Пъпки, дерматит... Как деца влизат с предимство в забавачки?

Сигналът за неправомерно приемане в ясли и градини - в прокуратурата
11 юли 2018 09:20, Петя Славова
53

В прокуратурата е внесен сигнал за търсене на отговорност от директори на детски ясли и градини за неправомерен прием на малко над 4 хиляди деца. Това съобщиха от Инициативния комитет за качествена образователна система. Според тях тези деца са приети с предимство, без да са имали право на това.

Според инж. Васил Николов от Инициативния комитет цялата статистическа информация е взета по законен път от Столичната община.

Още по темата

А какво сочат данните - над 4000 деца са записани в детските градини неправомерно - 960 деца са без диагноза, а 3097 са с диагнози, които не влизат в списъка с такива, които дават предимство. 1653 от тях - атопичен дерматит.

"Реално тези деца са приети незаконно, а фактически се водят с предимство пред останалите, което не трябва да е така. В същото време, когато се обърнем към директорите на детски градини и ясли, вместо да потърсят решение на проблема, те се превръщат в адвокати и оневиняват грешката", отбеляза в "България сутрин" инж. Николов.

По думите му проблемите в сферата се задълбочават и е крайно време Столичната община да направи работна група, която да потърси решения.

"От предстоящия прием също има деца, вече приети неправомерно. Това трябва да се промени и да се спазват наредбите. Има деца, приети с най-безобразни диагнози, които не влизат в самия списък. Не може да се очаква да се даде предимство на деца с пъпки и други подобни диагнози", допълни още той пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, аз записах сина си с такава диагноза! И двамата с баща му работим в един и същ , имаме постоянен адрес от 14 години , а сега синът ми седеше на 22място като най-предно класиране.От 1 до 3 години плащах на една жена да го гледа по 600 лв на месец . Детето на безработната ми съседка беше прието от първи опит. Да направят приема обективен и няма да има злоупотреби.
47
0
 
32
 
! Отговори
D преди 5 години
До 46Тогава не разбрах, защо се стигна до този разговор. Защото моя коментар беше, че е повече от нелепо да се предлага специализирана детска градина за деца, които кихали. Този не е ли разбрал, че това е тема за хронично болни деца, които НЕ са заразни и въобще знае ли какво представляват специализираните заведения? За протокола и аз не харесвам да се водят децата болни, но и разбирам донякъде родителите, които го правят, че работодателите им не толерират отсъствието им от работ
46
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не съм твърдял подобно нещо. Единственото, което твърдя, е, че когато се разболеят, децата не трябва да се водят на градина. Това е.
45
1
 
32
 
! Отговори
D преди 5 години
До 44Излагането сте вие, като твърдите, че трябват специализирани градини за кихащи деца!! малко се ограмотете преди да ръсите тъ**пизми.
44
1
 
33
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
По-добре замлъкнете, че вече се излагате. Явно не сте чували за здравна хигиена. Добре, че сте напуснали страната.И само да ви осветля - в днешни дни работодателите са доста гъвкави по отношение на мястото на работа. Просто за тях е по-изгодно повече хора да са работоспособни, а не болни. Нещо, което с вашата ниска здравна култура няма как да се случи.
43
0
 
33
 
! Отговори
D преди 5 години
До 40и ми е много интересно кой работодател ще ви търпи да отсъствате от работа за едното кихане.
42
3
 
32
 
! Отговори
D преди 5 години
До 40За щастие моите деца не са в България. И за ваше сведение тук децата хдоят и болни на училище и не е резрешено да отсъстват, освен ако не се чувстват наистина зле. Заради *** и кихане не е разрешено да отсъстват, защото веднага се пращат глоби на родителите. А като ен си платите глобите на секундата сте на съд и ви осъждат без да им мигне окото!!!! Така че не ми казвайте на мен колко е безотговорно да си водиш децата със сополи.
41
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестира се в София, защото провинцията за нищо не става - нито кадри, нито инфраструктура. Само ***. Кръгът е затворен.
40
1
 
32
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
Да, спирам.Да разбирам, че признавате, че безотговорно водите детето си болно при други деца?Поздравления, много мъдро и зряло.Поради тази причина нивото в градините е ниско - защото хора като вас изнасилват правилата и създават корупция. Аман.
39
0
 
38
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Ако не се инвестираше само в София ,а и в другите градове ,щеше да има работа и там за млади хора и нямаше да го има този проблем ;) !!!!
38
1
 
33
 
! Отговори
D преди 5 години
До 37А вие като кихнете спирате ли да ходите на работа?? Защото заразявате хората, а те пък зарязават децата си.
37
0
 
36
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Не, искаме когато децата ви кихнат и им потече ***, да си ги оставите вкъщи, а не да ги водите на градина, където заразяват цялата група. Такъв е и регламентът. но заради натиска на родители и фалшивите бележки от "лекари", той не се спазва.
36
1
 
34
 
! Отговори
Дъно преди 5 години
До там ли стигнаха? Да си изкарват децата болни само за да ги приемат в градина или ясла
35
4
 
32
 
! Отговори
D преди 5 години
До Анонимен 24Искате да има специализирана градина за кихащи деца????!!!!!!!!! Ми то тогава другите градини ще са празни!! Вие наистина ли помислихте преди да напишете тая *****щина??
34
2
 
36
 
! Отговори
Фак преди 5 години
Преди време Капитал бяха публикували разследване, според което повече от 50% от децата в София влизали в градини/ясли като "хронично" болни. Повечето от тях бяха на родители от провинцията. Сами си вадете изводите.
33
4
 
32
 
! Отговори
Свободен пазар преди 5 години
Докато има субсидирани държавни образователни учреждения, ще е така. Те са огнища на корупция и злоупотреби. Аз НЕ искам данъците ми да отиват за това. И без това не мога да се доредя до държавна детска градина, макар да имам максимален брой точки, с двама членове на домакинството работещи на трудови договори.Трябва държавните институции да се закрият и свободният пазар да определи как ще бъде.Ще се появят градини/ясли с различни нива на таксите, но средното качество ще е по-високо със сигурност
32
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се учудвате - при демокрацията е пазарната икономика е така. Просто едно от проявленията на демокрацията и пазарната икономика. То навсякъде в България е така, но обикновено не се вдига шум.
31
4
 
52
 
! Отговори
До КЕКС преди 5 години
Напълно подкрепям, имам сумати познати, които си стоят вкъщи за си карат майчинството, пращат децата на ясла, а те цял ден ходят по кафенета и по срещи с приятелки. Едно от изискванията за записване в градини (както е навсякъде на Запад) трябвва да е документ от работодателя, че майката се връща на работа и затова трябва да се намери място на детето в детска градина или ясла. Спомняте ли си навремето, когато Дянков накара сумати майки да върнат едни пари, точно по този повод.
30
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атопичният дерматит не е болест, а медицинско наименование на изключително чувствителна кожа, вече е изключително срещано при новородени, но се израства. Не е заразно и тем подобни простотии. Все едно да седите до някои с псориазис и да се заразите, това е безумие просто. От друга страна, едно такова кожно състояние не може да се счита като трамплин за приемане в градина, но някой е променил разпоредбите тихо-мълком и хората се възползват от вратичките.
29
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо някакви болни и инвалиди трябва да са с предимство пред останалите?Ами ако всички са болни и инвалиди кои ще са "богопомазаните " ? Живеем в болно общество.