Без тухли, само гипсокартон и дограма: Ново школо се руши

Родителите настояват да се намери отговорен
24 юли 2018 08:50,
93
Без тухли, само гипсокартон и дограма: Ново школо се руши
Снимка: bTV

Новопосроено школо във варненския квартал "Аспарухово: пустее, защото е опасно и се руши. Родители на ученици, които биха могли да учат в новото училище настояват за ремонт на сградата, за да може децата им отново да прекрачат прага й.

Построена преди 6 години за 5 млн. лева, проблемите със сградата на основно училище "Васил Левски" започват веднага след като децата влизат в нея.

"Сградата представлява колони, дограма и гипсокартон. Няма тухли! Срамота. Абсолютно престъпно строителство", коментира пред bTV родителят Георги Георгиев.

В края на миналата година децата са изведени от училището, тъй като сградата е обявена за опасна. След като половин година не се случва нищо, родителите се вдигат на бунт.

В крайна сметка от общината назначават експертиза, която установява, че сградата има сериозни конструктивни проблеми, а заложеното в проекта за строителството й не е изпълнено на 100%.

От общината вече са сключили договор с проектантска фирма, която до средата на август трябва да направи технически проект на бъдещия ремонт. След това ще бъде обявена обществената поръчка.

"Ако нямаме жалби от някои от участниците в тръжната процедура очакваме, че ще се справим до края на годината да приключат приоритетно строителните работи, за да може децата да бъдат върнати в училището", заяви Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

Ремонтът ще бъде със средства от общината, които впоследствие ще бъдат търсени от строителя по съдебен ред.

Към днешна дата няма отговори от тяхна страна в каквато и да е форма, допълни Христо Иванов. Родителите обаче настояват и някой да поеме отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
Анти-Америка преди 5 години
До Американ Хайде бързо към Америка, марш!
84
0
 
2
 
! Отговори
знаем го преди 5 години
Ходим там да гласуваме. Още след ремонта казах на жена ми, че до 4-5 години пак ще го ремонтират, защото още тогава парапетите се клатеха и всичко кънтеше на "кухо"-иначе изглеждаше лъскаво и добре боядисано. Тя тогава ме врънкаше да правим една преградна стена от гипсокартон. Сега се радва,че не съм я слушал и купих истински тухли. Аз мисля че в обществени сгради стените трябва да са по-масивни, защото се удрят, драскат и т.н. Картонът е ОК за таван или на високо примерно
83
2
 
3
 
! Отговори
Американ преди 5 години
В Америка служителят на строителния контрол, сложил подписа си, щеше да полежи ефективно, да плати, и никога вече да не работи свестна работа. Ама нали била Кравария и я мразите, вместо да се поучите..
82
2
 
3
 
! Отговори
k преди 5 години
"Сградата представлява колони, дограма и гипсокартон. Няма тухли! Срамота. Абсолютно престъпно строителство"огромната част от сградите и къщите в САЩ, а че и училищата са направени точно така - гипсов картон и стъклопакети, даже и дограма няма свиквайте със западните стандарти и начин на живот - нали това искахте
81
0
 
1
 
! Отговори
Пловдивска майна преди 5 години
До ГостАбе май не е фалирала, защото си съществуват най-спокойно в моя град.
80
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Кой лъже? Статията, към която е дал линк Пловдивската майна, или тая статия, тук? Там само суперлативи-тук-учлището е пред разпадане. Мирише от километри на гербаджийска работа.Важното е да се усвоят едни пари.И да се "смаже веригата" от долу до горе.
79
0
 
8
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Не знам защо се занимаваме със строителя. Намерил, взел. Трябва да го отнесе, който е платил
78
0
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Това не е съвсем вярно, че тухлите ги няма. Има си строителен надзор и документация. Явно нещо е спестено. Да построиш и после да предадеш обществена сграда не е шега работа. Явно се касае за затваряне на очите при съществени недостатъци. Инвеститора е виновен - общината. Общината се ръководи от кмет. На него са подчинени хора - инвеститорския контрол. Прокуратура и съд да си свършат работата.
77
0
 
23
 
! Отговори
Гост преди 5 години
тоя дето е дал разрешение за ползване, веднага трябва да се вкара в затвора! Строителната фирма сигурно вече е фалирала!
76
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Терминал 2.
75
0
 
8
 
! Отговори
Пловдивска майна преди 5 години
За това училище ли става въпрос? https://petel.bg/NAY-MODERNOTO-UCHILISHHE-vav-Varna-e-v----Asparuhovo---__10360? Фирмата строител е от Пловдив, Стоянстрой.
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДимитровА нима регулацията, т.е. държавната намеса като вземат правоспособността и глобят проектанта и надзорника КАПИТАЛИСТИЧЕСКО ли е? Я осъзнай в какви наивни неща вярваш. За домашно ти давам да осмислиш каква е целта на капиталиста - максимална печалба с всички (и сега внимавай!) позволени от държавата средства или да построи училище за детето ти заради доброто си име. Жокер: Х.Форд е уволнявал инженери, че правили прекалено здрави агрегати в колите.
73
3
 
10
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
До 75 Анонимен"Ти тия приказки ги разправяй на друг, защото и малките деца знаят, че при капитализма всичко е подчинено на печалбата"Това е АБСОЛЮТНО невярно, в КАПИТАЛИСТИЧЕСКА държава, проектанта и техническият надзорник одобрил това строителство ще носи пълна отговорност, като им вземат правоспособността и ги глобят по 200-300 000 долара, най вероятно и затвор ако има ранен, само в *** лекари и инженери не НОСЯТ отговорност.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerИ какво пречи на чистият капиталист да си фалира старата фирма и направи с нова и керванът да тръгне отново? Ти тия приказки ги разправяй на друг, защото и малките деца знаят, че при капитализма всичко е подчинено на печалбата и хич не се интересува дали таванът ще падне на главата на детето ти след 30 години или 6 дена. Единственото, което озаптява "чистият ти капитализъм" е именно остатъците от Соца, т.е. държавната, регулациите /контрола, иначе всички да сме умряли отдавна
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайМи гепаджийте вече управляват 10 години а банкянския е в политиката от 2005 га стана кмет на софето! Та да попитам защо не управиха закона?
70
2
 
24
 
! Отговори
Край преди 5 години
Проблема е един лоши закони и калпава съдебна система. 1. фирмата е дала рушвет и с останалите пари е направила някаква сграда;2. фирмата е безотговорен субект като всички български такива /2 лв. капитал/ и вече е продадена на опърпан ром.3. дори да се почне дело срещу някого то ще свърши 2032 г. с връщане на делото на първа инстанция заради - бла бла.резултат е куче влачи рейс.
69
0
 
23
 
! Отговори
marquise преди 5 години
Кой е този ***, който е възложил, приел и платил плана за училище? Да се самосезира заспалата непробуден сън местна прокуратура!
68
0
 
25
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
т.е. не е имало строителен надзор по време на строежа и ти да видиш общината чак еда сега констатира че нЕма тухли..... Варнаааа не така през просото - учете се от София - строим и след 3 месеца ремонтираме...а вие кво???... няма кво да ремонтирате ..не се прави така обмете малко опит с лидерите в тия схеми
67
3
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Напротив, при чистия капитализъм това училище щеше да е последната поръчка. Никой няма да потърси тази фирма с това изпълнение. Ако имаха и акции на борсата щеше да последва срив. Това тук в България не е капитализъм а някакъв хибриден курумпирана соц измислица. И по Живково време пак така беше. Трябваше някой да те уреди нещо да те бутне някъде да имаш вуйчо. Като ходиш някъде винаги да оставиш доп. пари макар,че е сметната услугата.... Когато се отърсим от тези порядки ще станем добре ....
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази фирма е собственост вече на някой сакат ром, ходи го съди или му вземи скъсаните ***.От общината са наясно всички какво е станало и защо. По важното е да се намерят виновните длъжностни лица в случая и да се покажат по телевизията в публично съдебно заседание.