За приема в 1 кл.: Принципът за близост не е дискриминация

Ще има предимство, ако едното дете е в училището
27 юли 2018 14:23, Анисия Иванова
12
За приема в 1 кл.: Принципът за близост не е дискриминация
Архив: Булфото

Принципът на близост не е дискриминационен. Това каза от парламентарната трибуна министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос за приема на деца в детски градини и в първи клас в големите градове. "От миналата седмица имаме решение на Комисията за защита от дискриминацията, която потвърждава това“, заяви той.

Министърът обясни, че принципът е бил дискусионен. "Там имаше много злоупотреби. В него имаше елементи на несправедливост. Въпреки това имаме подобряване на процеса – няма ги опашките, които бяха преди години, няма злоупотреби с адресната регистрация. Проблеми вече няма и във Варна, Бургас и Пловдив'', обяви министърът.

Той обясни, че принципът не отнема правото на родителите да запишат детето си в друго училище, но дава предимство за записване в най-близкото училище.

"Трябва да имаш възможност да отидеш в училище, което е на разумно за пътуване и придвижване разстояние, особено в по-слабо населените райони", допълни Вълчев и поясни, че принципът на близост минимизира времето и разходите за придвижване.

"Може би през август ще предложим промени в наредбата, които ще бъдат в посока, когато по-голям брат или сестра до 7 клас е записан в едно училище, то за детето, което кандидатства същото училище, да бъде за него първа група“, каза още образователният министър, цитиран "Фокус".

Вълчев обясни, че има сигнали, че част от училищните автобуси се ползват за изборен туризъм и в момента текат проверки.

"Не, че не се използват за превозване на ученици, но се използват и за редица други цели - превозване до други градове и чужбина, превозване до Бузлуджа и др.”, каза Вълчев.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз живея в абдовица и защо да не може моету да учи в центъра да не е нещо по различно от централните джендърчета
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оф неможе ли учениците да ги прибирате от август омръзна ми от моите
10
1
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 7 месеца
Доказано е от всички педагози, че за детето е най-добре да ходи пеша до училището.
9
1
 
2
 
! Отговори
Val преди 7 месеца
До До 2 Val
Това училище е пред блока на в центъра на София в който са ни съборили къщата и където си живея!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Друга песен ще запееш, ако твоето училище пред блока се напълни с едни деца,
заради които ти веднага ще отпишеш детето си от училището пред блока и
ще търсиш друго училище."

Това вече е дискриминация и то ужасно грозна!!! Какво повече е твоето дете??? Не за теб, за теб е ясно, но не го учи че е специално, защото НЕ Е!!!
7
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма никакви основания в един град, с няколко училища, който живее по-близо до едно училище да е с предимство за приема в него. Нещо много сбъркано има в системата за прием на ученици. Преди време, критерия за прием беше най-дивашкия възможен - по реда на подаване на заявленията за прием, водещо до няколкодневни или няколкоседмични опашки и дежурства и караници и бой между родители. Този дивашки критерий беше защото даже и тогава осъзнаваха, че на практика всеки критерий е дискриминационен.
6
1
 
3
 
! Отговори
До 2 Val преди 7 месеца
Това училище да не е пред блока на родителите ти, на чиито адрес си се регистрирал, но не живееш, за да може детето ти да учи точно в това училище? Половината приети деца са точно такива.
5
2
 
4
 
! Отговори
До 2 Val преди 7 месеца
Друга песен ще запееш, ако твоето училище пред блока се напълни с едни деца, заради които ти веднага ще отпишеш детето си от училището пред блока и ще търсиш друго училище. Второ, не е ли дискриминация към хората, които са принудени да работят и да водят деца на училище, да не могат да запишат детето си в твоето училище пред блока, което се оказва единственото подходящо за тях, въпреки че не живеят близо до това училище? Казано накратно, случаи много и най-различни и всеки смята себе си за прав
4
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 7 месеца
Я па че се регистрирам че живеем у стринка, дето е точно до Английската гимназия, че да може да приемат лапето да учи там.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"училище, което е на разумно за пътуване и придвижване разстояние, особено в по-слабо населените райони"

В по-слабо населените райони няма недостиг на места в училищата. Там даже се чуддят от къде да си измислят още ученици, че да не ги закрият. проблема е единствено в София и може да се реши много лесно ама желание няма.
2
1
 
11
 
! Отговори
Val преди 7 месеца
До Анонимен

Дискриминация е когато някои от другия край на града заеме мястото на моето дете в училището пред блока ми. Дискриминация е да ме карат да пътувам по 1 час и повече до някое училище защото някой който е от някъде е решил че ще ползва връзки за училище което според него е по-добро. Не е ли мъчение за детето да го карам да става поне час по-рано за да пътува защото някой си иска неговото дете да е в училището пред моя блок. Айде стига вече с тези простотии и СЕЛСКИ изпълнения.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки критерии за прием даващ предимство на едно дете пред друго е дискриминационен. Близост до училището е компроментиран критерии с фиктивни адресни регистрации. Проблемът дойде от Закона за детето, който изисква дете до 12 години непрекъснато да е с някой възрастен, който да отговаря за него. В общества, в които бащата работи и издържа семейството си, а майката си стои в къщи и си гледа децата, това е донякъде смислено, но в България, където и двамата родители работят, транспортът е зле и