Близо 5000 зрелостници на матура по български на втората сесия

Изпитът ще се проведе на 28 август, резултатите - на 10 септември
4
Близо 5000 зрелостници на матура по български на втората сесия
Снимка: Reuters, архив

4591 младежи са подали заявление, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език  и литература на сесия август-септември 2018 г., съобщиха от Министерство на образованието и  науката.

Изпитът по български език и литература ще се проведе на 28 август и ще се състои от три модула. Зрелостниците ще получават изпитния вариант на три части.

Върху първия модул те ще могат да работят 1 астрономически час, след което ще запечатват в плик листа с отговори и ще го предават на комисията. След изтичането на определеното време ще получават втория модул, върху който може да работят също 1 час. За третия модул ще имат на разположение 2 астрономически часа, уточниха от МОН.

За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор заявления са подали 3905 зрелостници. Най-много от тях - 1612 младежи, са предпочели биологията, 1373 - географията, 471 - философския цикъл, а 272 - английския език. На история и цивилизация са пожелали да се явят 96 младежи, а на математика - 37, посочиха от образователното министерство.

Втората матура ще се проведе на 29 август. Изпитът също е на модули, но различен брой и с различна продължителност.
За третия държавен зрелостен изпит по желание заявления са подали 11 зрелостници, 5 от които са избрали да се явят на изпит по биология и здравно образование. Изпитите по желание ще се проведат в периода между 30 август и 5 септември по предварително утвърден график.

На държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация са избрали да се явят 977 младежи.

Колко и кои зрелостници ще бъдат допуснати до държавни зрелостни изпити ще бъде ясно на 23 август, а служебните бележки те ще могат да получат на 24 август.

Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат обявени до 10 септември 2018 г., добавиха от МОН.


4
Още по темата: училищеизпитматура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Увредиха децата преди 7 месеца
У нас дигитално терористична техника е ползвана още при внушаване на преименуването на малцинствени групи с мюсулмански имена./около 1980/
През 1985 година засякохме в ИНтерпред София нови високо мощни камери ползвани за пси блокажи на преговарящи.Жертвите боледуваха тогава седмици наред. Вижте Доминик Сторс Кан / DSK /трайно увреден от подобни камери.
2
0
 
0
 
! Отговори
Увредиха децата преди 7 месеца
КАМерите с холограми в тях позволяват следене снимане декодиране манипулиране и блокиране на милиони жертви едновременно вкл паразити в главен мозък черен дроб стомашно чревен тракт..
Забранени са ИЗРИЧНО от КОНСТИТУЦИЯТА. Терористите на ВЛАСТ нарушават НАГЛО ОСНОВНИЯ ЗАКОН>
1
0
 
0
 
! Отговори
Ликвидация на МОН преди 7 месеца
АКо е имало камери на матурите да с е искат арести срещу виновните длъжностни лица.
Използването на нагло престъпна тежко терористична видео техника по време на матури позволява на опасни престъпници вкл червеи мутанти и анална флора и фауна да декодират тежко и завинаги жертвите снимани по време на живото спасяващи изпити.
Използването на камери и подобна техника е ЗАБРАНЕНО От КОНСТИТУЦИЯТА>ПЕдофили на власт в МОН не им ПУКА НА откраднатите милиони от народ за камери.