Без тухли, само гипсокартон и дограма: Ново школо се руши

Родителите настояват да се намери отговорен
24 юли 2018 08:50,
93
Без тухли, само гипсокартон и дограма: Ново школо се руши
Снимка: bTV

Новопосроено школо във варненския квартал "Аспарухово: пустее, защото е опасно и се руши. Родители на ученици, които биха могли да учат в новото училище настояват за ремонт на сградата, за да може децата им отново да прекрачат прага й.

Построена преди 6 години за 5 млн. лева, проблемите със сградата на основно училище "Васил Левски" започват веднага след като децата влизат в нея.

"Сградата представлява колони, дограма и гипсокартон. Няма тухли! Срамота. Абсолютно престъпно строителство", коментира пред bTV родителят Георги Георгиев.

В края на миналата година децата са изведени от училището, тъй като сградата е обявена за опасна. След като половин година не се случва нищо, родителите се вдигат на бунт.

В крайна сметка от общината назначават експертиза, която установява, че сградата има сериозни конструктивни проблеми, а заложеното в проекта за строителството й не е изпълнено на 100%.

От общината вече са сключили договор с проектантска фирма, която до средата на август трябва да направи технически проект на бъдещия ремонт. След това ще бъде обявена обществената поръчка.

"Ако нямаме жалби от някои от участниците в тръжната процедура очакваме, че ще се справим до края на годината да приключат приоритетно строителните работи, за да може децата да бъдат върнати в училището", заяви Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

Ремонтът ще бъде със средства от общината, които впоследствие ще бъдат търсени от строителя по съдебен ред.

Към днешна дата няма отговори от тяхна страна в каквато и да е форма, допълни Христо Иванов. Родителите обаче настояват и някой да поеме отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
13
 
! Отговори
Предлагам преди 5 години
На всичко построено сгради пътища да стои за мунимум 10 год( ако не падне сградата дотогава)табела кой строил за колко,да има снимки кой реже ленти. Хората така ще могат да псуват по точно и конкретно. Пък как ще се гърчи Боко като пред това училище стои лика му с ножица се знае че г- н Х е намазал с или покрай него. И като тръгнат за избори и минат по тези пътища с дупки пи 7 мил за км..ще гласуват по реално. Как навремето е било видно майстор..Кольо..
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте на следващите избори за Изпортних!
43
1
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Срам: Какви 5, Ахелой-Поморие го смятах - 7млн/км?!
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гипскартон ... усещам как едновременно изучават математика, история и география :D
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Причината не е в капитализма, защото при него конкуренцията е водещ фактор"Ако беше НАИСТИНА така, щеше да бъде добре. Но дали е така? По скоро не е. Картели. Лобита. Окрупнявания. Уж конкуренция, а всичко под една шапка. Държавите трябва уж да регулират, но как точно да го правят, когато чиновниците са зависими /а често и назначени/ от капитала? Невъзможна задача ако ме питате, в която обикновения човек е винаги губещ.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От времето на соца."Какъв соц в Канада бе? При нас е ясно. А при тях що така?
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как са одобрили този проект, аз ходих да питам за да си спретна къща на един етаж и архитектката каза че на такова нещо не е давала документи и че първо трябва пройзводителя да предприеме стъпки за стандартизиране на технологията и после ...... И се отказах, купих си камион тухли и да там беше .
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МанипулюЧе Орешарскида не е бил кмет на община Варна по-това време.Много елементарно се опитваш да ни хлъзнеш.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че социализма беше калпава икономическа система няма две мнения. Въпросът е, че и капитализма, като му се махнат лозунгите и шарената опаковка също е доста далеч от съвършенството. Цялата работа е че, както винаги, обикновените хора кучета ги яли. И при двете системи си овца за стригане и млеконадой, като разликата е само в подробностите.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пичове, аз съм на работа. Ще продължим да спорим довечера.Лек ден!
35
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33А откога датира традицията да се правят некачествени ремонти на шосетата? От времето на соца.Не се прави на ударен.
34
1
 
26
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Строено преди 6 години за 5 милиона?? И сигурно е имало лентички слова как ГРЪБ строи..и усвоява. Едно нищо. Б б се оказа голям балон. Не се търси сметка на нашите фирми. Онзи ден ряза ленти на голям физкултурен салон в Шумен.( Зала уж).Всичко което се строи е от милион нагоре..защото..се знае че първият милион заминава някъде. Санират блок за 3 мил??? При стойност на ново стр 250 лв на кв.Сами сметнете. Пътища за 5 мил на км..принтери в МВР 3000 лв бр. Ужас..срам
33
5
 
13
 
! Отговори
Някои са забравили-2 преди 5 години
.... стоката е договорена и се произвежда за определен купувач. Щом той открие, че качеството на стоката е променено вследствие икономията на материали, ще откаже да я купи. Но това ще обърка неговите планове. Следва съдебен процес, плащане на неустойки и онзи, който е производител на стоката се компрометира и е най-вероятно да бъде разорен!"А у нас се стимулираха работниците да променят качеството на стоките на своя глава, за да получат премии!
32
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сграда без тухли, магистрали без асфалт, таксиметров водач без книжка, колбаси без месо, сирене без мляко , армия без войници, политици без морал - Очакваийте скоро и държава без население,
31
6
 
22
 
! Отговори
Някои са забравили преди 5 години
Някъде през70-те год. на 20-и век се разказваше на ухо, като куриоз, за някакъв, дошъл от Запад на официално посещение.За да му се похвалят, нашите големци му дали за пример хора, носители на званието "Герой на социалистически труд". Обяснили му какви икономии на материали е постигнал някой от тях и го попитали какво ще получи работник в неговата държава, ако има такова постижение. Отговорът бил: "Уволнение и тежки санкции! Защото това е своеволна промяна на технологията. Стоката е договорена..
30
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Причината не е в капитализма"Напротив, точно там е. Паднах по гръб, когато приятели от Канада ми разказаха за ремонтите по пътищата. Умишлено некачествено и догодина пак. Както тук, странно, нали? И това е само един пример, а такива неща са стотици. Лобита, цени по 4-5 пъти надути най-малко... Нищо по-различно от тук.
29
1
 
21
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Парите са усвоени,всички по веригата са доволни.
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25това, за което сиписал, беше златното правило на така нареченото социалистическо производство.Който реализира най-големи икономии на материали и успее да произведе най-много стоки за определен отрязък от време, той получаваше премии и звания, а тези "икономии" всъщност влошаваха качеството на произведеното.
27
8
 
21
 
! Отговори
За съжаление преди 5 години
Нищо не е като хората у нас днес. Причината не е в капитализма, защото при него конкуренцията е водещ фактор, а това тласка напред развитието на обществото и гарантира качество на стоките и услугите.Причината за неразбориите и безобразията у нас се нарича постсоциализъм. От времето на соца се наложиха традиции, според които много хора се стремят към просперитет по партийна линия и, докопат ли се до някакви възможности, се ръководят от правилото: "Да се награбя колкото мога, след мен и потоп!"
26
0
 
39
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Следващото училище да се направи надуваемо.Лесно,бързо,икономично,а и далаверата по голяма.