Синдикат: Учителите работят до 59 ч., нормата е 40

Да се намали бумащината, младите учители бягат, смятат те
17 юли 2018 17:30, Анисия Иванова
48
Синдикат: Учителите работят до 59 ч., нормата е 40
Архив: Булфото

Огромната административна тежест е дамоклевият меч, надвиснал над образователната ни система. Именно "бумащината" отблъсква младите учители от решението да се посветят на професията, пише синдикат "Образование" в анализ, изпратен до медиите.

Според анкета на синдиката административното натоварване е огромно за педагогическите специалисти във всички образователни институции. Учителите, участници в анкетата, са признали, че тяхната работна седмица достига до 59 часа, при максимална норма по Кодекса на труда от 40 часа. Средната продължителност на учителската седмица е  49 часа и се е повишила с час за последните две години. Административната работа, без пряка връзка с учебната дейност, е в размер на 15 часа и за този период също се е повишила с 3  часа.

60% от анкетираните учители декларират, че са били задържани в училище и детската градина със заповед на директора, без да им е възложена конкретна дейност. Според учителите Министерството на образованието и науката оказва засилен натиск върху регионалните управления по образование и директорите на образователните институции, за да могат да се осъществят хилядите административни дейности със спорен образователен ефект.

Синдикат "Образование" е обобщил предложенията на учителите от страната, които отправя като наложителни към МОН за "борба с бумащината".

Първото от тях е за бързо въвеждане на административна и методическа дигитализация във всички възможни процеси и дейности на образователната система. Друго искане е за въвеждането на електронна документация, която да бъде единствено легитимна, като гратисният период на паралелното водене на писмена и електронна форма да се лимитира на една година.

Настоява се докладите и справките, свързани с учениците в риск, за талантливите ученици и изоставащите ученици да се премахнат като безсмислени. От синдиката искат да се намали документацията и да се оптимизира организацията на ученически пътувания, екскурзии и излизания извън двора на училището с учебна цел /сега образователната институция изготвя 10 документа и това отнема 10 дни интензивна работа/.

Настоява се да се премахнат или намалят задължителните доклади, които класните ръководители и учителите по отделните учебни предмети трябва да пишат в началото на учебната година, в края на всеки учебен срок и на учебната година.

Друго искане е да се премахне документацията при допълнителната работа с ученици през лятото, а годишните тематични разпределения да бъдат само в електронен вариант. Анкетите за училищен тормоз да се правят от психолога или педагогическия съветник, а процедурите за наказания на учениците да се облекчат.

В графици да се вписват само класните работи, а не всички писмени работи /контролни/, които още при първия неучебен ден /независимо от причината/ вече не са актуални. Контролните работи да са след съгласуване със самите ученици, за да се избегне струпването на писмени работи, предлагат от синдиката.

От него искат също отмяна на Наредбата за приобщаващо образование на МОН, както и да има промени в наредбите /8, 10, 11 и 12/ за документите в училищното образование, за организацията на дейностите в него, за оценяване на резултатите на учениците и за статута и професионалното развитие на учителите.

"Българските ученици са големият губещ от излишната административна работа, защото "бумащината" краде от времето за работа с тях, води до досада и умора и е предпоставка за по-ниско качество на образователния процес. "Бумащината", освен че отблъсква от системата младите учители, натоварва и ощетява и действащите над 90 000 учители с дейности, които не са заплатени.

Според анкетата на Синдиката "Образование", учителят работи близо 20 часа седмично над установеното му работно време, като тези дейности не се заплащат от МОН", коментират от учителския синдикат. И настояват да се назначат нови 20 000 подпомагащи специалисти за административни дейности в образователните институции.

"Решението за вариантите е на МОН, а ние трезво можем да припомним, че българският учител си остава най-беден в Европа. И ако началната заплата на млад учител ще стане 920 лева от 1 януари 2019 г., то в момента има оферти за млад касиер със средно образование в супермаркети от 1260 лева", заявяват от синдикат "Образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъщеря ми е учител в 140 училище ! Днес имаше учебен час от 11 ч и понеже беше там 10 ,директорката я привикала с думите "Защо не си на работа ?"Но това , че в къщи е започнала от 8 30ч да проверява тестове и да се подготвя за преподавателските часове ,които води на 10-11 клас ,това въпросната директорка не го отчита! А почти всеки ден е от 8,00 до 19ч това също не се отчита , затова младите ще бягат , защото ги товарят като магарета за сметка на старите , които не стоят повече от 800ч -
48
0
 
1
 
! Отговори
валери иванов преди 5 години
Внимание! В Националната финансово стопанска гимназия един учител е уволнен под натиска на някои родители и някои ученици, защото пише реални оценки. Ето докъде доведе парите да следват ученика.
47
0
 
3
 
! Отговори
Ивайло Братоев преди 5 години
Не е много удачно всеки да изказва като последна инстанция по въпроси на образованието и да не приема ничие друго мнение...??? Няма еднотипност, в различни учебни заведения се работи различно, някъде Директорите се престарават, за да трупат имидж/ не от любов към децата/ и всичко това го отнасят учителити, които работят на 1000 оборота/ при тях се натрупват 58 часа/...другаде се работи по около. 24 часа седмично.Заплатите са близки. Истината е, че заплатите да се удвоят.Това е!!!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже и 4 часа да работят на ден , пак заслужават уважение .НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ ТОВА СА ХОРАТА , КОИТО СЕ ГРИЖАТ , ОТГОВАРЯТ И ВЪЗПИТАВАТ ВАШИТЕ ДЕЦА ,когато сте на работа или си пиете кафенцето с дружките.Тоест имате си безплатна държавна детегледачка .
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормативът на учител е средно 20 учебни часа на седмица. Или по 4 учебни часа дневно, което е 160 минути на ден или около 3 астрономически часа в училище. Как става това с 59 часа седмично?
44
0
 
6
 
! Отговори
kreti преди 5 години
Учих педагогика в България, майка ми беше Учителка , но ми просветна че трябва да съм или *** или идеалист за да храня семейство с учителска заплата. Бих си камшика от Бойкова Мутроландия и не съжалявам. Как ще преподавам на олигофренчета които не знаят в къщи как да се държат камо ли в Училище важи за 50% от децата поне. После сбили се междучасието , кой е виновен учителя защото има почивка в която трябва да е пазвантин на 20 мамуни. Не може неграмотен шофьор за взима повече от учител.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не обеснявайте на тоя *** и елементарно образован народ колко трудна е учителската професия, учили до 7 клас дават оценка на човек учил 17 години,това го има в елементарната държава България.Скоро няма да имате българи учители....
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УВАЖАЕМИ, НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ ПРОФЕСИИ И ДЕТАЙЛИ КЪМ ТЯХ КОИТО НЕ ПОЗНАВАТЕ, НЕ РЕАГИРАЙТЕ НЕГАТИВНО И ЗЛОБНО КЪМ ПРОФЕСИЯ КОЯТО ОСТАНА БЕЗ МЛАДИ ХОРА. КАК Е В ЕВРОПА- ДЕТСКИ ГРАДИНИ- ЕДНА ГРУПА- 7/10 ДЕЦА В ГРУПА ДВАМА УЧИТЕЛИ И ПОМ ВЪЗПИТАТЕЛ, ДАНИЯ 35 ДЕЦА ЕДНА ДЕТСКА ГРАДИНА, СТАРТОВА ЗАПЛАТА 2280 ЕВРО, В БГ- ДЕТСКА ГРУПА-30/35 ДЕЦА ЗАПЛАТА 760 ЛВ, ДВАМА УЧИТЕЛИ И ЕДИН ПОМ ВЪЗПИТАТЕЛ И РАЗНИ ДРУГИ УЧАСТНИЦИ, КОИТО ОБИКНОВЕННО НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВЯТ НО НЕ СА ПРИ ДЕЦАТА.
41
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутрин от 7, до 15 часа, колко часа е? 8- нали? Е как стават 59 седмично? Пиша до 15, но включвам всичко, дори и преглед на контролни и т.н.. А работника който работи по 12 часа за 500 лева, на кой да се оплаче?
40
14
 
7
 
! Отговори
ТАТИ преди 5 години
59 ЧАСА - ама на месец .
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РККАЗа тежките раници не са виновни учителите. Отиди да тъсиш сметка на "....." в просветното министерство.Да не би учителите да са ги измислили и отпечатали тези учебници! Не мога да разбера защо за всичко, според вас, трябва да е виновен учителят, който всъщност е един мъченик на образователната "система"!
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работя в системата,но не съм синдикален член.Всичко ,написано по-горе, е вярно до последната точка.Подкрепям предложенията безусловно.
37
1
 
8
 
! Отговори
komitata преди 5 години
явно синдикатите с оная лидер в дълбока пенсия играят с всички управляващи -колкото образованието отива надолу и населението намалява драстично толкова се настова за привилегии които държавата няма ресурс и нови заеми обсебват дефицита -не учителите учащите изчезват и техните семйства -от 9 милиона вече сме под 7 ,скоро ще сме колкото през 1936г.Частния биизнес е 30% от населението на държавата таково чудо ням а в света въпреки всичко издържаме безброй партии и огромен държавен апарат
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18За едно учителско място в Прованса кандидатстват 30 човека. Вземат на работа човек на Партията. Трябва да си човек на кмет, зам.кмет, обл. управител и пр., за да те вземат на работа. Диплома, квалификация, знания, умения- нищо не значат. Само връзки.Конкурсите са фарс. Ненужен. Поне да ги премахнат, защото е излишно хабене на време, нерви и унижение за всички, които нямат връзки.
35
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите работят половин ден, максимум 4 часа. Този "синдикат" им смята частните уроци, където правят пачки от многобройните изпити, които нароиха. Седмично работят най-много 15-20 часа.
34
5
 
16
 
! Отговори
РККА преди 5 години
На последната родителска среща сграбих уч. раница на синковеца и предложих на госпожата да я вдигне,гледаше ме като онези рогатите преживните,контрирах я с предложение на нея и колегите и да им връчим по една такваз и да я мъкнат по цял ден онемя.Организацията им е,, хайлазин ООД,,на всяка среща ми изнасят една и съща лекция на тема ,,Невероятното хамалуване на средностатическия български даскал,,а липсата на резултат се оправдава с вироглавството и тъпо.тата на децата ни..
33
6
 
18
 
! Отговори
даскал Пандо преди 5 години
Манипулирате ! Седмичният норматив на повечето учители е 20 часа седмично !!! Има и едни 20 часа за самоподготовка,проверка на писмени работи ,но 80% от учителите не ги запълват...
32
5
 
7
 
! Отговори
Zkala преди 5 години
Kakva rabota ve...vakancia sega...krai gorichkata Bankya div camping...mineralni bani...eftin pliaj...
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пипи дългото чорапчеНе се напъвай,а си оправи правописа и словореда,тогава може и да те вземат!
30
3
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
За зелен кон не знам, ама зелено магаре има и думите ти го доказват.