От МОН за гафа с баловете на 7 клас: Стават грешки! Да не търсим кой, а защо!

Работим с 9000 деца, обработваме 149 883 желания, обясни експертът Камен Радев
4 юли 2018 12:14,
68

Само няколко часа, след като станаха публични резултатите от класирането на учениците след 7 клас, образователното министерство ги свали от сайта си. Оказа се, че е станала техническа грешка при формирането на бала при група училища.

Вместо да се утрои, оценката по математика е била взета само веднъж. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща, че ще има наказани и обеща до няколко часа резултатите да бъдат поправени и качени отново.

Още по темата

"Преживяхме доста емоции вчера. Държа да обясня, че работим с 9000 деца като най-голямо регионално управление. Обработваме 149 883 желания на деца, кандидатстващи за 385 паралелки. Възможно е да стават грешки! Комисията по външно оценяване се състои от 25 души. Тези хора са работили 4 месеца, за да осигурят провеждането на НВО и всички неща, необходими за кандидатстването по-късно", подчерта председателят на Комисията по външно оценяване Камен Радев в студиото на "България сутрин".

По думите му хората, работещи върху електронната система за кандидатстване, са професионалисти в своята сфера.

"Всички неща се случват в компютъра. Има комисия, която вкарва резултатите, след това друга комисия ги проверява, а след това има нова проверка. Накрая аз правя финалната проверка. Информацията минава през погледа на близо 10 души. Не знам как е станала грешката", уточни Радев.

Според него в момента не е важно да се търси кой точно е сбъркал и е допуснал грешката, а как и защо е станала тя.

"В момента, в който пуснахме класирането, започнахме да правим анализ и видяхме, че има грешка. Това стана още преди да бъдем сезирани от родители. Веднага блокирахме показването на резултатите и направихме обстойна проверка. Не мисля, че грешката по някакъв начин вреди на имиджа на образователната система", обясни още председателят на Комисията по НВО пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
Информатик в чужбина преди 5 години
9000 деца не са много нито 100+к желания. Просто са некадърници
44
3
 
4
 
! Отговори
Балък преди 5 години
На дъщеря ми най слабата годишна оценка е 5 но бала и за 7 у-ща е 260 от 500 няма такава корупционна система каквато сте измислили. Досега седях в България заради децата ми ама вече сериозно ме карате да емигрирам...
43
1
 
15
 
! Отговори
Хер Вернер преди 5 години
Всички подобни сайтове /държавни/ са на това дередже. Лошо структурирана навигация, търсачките не работят и да изровиш нужната информация е мисия невъзможна. Работил съм много с програмисти - на 20 има 2-*** читави които вършат всичко останалите мажат сопололи по клавиатурата и взимат за това 2500-3000 вместо да земат по една мотика и да свършат нещо полезно.
42
1
 
23
 
! Отговори
:( преди 5 години
Този некадърник не би минал интервю и за ниско ниво IT специалист в частна фирма. От него лъха наглост, простотия, безотговорност и нисък интелект. И този наглец ми харчи трудно изкараните пари, които плащам на държавата кто данъци!Нямам думи за анархията царяща в тази територия в последните 7-8 години. И преди беше много зле, но сега е страшно. В същото време от Европа влизат милиарди евро - по европропграми и от гастербайтерите. И вместо да вървим напред, затъваме все повече.
41
0
 
19
 
! Отговори
батко ви преди 5 години
и аз така им викам на НАП стават грешки, кво са да не търсим кой какво. А те 5 бона глоба и ревизия за 5 години назад..
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По какво точно е експерт този, тъй като го гледам ни акъл ни образование, нищо чудно, че МОН удари дъното.
39
0
 
14
 
! Отговори
WTF???? преди 5 години
Следете случая! Ще видите, че няма да има наказани и уволнени! Тези харчат милиони, а получаваме ***! Не ви ли писна, хора????????
38
0
 
19
 
! Отговори
Задайте си въпроса преди 5 години
Колко ли е заплатата на тази Калинка? Залагам на нещо от сорта на 4-5 000! Без подкупите и бонусите за "добра работа"!Цял ден кафенце и философстване, секретарката, пак кафенце, обяд с друг дебелосерковeц от администрацията, малко фейсбук, няколко лични разговора и в 17.00 е в колата на път за вкъщи.
37
0
 
12
 
! Отговори
:( преди 5 години
Най-важно винаги е КОЙ е виновен! В частния бизнес, когато стане такава мега издънка следва уволнение (най-малко). В държавния апарат няма проблем. Нали парите ги дават балъците данъкоплатци. Когато всички започнат да си търсят правата в България, само тогава ще се оправи страната. Дотогава разни Калинки като този във видеото ще крадат нагло и нищо няма да върви. 25 човека били?!?!? Ако в частна компания има отдел 25 човека, ще стават чудеса! Даваме само за заплати над 500 000 лева!!!!!!!!
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човечец е много, много П Р О С Т!!! Обработили малко под 150 000. Какво е това бе...г л у п а к? Какво да кажат специалисти, които обработват 10,100 пъти повече данни!
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СОЦИАЛИЗМА Е ВРЕДЕН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично по ГЕРБерски замитане под килима.Не било важно КОЙ. А после се чудим защо държавата ни е ***.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така! Готови сме за Нобел. В България сътвориха изкуствен интелект! Оправданието "техническа грешка" означава точно това!
32
0
 
14
 
! Отговори
az преди 5 години
на държавната администрация отива понятието Колективна Безотговорност - виновни няма никога. И да стане гаф , не е важно кой го е направил ,защото аз и останалите българи ще го платим с данъците си. А пък случайно ако някой се разрови и открие КОЙ е виновния - еми просто ще го преместят на друга длъжност да си живурка до пенсия.
31
0
 
12
 
! Отговори
Men преди 5 години
Точно там е проблема, парите са откраднати а системата работи с ръчно вкарване и проверяване на числа и формули. Би трябвало всичко да е автоматизирано, да има 10 формули за различните варианти и всичко да става автоматично.. но явно системата е направена от някого когото не си е свършил работата като хората..
30
0
 
22
 
! Отговори
10 преди 5 години
Грешки в системните структури стават винаги.Лошото е когато никой не понася отговорност за това.Безнаказаността поощрява нарушитилитеда ги повтарят.Но техничиската грешка е най-малката в МОН.Да изреждам ли другите?Знаете ги.И кога Кастрева, Дамянова и сие ще продължават да стоят на постовете си,въпреки купищата от безобразияв образованието,които "сътвориха"?Оставка!Идете си с добро!
29
0
 
19
 
! Отговори
?!!! преди 5 години
Така ли? И защо да не търсим "кой и защо"?Докато не бъдат изхвърлени тези, които не си гледат работата и не разбират, но пък са назначени само защото са с връзки или си плащат, все така ще е - всяка година - грешки на всяка матура, а сега - и на цяло класиране!Вън виновните!Искаме да знаем кои са и да бъдат изгонени!
28
1
 
10
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Какъв е този експерт дето не може да смята по три :) И защо качват резултати преди да са се проверили.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индианци с компютри и не били компютри, а компоти. Като чуя за "система" в БГ (дали на МОН или МВР) и почвам да се кръстя.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой в случая не е ли синоним на защо... или аз нещо не схващам тази велика мисъл.