Четвърто поколение неграмотни: Виновни ли са ромите за това?

Лекар направи експеримент – 7-класници не могат да пишат прости изречения
Обновена: 28 юни 2018 13:16 | 28 юни 2018 10:30,
253


Лекар от Ихтиман направи експеримент и даде елементарни задачи по математика и български език на ромски ученици в 7 клас. Оказа се обаче, че те не могат да четат и пишат дори прости изречения като: "Днес времето е слънчево".

"Изненадата ми беше много голяма, защото това са деца, които кандидатстват за професионална гимназия, но не са в състояние да прочетат, напишат и сметнат нищо. Това са познания по български език на ниво детска градина", коментира д-р Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според нея грешката е системна и не смята, че учителите имат конкретна вина, защото работят в зададената им рамка. По думите на д-р Чобанова на преподавателите не се дават инструменти, с които да задължат дете, което не желае да учи и да посещава училище.

"Това е четвърто поколение неграмотни. Това дете книга не е виждало преди да стъпи в училище. Тези деца са в училище, защото ако не са, техните родители няма да получават детски надбавки", каза още тя.

Д-р Чобанова е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката след своя експеримент, но все още не е получила отговор.

"Това не е нещо ново, в последните 10 години тези процеси са по-видими. Това не се отнася само до ромските деца. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни", посочи от своя страна психологът и блогър Огнян Исаев.

Според него част от децата не посещават предучилищни групи и това е също е част от проблема. Проблемът е в системата, не в децата, убеден е той.

Исаев е на мнение, че стратегията за интеграция на ромите не се изпълнява от никого и не може да изискваме нещо повече от реалността. Това е базата, която е налична като ресурс, капитал и възможности, смята той.

Психологът не се съгласи с твърдението на д-р Чобанова, че има четвърто поколение неграмотни сред ромите. Не е съгласен и че учителите нямат инструменти и различни методики в работата си с децата. По думите му трябва да има индивидуален подход към всяко дете.

"Висшите университети са пълни с неграмотни хора и това не са само роми", отбеляза Огнян Исаев в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако започнем така да обобщаваме ще е грешно.В България е странно, че има особено голям проблем с ***. Например в Сърбия Костурица правеше филми където показваше живота на сръбските *** и там не си личи самите сърби да имат проблем с тях.Иначе по света има пробеми, четох наскоро в турска медия,за проблеми на *** в някаква западна държава. И се коментираше дали проблемите на *** не са били заради това, че са *** и наслоилото се мислене за тях през времето. Но коментара беше доста умерен.
79
1
 
13
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Отнемане на гражданството на родител, чиито деца 7 клас не минават ел тест по български и математика.
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата, които не искат да учат трябва да бъдат обучавани в интернати тип пансион, където няма да влияе семейната среда а помощите по предназначение - за самите деца. Без тва и сега получават повече от останалите и в никакъв случай не може да се говори за дискриминация
77
0
 
19
 
! Отговори
:) преди 5 години
Не бе, как ще са виновни, аз съм виновен. Пари да им дам, нали?
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Виновна е държавата, учителите и директорите."Така ли? Ние с тебе в коя държава сме си завършили образованието? Вината е на ромите, че 5 пари не дават за бъдещето на децата си.
75
9
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Виновна е държавата, учителите и директорите. Докато има делигирани бюджети ще има и неграмотни хора завършващи средно образОвание. Има деца не стъпващи в училище и отсъствия не им се пишат.
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много по-умни от нас са казали следното: "насила можеш само да вземеш".
73
0
 
17
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
От днк като е..... Така са от 2000г, са от 4 най долна каста шудра в индия, изгонени са за мързел и нищоправене. Шудра значи недосегаем, разбирай не и ба вки! Не ги интересува нищо и никой като мухи с или без глави
72
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Не, аз съм виновен.
71
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Четвърто поколение неграмотни: Виновни ли са ромите за това?"Ами да! Културни особености на етноса.
70
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Занимавате ни с ромските традиции и особености и искате да ни втълпите ,че това е проблема на бг нацията!Не,не е проблем за бг етнос!Главния проблем е защо българките не искат да раждат и отглеждат деца!Ромите ще се оправят,дори и неграмотни !
69
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сами са си виновни, естествено. Най-вече родителите носят главната вина за провала на децата им.
68
2
 
22
 
! Отговори
Глупак преди 5 години
България се управлява от неграмотния Борисов и Цветанов. Не е ли обидно, да има по-образовани от тях?
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е вярно. След евро-гостуването нещата се оправиха вече и всички са грамотни, а демографската криза е в миналото. Всички са доволни, сити и с високи доходи. Цъфтим като ....
66
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Четвърто поколение неграмотни: Виновни ли са ромите за това?"Е аз ли съм им виновен за мързела? Аз защо не съм неграмотен? Цял живот за ръчичка ли трябва да ги водя?
65
1
 
27
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
"Това дете книга не е виждало преди да стъпи в училище."По-страшното е, ако след като стъпването в училище продължи да не е виждало книга, както например един български геополитик.
64
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не се старае да разбере ромското мислене! А бе при тях всичко е просто и много малко им трябва да са щастливи! Имат си език, традиции,разбират се със съседите,като им трябва нещо си го набавят,я от гората,а от държавата! Нито историята е тяхна,нито богатствата,нито държавата! Те просто си живеят живота!
63
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия глупости за интеграция, някой да не им е длъжен постоянно да ги ръчка да учат, то трябва и сам да го осъзнаваш малко от малко
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама то ако не са тези деца още стотици училища в провинцията да са закрити и унищожени.А политиката на държавата е да има повече неграмотни с цел на избори по-лесно да ги манипулират.Демек политическа върхушка си отглежда гласоподаватели!
61
2
 
5
 
! Отговори
От ентуса преди 5 години
Горомотни сме.