Синдикат: Учителите работят до 59 ч., нормата е 40

Да се намали бумащината, младите учители бягат, смятат те
17 юли 2018 17:30, Анисия Иванова
48
Синдикат: Учителите работят до 59 ч., нормата е 40
Архив: Булфото

Огромната административна тежест е дамоклевият меч, надвиснал над образователната ни система. Именно "бумащината" отблъсква младите учители от решението да се посветят на професията, пише синдикат "Образование" в анализ, изпратен до медиите.

Според анкета на синдиката административното натоварване е огромно за педагогическите специалисти във всички образователни институции. Учителите, участници в анкетата, са признали, че тяхната работна седмица достига до 59 часа, при максимална норма по Кодекса на труда от 40 часа. Средната продължителност на учителската седмица е  49 часа и се е повишила с час за последните две години. Административната работа, без пряка връзка с учебната дейност, е в размер на 15 часа и за този период също се е повишила с 3  часа.

60% от анкетираните учители декларират, че са били задържани в училище и детската градина със заповед на директора, без да им е възложена конкретна дейност. Според учителите Министерството на образованието и науката оказва засилен натиск върху регионалните управления по образование и директорите на образователните институции, за да могат да се осъществят хилядите административни дейности със спорен образователен ефект.

Синдикат "Образование" е обобщил предложенията на учителите от страната, които отправя като наложителни към МОН за "борба с бумащината".

Първото от тях е за бързо въвеждане на административна и методическа дигитализация във всички възможни процеси и дейности на образователната система. Друго искане е за въвеждането на електронна документация, която да бъде единствено легитимна, като гратисният период на паралелното водене на писмена и електронна форма да се лимитира на една година.

Настоява се докладите и справките, свързани с учениците в риск, за талантливите ученици и изоставащите ученици да се премахнат като безсмислени. От синдиката искат да се намали документацията и да се оптимизира организацията на ученически пътувания, екскурзии и излизания извън двора на училището с учебна цел /сега образователната институция изготвя 10 документа и това отнема 10 дни интензивна работа/.

Настоява се да се премахнат или намалят задължителните доклади, които класните ръководители и учителите по отделните учебни предмети трябва да пишат в началото на учебната година, в края на всеки учебен срок и на учебната година.

Друго искане е да се премахне документацията при допълнителната работа с ученици през лятото, а годишните тематични разпределения да бъдат само в електронен вариант. Анкетите за училищен тормоз да се правят от психолога или педагогическия съветник, а процедурите за наказания на учениците да се облекчат.

В графици да се вписват само класните работи, а не всички писмени работи /контролни/, които още при първия неучебен ден /независимо от причината/ вече не са актуални. Контролните работи да са след съгласуване със самите ученици, за да се избегне струпването на писмени работи, предлагат от синдиката.

От него искат също отмяна на Наредбата за приобщаващо образование на МОН, както и да има промени в наредбите /8, 10, 11 и 12/ за документите в училищното образование, за организацията на дейностите в него, за оценяване на резултатите на учениците и за статута и професионалното развитие на учителите.

"Българските ученици са големият губещ от излишната административна работа, защото "бумащината" краде от времето за работа с тях, води до досада и умора и е предпоставка за по-ниско качество на образователния процес. "Бумащината", освен че отблъсква от системата младите учители, натоварва и ощетява и действащите над 90 000 учители с дейности, които не са заплатени.

Според анкетата на Синдиката "Образование", учителят работи близо 20 часа седмично над установеното му работно време, като тези дейности не се заплащат от МОН", коментират от учителския синдикат. И настояват да се назначат нови 20 000 подпомагащи специалисти за административни дейности в образователните институции.

"Решението за вариантите е на МОН, а ние трезво можем да припомним, че българският учител си остава най-беден в Европа. И ако началната заплата на млад учител ще стане 920 лева от 1 януари 2019 г., то в момента има оферти за млад касиер със средно образование в супермаркети от 1260 лева", заявяват от синдикат "Образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умен даскал и зелен кон нямало, няма и да има.
28
1
 
12
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Историк съ737м и знам какво е по училищата.Винаги,от малка исках да уча история и осъществих мечтата си.Но действителност та е друга-за да вляза като преподавател ми трябват връзки.Да,взимат по 700-800 лева но имат възможност да търсят нова литература и да получават нови знания. Но 70%не стават от колегите ми.Не всеки който преподава е Добър учител.Учители бол,търсят се млади и с връзки.Когато съм ходила на интервю никой не се интересува дали разказвам и ме харесват учениците.Унизително е.
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие правите ли разлика м/у провинцията и София ?!В провивнцията даскал се става с протекции от кмета, защото в малките градове няма работа и там господстват феодали, така ме там учители стават хората на власта. В София има огромен глад за кадри, защото заплатите са по 2-3000 лева и учителите реално мизерстват на фона на разходите за живот !
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от умници в тази държава. То затова и затъваме в блатото. Никой не му се работи друга работа освен компютърна, ама накрая доматито било ГМО. Ами берете си го от комчютъра бре умници.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така е - назначават се подмазващи се връзкари и връзкарки, които са там да мързелуват и да искат само заплати. Рядко може да се срещне качествен учител. Затова са масово неграмотни децата. Видяха се и тази година гафовете на МОН.
24
10
 
25
 
! Отговори
до 20,19 и другите преди 5 години
Ами елате и станете даскали бе !Елате да си клатите краката и ненормални, неграмотни родители, като вас да си проявяват комлексите !Дърти администратори да ви карат да попълвате планини от ненужни документи, същевременно да пазите децата да не се пребият, да не ги ограбят и да се опитате да ги направите хора ! И всичко за смешни пари...
23
7
 
16
 
! Отговори
Бай Спиро! преди 5 години
Учителите,спокойно! Необразованите неграмотници,не ви обичат и това е резонно,тъкмо защото са такива,защото за собствените се неуспехи и бъщо аутсайдерство,са склонни да обвиняват веки,но не и себе си!Затова,давайте частни уроци,дерете им по две,три,че по повече кожи от гърбовете,ако искат от децата им да стане нещо! Хич да не ви дреме на сайдера!Вие поне имате какво да предложите,на пазара,а тия освен простотия друго нямат!Успех!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошите условия за работа означават липса на качествени хора, които да стават учители. Тук или завиждате на учителите, или твърдите, че не им завиждате, а просто посочвате, че са неадекватни. Ами нали именно лошите условия на труд водят до това да не отиват качествени хора в училище. Нали от това следват лумпенизирани деца, неграмотни и агресивни подрастващи. Това устройва управляващите - *** народ лесно се управлява. Така като гледам сте супер удобен електорат -и парите им били много на тях :)
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не кандидатсвам за учител ли? Ами системата е такава, че трябва да си много свой човек на някой, затова и не кандидатсвам. За едно място в провинцията се борят 20 човека, а в същото време на бизнеса му трябва работна ръка да работи, ама да работи здраво, а не през 45 мин. почивка и след 13 часа в къщи или лутане по магазините.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
18 хората кандидатстват, но както тръбят, че нама учители така трябват връзки. Реален случай от малък град, жена с 2 специалности търси връзки да стане учител, има стаж и ценз, но е взет "наш човек" не отговарящ на изискванията. Квалифицираната моя позната лепи обяви за 5 лв. на ден, а "нашият човек" е на заплата с договор.
19
17
 
8
 
! Отговори
че кой пък завижда преди 5 години
Никой не ви завижда, че да се натиска да става учител. Просто който не може нищо друго да работи поради некомпетентност и/или психически заболявания си става учител
18
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не работят. Само се чудят как да харчат бюджетни пари изкарани с много труд от обикновенния човечец.Не ги съжалявам даскалите. Заплатите им са твърде високи за техния труд.
17
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички онези, които завиждате на учителите - заповядайте в училище, всички бягат оттам. Няма смисъл да спорите, тъкмо ще се уредите с хубава работа и ще си клатите краката, щом така ви изглежда. Странно защо никой не ходи да кандидатства на интервютата за работа за учители.
16
20
 
6
 
! Отговори
Аман от офци преди 5 години
Разбира се, че касиер в магазин ще взима повече от даскал. Защото от него се очаква да е през цялото си работно време с всичкия си, иначе няма да му излезне касата и ще го глобяват. Даскалката може спокойно да си вирее в розови облаци и да си припява на ум псалми, те повечето учителки са сектатнки и са изцяло смахнати
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
млад касиер със средно образование в супермаркети от 1260 лева",....айде стига вече с тези приказки. В 600-700 лв. са при това в големи вериги, единствено в Лидъл които са и работодатели на годината са по-високи. И сега за часовите, учител 1-4 клас си тръгва на обяд, за какви 59 часа ми говорите? Да проверява вкъщи 1 час при това не всеки ден. Хайде още 1 час административен труд, айде стига с тази пресолена манджа.
14
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работят до обяд горките. Много им натоварено. Тогава да ходят при частника да видят как се работи нощно време. И когато той реши тогава моренце и отпуска.
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До xЩом като мислиш така *** да станеш учител бе!!! Защо приказваш, като не знаеш и не си бил в системата! Хайде стани даскал на днешно време, да те питам как ще издържиш в "зверилника"/защото българските училища се превърнаха в зверилници/,какво време ще имаш за семейство, за собствените си деца и как всеки кой откъдето мине може да те навре в мишата дупка, защото закона не те защитава тебе, а защитава учениците!
12
0
 
29
 
! Отговори
Бивш даскал преди 5 години
В последните 15 години учителската професия твърдо излезе извън свободните професии.Администриране, бумащина, феодално господство на директори, непрекъснати и все спорни "реформи" с нови програми и учебници, делегирани бюджети, водещи към все по-голямо снижаване на качеството на обучение.Щастлив съм, че напуснах училището. Там и ученици и учители се задушават. Източникът на обгазяването е един - МОН!Диагнозата е ясна - бавна и мъчителна гибел на българската просвета!
11
16
 
9
 
! Отговори
закон на Паркинсон? преди 5 години
Какво толкова правят цели 59 часа?! Провеждат уроци по няколко часа на ден. Имат ваканции, на които целият бизнес може да им завиди. Какви 59 часа? Ако просто приблейват над бумажките и си разтягат работата от глупост си е техен проблем. И тези заплати на кокошчиците са им много. И без друго не са адекватни, от ранни зори са на силни успокоителни, че им се разхлопват мишите сърчица от стреса - тук ли да подпишат, там ли да въведат редче в тази стресираща таблица на онзи ми ти компутър
10
6
 
17
 
! Отговори
до 10 х преди 5 години
Аман от хора, които държат да се изкажат без да си имат идея какво бръщолевят. Типични избиратели на мутри и чалгари или патриотари. Само едно ще ти кажа, понеже нямам повече време за теб. Писал си, че отпуската на учителите е регламентирано 2 месеца, но на практика били три заради сроковите ваканции. Да оставим това, че казва срочни, а не срокови. Отпускът на учителите е под 2 месеца като дни, а ваканции отделно нямат - за тях ползват от същия този отпуск.