Злато, сребро, бронз за учениците ни по математика и информатика

Отборът ни е 21-ви сред 109 страни на олимпиада в Румъния
13 юли 2018 16:37, Анисия Иванова
8
Злато, сребро, бронз за учениците ни по математика и информатика
Отборът по информатика. Снимка: МОН

Един златен, три сребърни и един бронзов медал и почетна грамота завоюваха учениците от българския отбор на 59-ата Международна олимпиада по математика, която се състоя в град Клуж-Напока, Румъния, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

В най-престижното състезание по математика за ученици са участвали 615 младежи от 109 страни, които са решавали по три задачи във всеки един от двата последователни дни.

Златен медал са завоювали Борислав Антов от Софийската математическа гимназия /СМГ/ "Паисий Хилендарски", а трите сребърни медала са получили Кирил Бангачев от СМГ, Константин Гаров от ППМГ "Акад. Н. Обрешков" в Бургас и Иван-Александър Мавров от СМГ. Бронзовият медал е спечелил Атанас Динев от ППМГ "Акад. Н. Обрешков" в Бургас, а почетната грамота е получил Кристиян Василев от ПЧМГ в София.

В отборното класиране България е на 21-во място, но в класацията на страните от Европейския съюз страната ни се нарежда на пето място. Ръководители на отбора са проф. Петър Бойваленков и проф. Емил Колев от Института по математика и информатика при БАН, и Александър Иванов.

С три златни, четири сребърни и един бронзов медал са се завърнали и нашите отбори по информатика от Младежката балканиада по информатика /JBOI/ и от Балканиадата по информатика /BOI/, състояли се в Тимишоара, Румъния.

България е на първо място по медали при младежите и на второ място при учениците в старша възраст. Всички български състезатели са завоювали медали.

На Младежката балканиада златни медали са завоювали Виктор Кожухаров от ПМГ "Баба Тонка" в Русе, и Андон Тодоров от СМГ. За доброто си представяне Георги Петков от СМГ е получил сребърен медал, а Константин Каменов от СМГ е с бронзов медал.

На балканиадата старша възраст златен медалист е станал Александър Кръстев от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна, а трите сребърни медали са за Виктор Терзиев от СМГ, за Мартин Копчев от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово, и за Радослав Димитров от МГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

Ръководители на отбора за балканиадата са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Руско Шиков - ръководител на школа към ПМГ "Атанас Радев" в Ямбол.

Ръководители на отбора, участвал в Младежката балканиада, са доц. Пламенка Христова - преподавател в Русенския университет, и Петър Петров - ръководител на школа в СМГ- София.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво! Гордеем се с вас, български младежи!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С толкова много медали на 21-во място. Браво на момчетата, но да не се окаже, че всеки втори е с медал.
4
2
 
2
 
! Отговори
Medal преди 8 месеца
Bravo, i gol neobogaten uran na plaja.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на децата! Именно те ще държат държавата на раменете си в близко бъдеще и ще ви плащат пенсиите. Поне които останат тука де.


ПС: Добре, че сте се смилили да ги сместите между новините за поредната кифла, батка или дрогиран донор по пътищата.
2
2
 
2
 
! Отговори
платина преди 8 месеца
а специалисти за индустрията и селското стопанство няма, чужденци се внасяме. Добри са на всеки 3 месеца печелят, ама кел файда за народа умира.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
браво на българските деца, за съжаление и те ще напуснат Бг заради доброто управление на държавата