Без тухли, само гипсокартон и дограма: Ново школо се руши

Родителите настояват да се намери отговорен
24 юли 2018 08:50,
93
Без тухли, само гипсокартон и дограма: Ново школо се руши
Снимка: bTV

Новопосроено школо във варненския квартал "Аспарухово: пустее, защото е опасно и се руши. Родители на ученици, които биха могли да учат в новото училище настояват за ремонт на сградата, за да може децата им отново да прекрачат прага й.

Построена преди 6 години за 5 млн. лева, проблемите със сградата на основно училище "Васил Левски" започват веднага след като децата влизат в нея.

"Сградата представлява колони, дограма и гипсокартон. Няма тухли! Срамота. Абсолютно престъпно строителство", коментира пред bTV родителят Георги Георгиев.

В края на миналата година децата са изведени от училището, тъй като сградата е обявена за опасна. След като половин година не се случва нищо, родителите се вдигат на бунт.

В крайна сметка от общината назначават експертиза, която установява, че сградата има сериозни конструктивни проблеми, а заложеното в проекта за строителството й не е изпълнено на 100%.

От общината вече са сключили договор с проектантска фирма, която до средата на август трябва да направи технически проект на бъдещия ремонт. След това ще бъде обявена обществената поръчка.

"Ако нямаме жалби от някои от участниците в тръжната процедура очакваме, че ще се справим до края на годината да приключат приоритетно строителните работи, за да може децата да бъдат върнати в училището", заяви Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

Ремонтът ще бъде със средства от общината, които впоследствие ще бъдат търсени от строителя по съдебен ред.

Към днешна дата няма отговори от тяхна страна в каквато и да е форма, допълни Христо Иванов. Родителите обаче настояват и някой да поеме отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При капитализма това щеше да е последното строителство на този строител"Точно обратното. Реализирал е хубава печалба, почва да плаща тук и там и става най-чистия и съвестен солиден предприемач. И печели поръчка след поръчка.
64
13
 
11
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Така строи социализма. Краде, а за строежа ако остане. При капитализма това щеше да е последното строителство на този строител
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така строи капитализмът. Капитализмът е лош стопанин за строенето и добър стопанин за прибиране на парите. Лошите фирми с дългове към държавата, добрият стопанин капиталист прехвърля на социалнослаб гражданин. Защото е добър стопанин и не иска да има дългове към държавата.
62
1
 
16
 
! Отговори
Чоколов преди 5 години
А 5 те милиона който са дадени на Иванчо който е първи братовчед с Кмета от преди 6 години нищо не се споменава.Няма страшно ще дадем нови 5 Но този Пит на БРАЧЕДА на сегашния Кмет🤗
61
0
 
29
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Имам друга идея! Да се хване строителя, да се "убеди" да каже на кого е дал парите и взелите пари да се разстрелят публично, имотите и сметките им да се конфискуват, а с конфискуваното да се построи отново училището! Не да плаща общината с парите на данъкоплатците!
60
2
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Че то с тухли всеки знае. Пък е и скъпо ...
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе важното е че сме в НАТО да ни пазят ( та и ние да г пазим ) ,,сега за едно училище ли ще правим проблем. манталитета герберски е така... куче влачи-дира нема
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб - гербоооо, якой нещо друго очаквал ли е ???
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е че ГЕРН и герберските фирми са УСВОИЛИ ПАРИТЕ ,, всичко е България е измама
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в детска градина беше паднал тавана,пострадаха деца и на много други места има проблеми с новопостроеното,кой ще носи отговорност?
55
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Само за протокола:Само да добавя - родителите въоръжени.
54
1
 
33
 
! Отговори
Само за протокола: преди 5 години
Редът е следният: Установява се експертно състоянието на сградата.После се проверява проектът. Ако не е наред, проверява се кой го е одобрил. Ако е наред, но строителите са правили каквото си искат - проверяват се документите по строителния контрол. След това се установява кой е узаконил сградата. Изготвя се експертно заключение, а следствието изработва обвинителен акт.Накрая -всички мекерета по веригата в съда! А родителите - пред залата, за да не хрумне нещо весело на някой палав магистрат!
53
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е КОЙ е издал акт 16 ??? Кой е разрешил и се е подписал тоя обект да бъде използван КОЙ?? Извънземните ли? Пак се въртим и се оглеждаме с вдигнати рамене! Ми хванете ги тия и в съда...... поредната пародия.. едно дете да питаш ще ти каже.... нямам думи
52
0
 
32
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Видими резултати! Дори от училище нямат срам!
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е ,че далаверата рано или късно излиза наяве , но не се търси отговорност ,ЗАЩОТО СА НАШИ ХОРА , а данъкоплатеца - кучета го яли - пишете кой го е строил , а не само за това ,че се разпада!!!
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
строителя не си пуснал сам сградата в експоатация... Кой е се е подписал под документите, удостоверяващи годността на сградата, кой е подписал, че сградата отговаря на заложеното задание по проекта .....
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така стрОи БурисУФ, БУТАФОРНО и краде кинтите!!Ама нали говори "по народно му" и телетата си го 'аресвЪт.
48
1
 
31
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Всичко е точно, 5 милиона за гипсокартон и сега още 7 милиона за проект и ремонт с тиксо. След 3 години (да мине малко време да изтече гаранцията) ще се сключи отново договор с фирма за ремонт за 10 милиона (инфлация) Пак казвам, ако тази сграда беше построена за 220 хиляди както трябва вместо за 20 хилки и остатъка до 5 милиона се раздаде като официален рушвет, сега щеше да е бижу - здрава и стабилна тухлена постройка. А сега тя ще излезе 15 милиона и пак ще е пълен т*шак!
47
1
 
9
 
! Отговори
до МАНИПУЛО преди 5 години
ЕТО ВИ ПОДРОБНОСТИ ЗА КИРИЛ ДИМИТРОВ кмет на Варна ,независим кандидат подкрепен от БСП в периода сключил публично часто партньорство с великата фирма "СТОЯНСТРОЙ" ЕООДhttps://varna24.bg/***/varna/Obshtina-Varna-dade-sluchaya-s-Nachalno-uchilishte-Vasil-Levski-v-prokuraturata-798031
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е несъвместимо с комунистическия морал!