Матурата по БЕЛ след 7 клас – без промени за 2019-а

Родители се жалвали на ОмбудсМая, тя писала до МОН
1
Матурата по БЕЛ след 7 клас – без промени за 2019-а
Снимка: архив, БулФото

Матурата по БЕЛ след VII клас остава в досегашния вариант за следващата учебна година. Препоръка за това е била изпратена от омбудсмана Мая Манолова на просветния министър Красимир Вълчев.

В институцията на обществения защитник са постъпили десетки жалби от разтревожени родители на бъдещи седмокласници и шестокласници, в които заявяват категоричната си позиция срещу намерението на МОН матурата по БЕЛ след VII клас за учебната 2018 г./2019 г. да включва материала от обучението в V, VI и VII клас.

На 6 юни т.г. от МОН обявиха, че се обсъжда коренна промяна в съдържанието на изпита, като той вече ще включва не само съдържанието от задължителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети.

Родителите на седмокласници и шестокласници протестират, тъй като техните деца, набор 2005 г. и набор 2006 г., са заварено положение и се оказват неподготвени за новите промени, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

В отговор до омбудсмана Мая Манолова министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уверява, че експертите в МОН са се съобразили с обществените нагласи и с интересите на учениците, затова ще предложат в НВО по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание по литература само за VII клас.

В препоръката си до министъра Манолова обаче акцентира, че "отсрочката" трябва да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в сила за децата, които през новата учебна година ще бъдат в пети клас, за да имат време да се подготвят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая почна да виси по герберските медии почти колкото Борисов.Толкова е прозрачно, че нема накъде.Борисов, който си няма приказката ни с Нинова, ни с Радев смята, че при Мая ще пробие?А и старите, изгонени бесепари се надяват покрай Мая да се върнат на Бял кон?За такова нещо Баце душа дава.