Защо децата не ходят на училище? Пари, семейство...

Министър Вълчев открои три основни проблема
14 юли 2018 08:45, Александър Попов
30
Защо децата не ходят на училище? Пари, семейство...
Красимир Вълчев. Снимка: Булфото, архив

Защо хиляди деца не посещават училище? Според образователния министър има три основни проблема. Заминаването за чужбина и епизодичната миграция на част от децата, липсата на отношение към образованието от страна на възрастните и липсата на достатъчно средства в семействата са трите основни причини малчуганите да не посещават училище. Това сочи анализ на работата по Механизма за обхващане и задържане, обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на национален форум, който бе открит в курорта Старозагорски минерални бани, цитиран от "Монитор".

"Съвместната работа на институциите по Механизма за обхващане и задържане на всички деца и ученици от предучилищна и училищна възраст има ефект, но сме далеч от желания резултат", коментира той.

Министър Вълчев подчерта още, че е много важна работата по съставяне на екипите и определяне районите на обхват. Идеята е териториална отговорност на общините да се разпредели между училищата.

Обхватът на децата да бъде един от показателите за оценка на училището. Районите трябва да включват адресите, които са най-близо до детската градина и училището. Добре е те да се уеднаквят с тези за приема.

Той съобщи, че на 18 юли в София ще се проведе специална среща с участието на премиера Бойко Борисов. Тя ще е посветена на проблемите около задържане и по-цялостния обхват на децата в училище ще се проведе и ще бъдат съвместно с дирекциите "Социално подпомагане" и дирекциите на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
40
 
! Отговори
НТози прави мили очи преди 5 години
на ромите. БЕЗОБРАЗИЕ !!!За третото не е прав!"Липса на достатъчно средства в семейството" - абсолютно всички учебни пособия за ромите са безплатни. Дават им безплатна храна в училището. На много места им се осигурява и безплатен транспорт до школото. Дават им се надбавки и други помощи. Но родителите им вечно мрънкат за още и още!Ще тръгнат на училище, когато им спрат абсолютно всички помощи и други бонуси и въведат големи глоби, които родителите им да отработват чрез принудителен труд!