Четвърто поколение неграмотни: Виновни ли са ромите за това?

Лекар направи експеримент – 7-класници не могат да пишат прости изречения
Обновена: 28 юни 2018 13:16 | 28 юни 2018 10:30,
253


Лекар от Ихтиман направи експеримент и даде елементарни задачи по математика и български език на ромски ученици в 7 клас. Оказа се обаче, че те не могат да четат и пишат дори прости изречения като: "Днес времето е слънчево".

"Изненадата ми беше много голяма, защото това са деца, които кандидатстват за професионална гимназия, но не са в състояние да прочетат, напишат и сметнат нищо. Това са познания по български език на ниво детска градина", коментира д-р Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според нея грешката е системна и не смята, че учителите имат конкретна вина, защото работят в зададената им рамка. По думите на д-р Чобанова на преподавателите не се дават инструменти, с които да задължат дете, което не желае да учи и да посещава училище.

"Това е четвърто поколение неграмотни. Това дете книга не е виждало преди да стъпи в училище. Тези деца са в училище, защото ако не са, техните родители няма да получават детски надбавки", каза още тя.

Д-р Чобанова е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката след своя експеримент, но все още не е получила отговор.

"Това не е нещо ново, в последните 10 години тези процеси са по-видими. Това не се отнася само до ромските деца. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни", посочи от своя страна психологът и блогър Огнян Исаев.

Според него част от децата не посещават предучилищни групи и това е също е част от проблема. Проблемът е в системата, не в децата, убеден е той.

Исаев е на мнение, че стратегията за интеграция на ромите не се изпълнява от никого и не може да изискваме нещо повече от реалността. Това е базата, която е налична като ресурс, капитал и възможности, смята той.

Психологът не се съгласи с твърдението на д-р Чобанова, че има четвърто поколение неграмотни сред ромите. Не е съгласен и че учителите нямат инструменти и различни методики в работата си с децата. По думите му трябва да има индивидуален подход към всяко дете.

"Висшите университети са пълни с неграмотни хора и това не са само роми", отбеляза Огнян Исаев в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
13
 
! Отговори
През далечната преди 5 години
1968-*** година, бях ученик в първи клас. Тогава двойката бе двойка, а шестицата - шестица. Имаше оценки и за краснопис. В края на 1-ви клас, имаше деца(от малцинството), които повтаряха. Същото бе и след втори, трети и четвърти клас - имаше двойкаджии и отличници. Не както сега - оцени с 2 и с 3, са забранени, всички са грамотни и отличници. Да, да, ама не! Системата е сбъркана. Сега учебниците по Български език са пълни с чуждици, а преди много години никой не си го позволяваше.
159
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да не са винивниучителите при това положение ?Това което творят тези учителие престъпление . Това е източване на средства от бюджета и учителитеса съучастници .
158
0
 
2
 
! Отговори
До 160 преди 5 години
Чети внимателно и след това коментирай !Ако ти е трудно четенето м/у редовете не би било срамно и да помълчиш,а ?!
157
9
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
Най-големите майстори в света за създаване на проблеми и в послествие владеене на нациите със 100 годишна переспектива напред,това са Руснаците.......... ОСТАНАЛОТО Е МЪЛЧАНИЕ.
156
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и журналистите не твърде грамотни
155
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското население със силова репресия е карано да субсидира размножаването на паразитиращ и непродуктивен етнос. Това е някакъв вид грозна диктатура и трябва да се промени!
154
1
 
25
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ако я имаше държавата нямаше да сме в това положение-бедни,неграмотни,прости,повръщащи от корупция.Колко процента от отиващите зад граница работят професията си,напротив,работят тежък физ.труд.Малцина са тези с престижна и търсеща професия .Голяма чсст от работещите навън са с висше,но нямащи средно или почти неграмотни.Такива ги направи системата,такива ги искаше ЕС - евтина работна ръка навън,а у нас *** и лесно манипулирани.ПОСТИГНАХА ТОВА,КОЕТО ИСКАХА.
153
0
 
19
 
! Отговори
До роби преди 5 години
Какви роби бе те са крале
152
1
 
5
 
! Отговори
третия свят е така преди 5 години
На робите не им е нужно да бъдат грамотни.
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 157Браво! Много точен коментар.
150
0
 
13
 
! Отговори
В Индия - добавка преди 5 години
В Списъка на страните по грамотност на населението (ООН) Индия е на 147-о място с 61,0% грамотност на възрастното население! Само 61,0% !
149
2
 
9
 
! Отговори
В Индия преди 5 години
Какъв ли е процентът на неграмотните В ИНДИЯ? Не съм се сещал до сега да потърся данни. От какви племенни групи в Индия изхождат индобългарите? Каква е неграмотността в източника сега? Ако някой има СЕРИОЗНА информация, моля да сподели.
148
2
 
5
 
! Отговори
Do 157 i 158 преди 5 години
Да работи и плаща данъци ......Ne mojem bez robi ,a ?
147
0
 
5
 
! Отговори
Redhorn преди 5 години
До 157 и 158БРАВО !Само тези два коментара изчерпват темата.Абсолютно вярно !
146
0
 
26
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
И кому точно е нужно ******* да е грамотен ?Подписва се с мокър палец и обратно да РАБОТИ в чистотата.Да !Да работи и плаща данъци на държавата така както всички ние щем не щем го правим.Пък ако е рекъл да се ограмоти,никой не ще му попречи,че дори напротив.Както останалите които сме поискали и основно,и средно и висше и магистратура и въпреки скапаната система сме успели,така и *******а би успял.Останалото са приказки на пазара.
145
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието чупи *** - Дали те са виновни, че са неграмотни?!??!!??!Отвратително! Искате да вмените вина, че някой друг е виновен, че те са безотговорни и съзнателно не дават децата си на училище?!?!?! НАГЛОСТ!ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА КОЕТО СА! Нашата вина е че ги търпим и по този начин поощряваме. Даже тук, като им напишеш етноса те трият и цензуритат. Ерго, участват в това престъпление!
144
0
 
9
 
! Отговори
Ама- ха! преди 5 години
К'во искате от ш.ведите, бе? Те са разчупени. Я, вижте в оная статия как МЛАДИЯТ учител, който случайно попаднал в училище, как разчупва класната стая и знанията на учениците.Я, го ударете на игра! Да видите ш.ведите как са разчупени в играта!А
143
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ученето е работа. И като всяка работа, изисква усилие! Просто е - ромите мразят натоварванията. Те обичат да се забавляват, да си похапват. Обичат да послъжат, да си поприсвоят нещичко, обичат далаверката, лесните и бързи пари. Ученето от край време не е в ценностната им система.Лошото е, че и българите харесаха ромското щастие. Но пък от друга страна, шансът за приобщаване на двете групи в обозримото бъдеще нараства. Нали това е целта в крайна сметка - интеграцията!
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хансАми вземете и нашите там, ясно е, че по-сполучливо ги интегрирате.
141
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" ... на преподавателите не се дават инструменти да задължат ..."Толкова ли не могаат да си отсекат по една тояга сами?