Отново: СМГ с най-висок бал за прием след 7 клас

Минималният праг е 456 точки от 500 възможни
Обновена: 3 юли 2018 12:17 | 3 юли 2018 12:07, Елка Василева
28
Отново: СМГ с най-висок бал за прием след 7 клас
Снимка: архив, Булфото

За поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите се влиза в Софийската математическа гимназия.

Това съобщи началникът на Столичното управление по образование Ваня Кастрева.

Най-високият минимален бал там след първото класиране е 456 точки от 500 възможни.

Още по темата

Кастрева отбеляза, че в СМГ е и паралелката с най-висок минимален бал в София - 479 точки, в профила "Математически", с немски език. В същата паралелка, в СМГ, е и седмокласничката, която е постигнала най-високия бал от 500 точки.

На второ място по минимален бал е 91-ва Немска езикова гимназия, с последен приет сега ученик с 440 точки, при 450 точки през миналата година.

На трето място и през тази година е 73-то Средно училище "Владислав Граматик", като сега минималният бал в него е 423,500 точки, а през 2017 г. е бил 434,500 точки.

На четвърто място отново е 164-та Испанска езикова гимназия, в която последният ученик е приет с минимален бал 416 точки, при 412,500 точки през миналата година.

През 2017 г. на пето място в София беше Технологичното училище за електронни системи с минимален бал 410,500 точки, но през тази година училището е на 28-о място и е изместено от Първа английска езикова гимназия. В нея последният ученик е приет с минимален бал от 404,500 точки.

На шесто място е Втора английска езикова гимназия с минимален приемен бал от тази година от 403,500 точки, а след нея е Девета френска гимназия с 386 точки.

На осмо място сега е 22-ро Средно училище "Георги Раковски" с минимален бал от 381 точки, след него е 35-то Средно училище "Добри Войников" с 368 точки. На десето място в София е 133-то Средно училище "Александър Пушкин" с 367,500 точки на последния приет ученик от първото класиране.

През тази година випускът е по-голям с 370 ученици спрямо миналата година и има повече паралелки за прием след седми клас, коментира Ваня Кастрева защо през тази година баловете за прием в гимназиите са по-ниски, предаде БТА.

В София най-желана от седмокласниците е паралелката с профила "Чужди езици" - английски и испански език, в 22-ро Средно училище, пожелана от 2098 ученици. След нея е паралелката с профила "Чужди езици" - испански и английски, в 164-та Испанска езикова гимназия, посочена от 1969 ученици. От професионалните училища най-желаната паралелка е за "Банково дело", с английски език, в Националната търговско-банкова гимназия, пожелана от 1296 седмокласници.


28
Още по темата: балгимназияСМГ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Филолог преди 8 месеца
До Анонимен
И твояТ учител също.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Родител
"Наглеци!Как се оправдат само.Трвбва да подадат озтавка."
"ОЗтавка" май трябва да подаде учителя ти по български език.
21
3
 
3
 
! Отговори
Родител преди 8 месеца
Наглеци!Как се оправдат само.Трвбва да подадат озтавка.
20
1
 
22
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
До авторите:
И в други части на България има елитни учебни заведения. Защо не ги споменавате. Умни деца има и в малките градове. Това говори колко са ограничени авторите на статията.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми то cтaдото определя бала. Тия хора не разбраха, че СМГ обучава на ниво само най-най-талантливите една шепа деца, а останалите няколко стотин само запълват бройката за голям бюджет. Ама кво да ги окрехваш, пpocтотията не ходи по гората.
18
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
До Avtor
Празна лейка и на частни уроци да ходи, файда няма.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Директорската длъжност следва да е мандатна. И това е мнението на всички учители, които познавам. А те никак не са малко.
Окопали се разни типове там и в МОН, с багер не можеш ги изрина!
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В системата съм, другарю 12 и 14. И знам, че кадърните не се допускат до ръководни и експертни длъжности. Дори в провинцията по училищата няма места за учители. Няколко дами завършиха последните години и не могат да започнат работа, защото няма къде. Няма къде от бездарни хрантутници.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ти ще кажеш, че няма! Освен ако не си директор или лежащ бюджетен в някой инспекторат или в самото министерство. Лично аз познавам поне 10 учители и още толкоз хора, които не работят тази професия, понеже няма места за такива из училищата, а търсят.
Места има, специалисти няма - работа кадърна да вършат. Само мятат поли и крачоли и чакат да дойде заплатено време.
14
8
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
До Анонимен - 4
И като си подадат оставката, още по-некадърни ще дойдат. Защото е много лесно отстрани, но ако си в системата ще видиш за какво става въпрос.
13
2
 
10
 
! Отговори
Lina преди 8 месеца
В 12.00 излязоха някакви резултати,в 12.30 резултати няма. Уелкъм ту Бг...
12
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен - 8
Кандидати няма нито за директори, нито за инспектори, ти си провеждай каквито си искаш конкурси.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези деца заминават- за България ползата няма да е много голяма...
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОТНОВО рекламират СМГ, на кой ли е инициативата?
9
1
 
31
 
! Отговори
Човек преди 8 месеца
Безобразие! Не стига, че омазаха тестовете, особено по БЕЛ, а сега две седмици едно нормално класиране без грешки не могат до извадят. Оставки и уволнения!
Стига подигравка с труда на учениците, достатъчно голяма подигравка е, че държавното образование на практика е частно, тъй като успеваемостта се дължи основно на частни уроци!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОСТАВКА НА МИНИСТЕРСТВОТО!
НА ИНСПЕКТОРАТИТЕ!
НА ДИРЕКТОРИТЕ!
Провеждане на конкурси с организатори - външни лица за подбор на истински компетентни кадри! И отпадане на този начин на подбор при кандидатстване в гимназиите! Подготвените ученици знаят повече от мишките в министерството!
Срамота!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой не иска да работи.
Всяко иска да е шеф на нещо.
Бизнесменче, това, онова.
6
1
 
29
 
! Отговори
... преди 8 месеца
МОН объркаха баловете и класирането. Свалиха го от профилите, сега чакаме да го направят пак. Също чакаме и оставка. Това е недопустимо! Не стига, че имаше грешки в тестовете, ами и сега в класирането. Иначе отнемат точки за смешни грешки, когато става дума за ученик.
5
1
 
28
 
! Отговори
Avtor преди 8 месеца
Сравнявате ябълки с круши - балът за СМГ се образува по много по-различен начин от този за езикови гимназии и за професионални училища. Въобще, цялата система с “кандидатстването” след седми клас е порочна, защото сортира децата по “успех”, постигнат чрез доходите на родителите, инвестирани в частни уроци. Тази система възпроизвежда социалното неравенство. “Ползата” е за сивата икономика - с покровителството на системата, доставчици на частни уроци преразпределят необложено родителски доход.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА И НА ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО В МОН!
ДА БЪДАТ ИЗРИТАНИ!