Над 400 деца неприети в столични гимназии. Чакат 3-тото

Подават документи след 20-и юли за новото класиране
13 юли 2018 12:00, Петя Славова
7
Над 400 деца неприети в столични гимназии. Чакат 3-тото
Снимка: архив, Булфото

428 ученици от общо 3912 кандидат-гимназисти не са класирани на втория етап от приема след 7-ми клас в София. 315 от изчакващите трето класиране подали документи са от столицата, а 113 са от други градове в страната.

Некласираните ученици ще трябва да изчакат до 20 юли, когато започва подаване на документите за участие в третия етап от класирането, съобщава "Монитор".

От класираните на втория етап 3484 ученици 1413 са се качили на по-предно желание.1860 пък са изчакали напразно и остават в паралелката, в която са били приети на първия етап. Останалите 211 ученици са били част от 640-те, които не бяха класирани в гимназия миналата седмица.

Още по темата

Всички 3484 класирани на втори етап ученици трябва да се запишат в школата, в които са приети, с оригиналните документи. Те могат да направят това в периода от 13.7.2018 г. до 17.7.2018 г. (без събота и неделя). Ако някои от приетите ученици не се запишат в срок, те губят мястото си и то ще бъде обявено като свободно за третия етап на 19.7.2018 г.

Некласираните и незаписаните ученици могат да участват в трето класиране.Това може да стане като подадат заявление в училищата-гнезда или по електронен път. Тогава те ще имат възможността да пренаредят желанията спрямо тези, които са подали на първо класиране, като посочват само паралелките, за които са обявени свободни места. Учениците могат да направят справка в кои училища паралелките не са запълнени, в сайта на съответното Регионално управление на образованието и в училищата-гнезда.

На второ класиране има разлики в паралелките, които са намират в дъното на класацията спрямо минималния бал на първо. Така в паралелка с профил "Софтуерни и хардуерни науки" с английски език в 132 СУ "Ваня Войнова" има ученици приети с 30 точки ( б.а. две тройки в свидетелството за основно образование), докато на първо класиране долната граница е била 141 точки.

По същия начин е и паралелката с профил "Чужди езици" с английски в 137 СУ "Ангел Кънчев" имат приети с 30 точки, докато на първия етап минимумът е бил 151 точки. Наблюдава се и обратната зависимост – паралелки, в които минималният бал се е повишил. Една от тях е в 24 СУ "П. К. Яворов" с профил "Предприемачески".

На този етап са влезли деца с минимум 180 точки, докато на първия долният праг е бил само 30 точки. В паралелките, които се намират на върха на класацията, няма разместване, а разликата в минималния бал на първо и второ класиране е в няколко точки.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
я да ги приемете преди 8 месеца
Ох тия класирания. Приемайте, които не сте взели. Тая година с гафа за прием от страна на МОН за 7 клас заслужава всяко дете да иде да учи някъде. То не останаха деца, на който му се учи, нека продължи. Защо изобщо ги мислят тия изпити. До 5 години елитни гимназии ще са само частните и като завършат в чужбина отиват.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е да се помисли за по-добра система за класиране, защото тази сякаш е правена от някой прочел само първата страница на Винету. Принципно има доста на брой добри ученици, които не успяват да се класират за исканите от тях училища и се надяват на следващо и следващо класиране, докато някои доста по-слаби ученици се записват веднага за училищата, където има малко кандидати.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аууу! И кво праим са?
4
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
До Анонимен

Само дето в американсия такива като теб не приемат :)
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
11% не са се класирали - много е. Този нисък бал го нямаше преди години, когато се влизаше на практика само с добър успех, а в елитните гимназии с отличен успен - най-много една петица.
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз пък се класирах още на първо в американският колеж в София.
Мама внесе таксата и вече бях класирана.
1
6
 
13
 
! Отговори
annybody преди 8 месеца
Какъв е смисълът от второ, трето и дванайсето класиране, като е очевидно, че става дума за откровени двойкаджии, които за седем години не са научили нищо, и през следващите 3-5 години нищото си преминава от клас в клас безпрепятствено, завършва си средното образование и също така неграмотно го канят със стипендии и привилегии в някой измислен университет?
Навремето си такива отиваха в "Рабфак" и като не ставаха за нищо друго, повишаваха ги в партийни функционери.
Май все още е така.