Четвърто поколение неграмотни: Виновни ли са ромите за това?

Лекар направи експеримент – 7-класници не могат да пишат прости изречения
Обновена: 28 юни 2018 13:16 | 28 юни 2018 10:30,
253


Лекар от Ихтиман направи експеримент и даде елементарни задачи по математика и български език на ромски ученици в 7 клас. Оказа се обаче, че те не могат да четат и пишат дори прости изречения като: "Днес времето е слънчево".

"Изненадата ми беше много голяма, защото това са деца, които кандидатстват за професионална гимназия, но не са в състояние да прочетат, напишат и сметнат нищо. Това са познания по български език на ниво детска градина", коментира д-р Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според нея грешката е системна и не смята, че учителите имат конкретна вина, защото работят в зададената им рамка. По думите на д-р Чобанова на преподавателите не се дават инструменти, с които да задължат дете, което не желае да учи и да посещава училище.

"Това е четвърто поколение неграмотни. Това дете книга не е виждало преди да стъпи в училище. Тези деца са в училище, защото ако не са, техните родители няма да получават детски надбавки", каза още тя.

Д-р Чобанова е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката след своя експеримент, но все още не е получила отговор.

"Това не е нещо ново, в последните 10 години тези процеси са по-видими. Това не се отнася само до ромските деца. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни", посочи от своя страна психологът и блогър Огнян Исаев.

Според него част от децата не посещават предучилищни групи и това е също е част от проблема. Проблемът е в системата, не в децата, убеден е той.

Исаев е на мнение, че стратегията за интеграция на ромите не се изпълнява от никого и не може да изискваме нещо повече от реалността. Това е базата, която е налична като ресурс, капитал и възможности, смята той.

Психологът не се съгласи с твърдението на д-р Чобанова, че има четвърто поколение неграмотни сред ромите. Не е съгласен и че учителите нямат инструменти и различни методики в работата си с децата. По думите му трябва да има индивидуален подход към всяко дете.

"Висшите университети са пълни с неграмотни хора и това не са само роми", отбеляза Огнян Исаев в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
14
 
1
 
! Отговори
+ преди 5 години
Някои си избиват комплексите само с ромите-не че те са "цветя",но не са и това което се пише и показва по форуми и ТВ.У всяко стадо си има ***-въпроса е процентите господа,в процентите.
139
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хем неграмотни, хем матурите пълни с отличници. Някой някъде по веригата бърка, ама кой и къде - не се знае. Не са ромите виновни естествено, българчетата също масово са неграмотни и не могат 2 изречения без грешка да вържат
138
3
 
19
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
По вярно е не на ниво детска градина,а на ниво Венету.
137
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ромите знаят че ако учат български ще се претопят и си пазят ***анския"Ми да си го пазят, ама да не реват кански как България не ги обича, пък те са е*ати пича.
136
1
 
53
 
! Отговори
. преди 5 години
Абе как ще са виновни ромите? ВИе луди ли сте? Кога ромите са виновни или са били виновни? НИКОГА! Виновен ром няма. Никъде в България!
135
2
 
44
 
! Отговори
Мързи ги преди 5 години
А кой да е виновен? Аз като не си свърша работата, не ходя да питам: Ама аз виновен ли съм? Време ромовете да спрат да мрънкат, че ги мързи. Държавата (АЗ) плащаме луди пари, за да имат достъп до безплатно образования. Даже безплатна храна им раздаваме. НО ги мързи. Просто и ясно. МЪРЗИ ГИ!
134
4
 
37
 
! Отговори
бай х преди 5 години
първите роми в България ги докарва цар Иван Асен 2 през 1218 год , те са били ковачи и са подковавали българската конница .... от тогава са изминали 800 години ... и още не са се интегрирали ...
133
4
 
18
 
! Отговори
ханс преди 5 години
е по нашия край повечето ром са в германия и са грамотни и децата им зная немски дори, ходят на немски училища за да се интегрират там
132
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕКТОРЪТ НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ ПОИСКА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПРЕПОДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКА ГРАМАТИКА, ЗАЩОТО СТУДЕНТИТЕ БИЛИ ТОТАЛНО НЕГРАМОТНИ. ПОВЕЧЕТО ИЗЛИЗАТ ОТ ТАМ ПО-НЕГРАМОТНИ ОТКОЛКОТО СА ВЛЕЗЛИ.
131
0
 
36
 
! Отговори
С--5 преди 5 години
Виновна е образователната система,а тя зависи от волята на парламента.Ако няма неграмотни,то е по дтрудно да бъдат управлявани.Сега..до 4 клас не може да се повтаря.Ивландците минават автоматично в 5-ти..нищо не научили.Той не знае буквите а трябва да учи химия?-училището получава пари по 1600 годишно за ученик.Ако няма ученици се закриват паралеки и учителите бягат.Кръг от който няма измъкване.Решението- училища в които нон стоп да учат буквите ако ще и до 8 клас.И други елитни за нормалните
130
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** понеже не му е изгодно да се сравнява с европейците, понеже там е в дъното на всякакви класации, тръгнал да се сравнява с **Гaнчo.
129
1
 
29
 
! Отговори
помощи преди 5 години
помощи плюс образование не върви спрете помощите и ще има резултат
128
0
 
45
 
! Отговори
АХЕ преди 5 години
ДА! Виновни са!!!! Знаят да взимат, но не са научени да дават!!!! Не са научени да работят!!!
127
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ е казал "По делата им ще ги познаете", а народа се скъсва да пише коментари.Думи, думи, думи...
126
0
 
7
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 134: Аха. А коя е столицата на Барселона знаят само тези, които се интересуват от фурбол:-)
125
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Висшите университети са пълни с неграмотни хора и това не са само роми", отбеляза Огнян Исаев в "България сутрин".:D Ама е спецЯлист от ВиШ , а не от среден университет,ромът.
124
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да знаят къде да сложат хикса на бюлетината.
123
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пет от десет българи, хванати от улуцата, също са неграмотни и не умеят да се изразяват. А седем от десет са функционално неграмотни - образованието им стига само да попълнят фишовете на Еврофутбол.
122
2
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Поколенията неграмотни са много повече...особено, съдейки по заглавието, което авторът на статията е написал...Май между ''7- класници'' и ''7-мокласници'' има някаква разлика...сякаш...
121
1
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
А,бе бе !!! Я СЪМ ВИНОВЕН...