страните от Европейския съюз.

Тези три стъпки според него са стратегически, защото индустриалната и бизнес екосистемата се променят все повече и Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с дигитализацията и липсата на кадри, които притежават дигитални компетентности.

Заместник-министърът на образованието е акцентирал на широкото приложение на суперкомпютрите в промишлеността - в автомобилната, авиационната, фармацевтичната и други индустрии.

"Инвестирането в европейски суперкомпютър има за цел развиването на европейски технологии в тази област - както хардуерно, така и софтуерно, така че Европейският съюз да бъде независим в това отношение и да не разчита на чужди технологии. Заедно с това ще се инвестира и в развитието на човешките ресурси", е заявил проф. Иван Димов.

Той е припомнил, че Министерството на образованието и науката въвежда още в трети клас изучаването на предмета "Компютърно моделиране" и дава възможност за обучение на ученици в рамките на националната програма "Приложен програмист".


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МОН с амбиция?
Като им гледам днешното ос..ир..ане с класирането за кандидатстване след седми клас, точно МОН е най-добре да се покрие в миша дупка и да затвори кепенци.
Всеки, работещ в това смешно министерство трябва да бъде изритан, да се сменят директорите на училищата и шефовете на инспекторати. И външни хора да проведат конкурси за назначаване на истински специалисти.
Гаф след гаф! Образованието ни е нула, пълна нула!
Те - с амбиции, моля ви се! Смях и ужас!
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
поредната идиoтщина, която цели да насочи пари към опредени фирми, дето всички ги знаем... ефекта, както винаги клони към 0
27
0
 
6
 
! Отговори
ессср преди 8 месеца
да дигитализираме цифровизацията, да цифровизираме дигитализацитя. това е целта, другари, за следващата седмолетка! междувременно приеха само преди седмица най-тъпият Интернет закон на планетата и цял свят се присмива на ЕСССР!!
26
0
 
9
 
! Отговори
Бонобо преди 8 месеца
Професорче мило, замминистърче скъпо, дай първо да си поставим по-скромна задача!
Да научим хайванчетата си да четат и пишат и да могат да изкарват корен квадратен без калкулатор. Преди месец пред паметника на Алеко ме спира млада, добре изглеждаща жена и ме пита: " Извинете, това Каравелов ли е?". Та у нас говорителите по ТВ не знаят кога с слага пълен член и мекат! Суперкомпютрите не са за всяка уста лъжица. Мой приятел, крупен учен, прелиташе океана от Копенхаген до Урбана-Шампейн да си смята
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Симонски пак ще се нагуши с някой и друг милион.
24
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
До Анонимен 5
Цифрови умения значи да може на две магарета сено да раздели.
23
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
До БАЙ ***
Като тя е от такова село.
22
0
 
12
 
! Отговори
Gorskio преди 8 месеца
Не дигитални, а елементарни компетентности липсват...
21
0
 
10
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 8 месеца
Габриел е ръководител на Наблюдателната мисия в : Демократична република Конго, Сиера Леоне, Нигерия, Судан, Танзания, Йордания , Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда. Габон ...
20
1
 
23
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
А ще ги учат ли да четат и пишат на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!!
19
0
 
9
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 8 месеца
А за да ви стане ясно що е то цифро......, вижте кои страни е посетила българката Габриел ! Явно ни има за племената в които жените носят легените на главите си !
18
5
 
1
 
! Отговори
Туран преди 8 месеца
Почна се в областта на образованието, дано наред с повишение на заплати да върви и промяна в програмите за обучение. Нека и на научните работници да повишат заплатите, сега те са ниски, само с проекти не може да се мотивират, а и в тях се включват само "нашите". Частните фирми плащат за идеи, ако нямаше файда, нямаше да го правят.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Компютърно моделиране - направо да въведат в трети клас и 'цифрови методи' и цифрово решаване диференциални уравнения.....иначе какво компютърно моделиране ще да е?
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви са тез цифрови умения,какво е туй чудо?Или трябва непременно да повтарят като папагали заучени фрази от които нищо не разбират ама важното,че е модерно да се повтаря думата"цифровизация"!За това да щракаш на компа откъде накъде трябва да си непременно Анщайн или програмист!
15
1
 
15
 
! Отговори
кон на Пржевалски преди 8 месеца
Блазе им на образователните институции , че били ключов елемент в процесите на цифровизация , ще повече , че си имат такъв зам.министър с речник и мисловни процеси още от ХІІІ- я конгрес на БКП.
То и затова и образованието е на такъв хал - от такива рецитатори на лозунги от партийни конгреси . Сега обаче панацеята "цифровизация" ще оправи нещата.
Щом и дълговратата Миче Неделчева от Гоце Делчев казва така и то от компетентно по-компетентно ...
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Детски труд е експлоатация до 18 г.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е сложно и ще ги късат и повтарят още във 2 клас.
12
0
 
12
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 8 месеца
А 6, то като погледнеш "ролцата от раци" са от риба( рибно брашно) , френска любов е имало още преди Фанция да се появи , арабските цифри са от Индия , тримата мускетари са четирима ... А в друг раздел са : дъгата - тангента , всеразвита личност, ....Абе явно е цяла наука
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Електронно правителство ще съкрати всички ГЕРБ дигитални калинки от Цачева, Борисов, Габриел до проф. Димов.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой като се изтъпани и закакниже безмислено за "дигитални" технологии и вече сме най-изотпредека на светът. Все още аналогово се топлим на дръва, а дигиталните ни постижения са ръчни.