От МОН за гафа с баловете на 7 клас: Стават грешки! Да не търсим кой, а защо!

Работим с 9000 деца, обработваме 149 883 желания, обясни експертът Камен Радев
4 юли 2018 12:14,
68

Само няколко часа, след като станаха публични резултатите от класирането на учениците след 7 клас, образователното министерство ги свали от сайта си. Оказа се, че е станала техническа грешка при формирането на бала при група училища.

Вместо да се утрои, оценката по математика е била взета само веднъж. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща, че ще има наказани и обеща до няколко часа резултатите да бъдат поправени и качени отново.

Още по темата

"Преживяхме доста емоции вчера. Държа да обясня, че работим с 9000 деца като най-голямо регионално управление. Обработваме 149 883 желания на деца, кандидатстващи за 385 паралелки. Възможно е да стават грешки! Комисията по външно оценяване се състои от 25 души. Тези хора са работили 4 месеца, за да осигурят провеждането на НВО и всички неща, необходими за кандидатстването по-късно", подчерта председателят на Комисията по външно оценяване Камен Радев в студиото на "България сутрин".

По думите му хората, работещи върху електронната система за кандидатстване, са професионалисти в своята сфера.

"Всички неща се случват в компютъра. Има комисия, която вкарва резултатите, след това друга комисия ги проверява, а след това има нова проверка. Накрая аз правя финалната проверка. Информацията минава през погледа на близо 10 души. Не знам как е станала грешката", уточни Радев.

Според него в момента не е важно да се търси кой точно е сбъркал и е допуснал грешката, а как и защо е станала тя.

"В момента, в който пуснахме класирането, започнахме да правим анализ и видяхме, че има грешка. Това стана още преди да бъдем сезирани от родители. Веднага блокирахме показването на резултатите и направихме обстойна проверка. Не мисля, че грешката по някакъв начин вреди на имиджа на образователната система", обясни още председателят на Комисията по НВО пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От МОН за гафа с баловете на 7 клас: Стават грешки! Да не търсим кой, а защо!"Явно някой на високо ниво е сгафил, щом се крие като мишка.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още имат наглостта да искат да гласувате по компютъра!
3
0
 
23
 
! Отговори
Fen преди 5 години
Трябват УВОЛНЕНИЯ и то ДИСЦИПЛИНАРНИ.
2
0
 
24
 
! Отговори
Fen преди 5 години
Как да имаш вяра в една система, която не може да сметне един *** бал на ученици. А после те правили и класирането. Смятайте как се правят баловете. Първо са се смятат тези платили на правилното място. После се пускат няколко отличника. После тия платили малко по-малко и така. Егати и глупостите. Била станала техническа грешка. Това да го кажеш за училищен проект на ученици разбирам. Хайде и за студенти също. Но за държавна институция харчеща нашите пари и определяща най-вече съдбата на децата
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко често са тия грешки