Четвърто поколение неграмотни: Виновни ли са ромите за това?

Лекар направи експеримент – 7-класници не могат да пишат прости изречения
Обновена: 28 юни 2018 13:16 | 28 юни 2018 10:30,
253


Лекар от Ихтиман направи експеримент и даде елементарни задачи по математика и български език на ромски ученици в 7 клас. Оказа се обаче, че те не могат да четат и пишат дори прости изречения като: "Днес времето е слънчево".

"Изненадата ми беше много голяма, защото това са деца, които кандидатстват за професионална гимназия, но не са в състояние да прочетат, напишат и сметнат нищо. Това са познания по български език на ниво детска градина", коментира д-р Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според нея грешката е системна и не смята, че учителите имат конкретна вина, защото работят в зададената им рамка. По думите на д-р Чобанова на преподавателите не се дават инструменти, с които да задължат дете, което не желае да учи и да посещава училище.

"Това е четвърто поколение неграмотни. Това дете книга не е виждало преди да стъпи в училище. Тези деца са в училище, защото ако не са, техните родители няма да получават детски надбавки", каза още тя.

Д-р Чобанова е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката след своя експеримент, но все още не е получила отговор.

"Това не е нещо ново, в последните 10 години тези процеси са по-видими. Това не се отнася само до ромските деца. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни", посочи от своя страна психологът и блогър Огнян Исаев.

Според него част от децата не посещават предучилищни групи и това е също е част от проблема. Проблемът е в системата, не в децата, убеден е той.

Исаев е на мнение, че стратегията за интеграция на ромите не се изпълнява от никого и не може да изискваме нещо повече от реалността. Това е базата, която е налична като ресурс, капитал и възможности, смята той.

Психологът не се съгласи с твърдението на д-р Чобанова, че има четвърто поколение неграмотни сред ромите. Не е съгласен и че учителите нямат инструменти и различни методики в работата си с децата. По думите му трябва да има индивидуален подход към всяко дете.

"Висшите университети са пълни с неграмотни хора и това не са само роми", отбеляза Огнян Исаев в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В най-корумпираната страна в Европа няма нито един политик в затвора. Това повече ме притеснява.Рибата винаги, винаги, винаги се вмирисва от главата. Опашката миришела. Ами главата значи ясно е в какво състояние е.
99
0
 
29
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Евала! Индивидуален подход. С тридесет ученика, кой е тоя смелчага където разбира от всичко? Индивидуалния подход е да откраднат нещо, да направят друга беля. Абе Вие за ненормални ли ни мислите?
98
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българина винаги ромите са виновни :)
97
0
 
31
 
! Отговори
до 102 преди 5 години
Не може всички да бъдат умни наистина, но е задължително всички да бъдат грамотни! Да не можеш да четеш и пишеш?!? Няма такъв американец, може да взима нapкотици, но да не може да си напише името или да пише изречение с 18 правописни грешки - няма такъв. А при ромите какво става - винаги излизат с оправданието "Не може всички да са умни", то вие умни няма как да станете, ама 99.9 не можете да четете и да пишете, как пък повечето българи могат, а повечето poми не?
96
0
 
27
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До А93Защо да не може?Просто е.Най накрая държавните*** да си размърдат тлъстите *** и да започнат да прилагат закона.Да се набие в кратуните на всички, че правата са следствие от изпълнените задължения.Като не си плащал данъци,то ти за държавата да не съществуваш и като нямат право да гласуват,да получават помощи и ако за всяко престъпление влизат в трудово изправителен център много бързо ще станат хора.Докато държавата нехае и ги е оставила на свободия ще е така.И ще си същия ако може.
95
1
 
34
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Завършил съм гимназия през 68 г.Бяхме будни деца.Ако някой е прочел интересна книга си я предавахме един на друг.Но слушахме " упадъчната" западна музика и станахме хара.Социалистическата образователна система си беше супер.Само в историята трябваше да се напише истината за комунизма и нищо друго да не се пипа.А сега изпусната работа.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами хубаво, но търговците, които искат да ви преметнат навсякъде където си купувате нещо не са ***, работодателите, които ви дават смешни възнаграждения и не плащат извънредният труд не са ***, държавните служители, които ви рекетират за всичко не са ***, политиците, които ви лъжат не са ***.Като условията на живот са лоши или много лоши няма как да има качество на образование, медицина и т. н.Оправете заплатите, оправете спазването на законите, да важат за всички, ***, политици и т. н.
93
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може всички да са умни и грамотни. Не може да отнемете правото на хората да бъдат глупави, но може да им отнемете помощите за това, че са глупави.
92
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и роми, които могат да говорят по-добре от тази докторка. Има и българи, които не могат да вържат две приказки. А когато ги вържат, смисълът е ... да се н..реш от смях. Слушайте само какви индивиди се обаждат в предаването на Петър Волгин.
91
0
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
3. Всеки които 10 години след завършване на образованието си (каквато и степен да е тя), ако не е започнал работа (и не е инвалид) и съответно да плаща данъци то да се заличава от всички регистри на държавата и да му се отнемат личните документи.4. Всички индивиди без документи се обявяват за емигранти и се връщат в Сирия и други подобни страни. Много бързо всичко ще си дойде на мястото при такива мерки!
90
3
 
12
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Много просто бе драги политици - 1. Ако едно дете (без значение от етнос) не издържи матурите след 7 клас то няма да му се издаде лична карта - ЕГН-то му се изтрива и то се заличава от регистрите на държавата!От това следва, че за него няма да се вземат помощи и то никога няма да има достъп до всички плащания на държавата.2. Ако има такова дете, то родителите му да трябва да възстановят всички вложени в образованието му пари (заплатите на учителите за тези 7 г. и тн.).
89
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторке, дори журналистите в тая държава не знаят значението на думите, не знаят кой предлог да сложат. Лилето с талпите да споменавам ли? Вие искате ромите да говорят езика. А несвързаните изречения, които плете ББ израз на какво са? Дет се вика у Македонско - нема врска!
88
0
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Аз познавам шестима евреи.Четирима са второ поколение с висше образование,дугите двама казват че доколкото знаят родата си назад всички са били така- учили университети и у нас и в чужбина.Това тяхна заслуга ли е?Да!Ако заслугите са лични,на семейството или общността-чия да е вината на неграмотните?
87
0
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Само четвърто ли? Не мисля така...
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За оправянето на България има 2 пътя,единият е очистването на комунистите, другият е да се чакат да се минат едни 45 г. за да се очистят ествено от ЕГН.И тъй като народът (новобългарите) нищо не прави,се минава по вторият път. Преди да минат 45 г. от 1989 г. не очаквайте добро в България. Освен ако не тръгнете да биете комунисти.А проблемът с *** е просто следствие,а не причина.Причината за всички беди на България след 1944 г. е ясна.И щом народи си трае ще страда.Новобългарите са страхливи
85
0
 
9
 
! Отговори
затриваме се преди 5 години
Сутринта минава през парка до вкъщи - чувам само рoмcка реч.
84
0
 
20
 
! Отговори
ггг преди 5 години
Време е за тоягата ...
83
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Това е защото до 4-ти клас не се повтаря, защото маминия лигльо ще се стресира. Повтаряне си трябва още от 1-ви клас, докато не се научи да чете и смята или докато не се ожени.
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниве вече търсим виновен за нашето положение, и ако го намерим в *** според мен е опасно.В крайна сметка ако нямаше комунизим и посткомунизъм, който много прилича на комунизма нямаше да сме на това дередже. България страда преди всичко от комунистите, а не от ***. Защото в България всичко е абсурдно. Ако нямахем комунизъм, сега щеше да има закони, които да се спзават, а не сегашното безумие.
81
0
 
18
 
! Отговори
аз съм българче преди 5 години
Ромчо бре, чети!Ромчо не чете.Ромчо, работи!Ромчо пак не ще.Ромча го мързи,гледа да лежи,ходи, та се май,търси да играй.Време се мина,Ромчо порасна,иска да яде,няма откъде.