МОН с амбиция: Цифрови умения – от начален етап

В Европа и у нас липсвали кадри с дигитални компетентности
27 юни 2018 14:00, Анисия Иванова
29
МОН с амбиция: Цифрови умения – от начален етап
Архив: Булфото

Цифровите умения трябва да бъдат насърчавани на всички нива на образование, заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов на дискусията "Разширени цифрови умения за конкурентоспособна европейска икономика: инвестиране в цифровото бъдеще на Европа", съобщи МОН.

Тези усилия трябва да бъдат подкрепени от частния сектор, от университетите и изследователските институти, защото те вървят ръка за ръка с меките умения, които са необходими за трудовия пазар, е посочил проф. Димов.

По думите му образователните институции са ключов елемент в процесите на цифровизация. Заместник-министърът е посочил, че е необходимо инвестиране в човешкия капитал и в инфраструктура, както и свързаност на дигиталните инфраструктури на страните от Европейския съюз.

Тези три стъпки според него са стратегически, защото индустриалната и бизнес екосистемата се променят все повече и Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с дигитализацията и липсата на кадри, които притежават дигитални компетентности.

Заместник-министърът на образованието е акцентирал на широкото приложение на суперкомпютрите в промишлеността - в автомобилната, авиационната, фармацевтичната и други индустрии.

"Инвестирането в европейски суперкомпютър има за цел развиването на европейски технологии в тази област - както хардуерно, така и софтуерно, така че Европейският съюз да бъде независим в това отношение и да не разчита на чужди технологии. Заедно с това ще се инвестира и в развитието на човешките ресурси", е заявил проф. Иван Димов.

Той е припомнил, че Министерството на образованието и науката въвежда още в трети клас изучаването на предмета "Компютърно моделиране" и дава възможност за обучение на ученици в рамките на националната програма "Приложен програмист".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОН с амбиция?Като им гледам днешното ос..ир..ане с класирането за кандидатстване след седми клас, точно МОН е най-добре да се покрие в миша дупка и да затвори кепенци. Всеки, работещ в това смешно министерство трябва да бъде изритан, да се сменят директорите на училищата и шефовете на инспекторати. И външни хора да проведат конкурси за назначаване на истински специалисти.Гаф след гаф! Образованието ни е нула, пълна нула!Те - с амбиции, моля ви се! Смях и ужас!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредната идиoтщина, която цели да насочи пари към опредени фирми, дето всички ги знаем... ефекта, както винаги клони към 0
21
1
 
7
 
! Отговори
ессср преди 5 години
да дигитализираме цифровизацията, да цифровизираме дигитализацитя. това е целта, другари, за следващата седмолетка! междувременно приеха само преди седмица най-тъпият Интернет закон на планетата и цял свят се присмива на ЕСССР!!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симонски пак ще се нагуши с някой и друг милион.
19
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Анонимен 5Цифрови умения значи да може на две магарета сено да раздели.
18
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До БАЙ ХОЙКато тя е от такова село.
17
1
 
13
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
Не дигитални, а елементарни компетентности липсват...
16
1
 
11
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Габриел е ръководител на Наблюдателната мисия в : Демократична република Конго, Сиера Леоне, Нигерия, Судан, Танзания, Йордания , Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда. Габон ...
15
2
 
24
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А ще ги учат ли да четат и пишат на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!!
14
1
 
10
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А за да ви стане ясно що е то цифро......, вижте кои страни е посетила българката Габриел ! Явно ни има за племената в които жените носят легените на главите си !
13
6
 
2
 
! Отговори
Туран преди 5 години
Почна се в областта на образованието, дано наред с повишение на заплати да върви и промяна в програмите за обучение. Нека и на научните работници да повишат заплатите, сега те са ниски, само с проекти не може да се мотивират, а и в тях се включват само "нашите". Частните фирми плащат за идеи, ако нямаше файда, нямаше да го правят.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Компютърно моделиране - направо да въведат в трети клас и 'цифрови методи' и цифрово решаване диференциални уравнения.....иначе какво компютърно моделиране ще да е?
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тез цифрови умения,какво е туй чудо?Или трябва непременно да повтарят като папагали заучени фрази от които нищо не разбират ама важното,че е модерно да се повтаря думата"цифровизация"!За това да щракаш на компа откъде накъде трябва да си непременно Анщайн или програмист!
10
2
 
16
 
! Отговори
кон на Пржевалски преди 5 години
Блазе им на образователните институции , че били ключов елемент в процесите на цифровизация , ще повече , че си имат такъв зам.министър с речник и мисловни процеси още от Х- я конгрес на БКП.То и затова и образованието е на такъв хал - от такива рецитатори на лозунги от партийни конгреси . Сега обаче панацеята "цифровизация" ще оправи нещата.Щом и дълговратата Миче Неделчева от Гоце Делчев казва така и то от компетентно по-компетентно ...
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детски труд е експлоатация до 18 г.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е сложно и ще ги късат и повтарят още във 2 клас.
7
1
 
13
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А 6, то като погледнеш "ролцата от раци" са от риба( рибно брашно) , френска любов е имало още преди Фанция да се появи , арабските цифри са от Индия , тримата мускетари са четирима ... А в друг раздел са : дъгата - тангента , всеразвита личност, ....Абе явно е цяла наука
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електронно правителство ще съкрати всички ГЕРБ дигитални калинки от Цачева, Борисов, Габриел до проф. Димов.
5
2
 
16
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Е стига цифрови умения де- от лелката на гише и ушевия в храстите та до министрите и премиера - всички много добре се справят с цифровите умения и цифрите. Лев за леб не ни остана бе, суджучета и калинки??
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато ги научат, ще станат на 40 г. и тогава пазара ще се смени и ще трябва да учат съвсем други умения.