Идея: По-дълга зимна ваканция, децата да са с родителите си!

Между двата срока пък малчуганите да са в училище, но да не учат
37
Идея: По-дълга зимна ваканция, децата да са с родителите си!
Снимка: Булфото, архив

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояват зимната ваканция за учениците да бъде по-дълга от планираното.

Министерство на образованието подготви промени в графиците на изпитите след 7-ми и 12 -ти клас, които засягат учители, ученици и родители. В момента тече едномесечното им обществено обсъждане.

Още по темата
Според проекта на МОН коледната ваканция за учениците за учебната 2018/19 г. ще е от 22-ри декември 2018 г. до 1-ви януари 2019 г. включително.

"Нашето предложение е зимната ваканция да придобие един нормален европейски вид, за да могат децата да бъдат с техните родители и семейното възпитание да се случва по-добре", коментира пред БНР Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според него, след като дните през зимната ваканция са посветени на семейството, децата трябва да прекарат повече време с близките си.

Просветното министерство сега им давало само три такива дни.

"Някои казват, че това са работни дни за държавата, но всяко едно семейство има начини да си освободи дни и даде своето внимание на учениците. Не по същия начин стои въпросът с междусрочната вканция. Нашият синдикат предлага това да са дни за някакъв вид дейности, които да бъдат насочени към ученика или дни за занимания по интереси. Това е нещо, което бихме могли да развием. Има го в немалко европейски страни. По този начин детето е в училището, но не се водят учебни занятия, а само занятия по интереси, в които е много добре да бъдат включени и родителите. Тези занимания са разтоварващи, но имат голямо значение за социализацията и възпитанието на ученика", смята Петров.

Директор на 51-во СУ в столицата Асен Александров пък разкритикува системата за влизането в гимназиите.

"Начинът, по който се провеждат изпитите след седми клас, не стимулира ученето, а зубренето", коментира той.

"В пети клас всички амбициозни ученици живеят с една мечта – след седми клас да постъпят в елитно училище. За да постъпят в елитно училище, те трябва да изкарат на изпитите след седми клас по математика и български език добри оценки. По този начин те не се интересуват въобще от другите предмети.

По-скоро има някакъв натиск към учителите, за да им пишат оценки. Моето предложение е в изпитите след седми клас да има целият цикъл от предмети, нещо от рода на изпитите PISA – да включва български език и литература, история, природни науки, така че те да не бъдат свързани с конкретния материал, а с начина, по който децата мислят", заяви той.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 7 месеца
И после: много болнични!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 7 месеца
Ей Анонимен що не обърнеш внимание на майка ти. Нивотото е като на *** .Ти си нещо между *** с дископатия и лисица.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само думата"идея"стряска.В министерствата събират иди**и от кол и въже.
30
0
 
4
 
! Отговори
Лид преди 7 месеца
Тези хора от синдикати и министерство не знаят ли, че учениците се изпитват през цялата година и им се поставят оценки! ?Спрете с тези абсурди, включващи отново стресове и........изпити!АмА от глупави идеи от хора, които само се реят в медиите!
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То образованието е на такова прекрасно ниво, че се чудим как да ги накараме тези зубърчета да излязат в почивка. Те се натискат да ходят на училище, ония им викат "ама починете си малко". Ахахаха.

Ей, добре че завърших преди години, когато още имаше ниво. Може и да не съм бил най-брилянтния ученик от випуска, но спрямо днешните съм нещо като Опенхаймер, а те - амеби с лоботомия...
28
1
 
11
 
! Отговори
мечта ли? преди 7 месеца
Kaто прочетох това направо ми стана смешно. Как само 11 годишни деца се събуждат с мисълта от 5-ти клас да влезнат в престижното школо на въпросния директор. Директоре радвай се, че има деца да ти идват на училище след няколко години ще ги събирате от махалата. Няма деца, няма учители, няма я България.

"В пети клас всички амбициозни ученици живеят с една мечта – след седми клас да постъпят в елитно училище"
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бай х Особено препоръчително е в западните райони децата и родителите задължително на ски. И ако може в чувбина на море. Щото София не е Лом, нали така?
26
1
 
5
 
! Отговори
не така преди 7 месеца
Е това е да си учител в България Мнооооооооооооого работа
25
3
 
6
 
! Отговори
родител преди 7 месеца
Добра идея.
И аз ще си взема отпуска и ще идем някъде на ски.
Дано има сняг.
24
3
 
2
 
! Отговори
родител преди 7 месеца
Добра идея.
И аз ще си взема отпуска и ще идем някъде на ски.
Дано има сняг.
23
0
 
8
 
! Отговори
До Димитър Стоянов преди 7 месеца
Да, може наредбата да я има- важното което написахте е че учителя няма право да дава уроци на СВОИТЕ ученици, но не и на учениците на колегата си..
Затова и курсовете вече са със запълнени места, затова и се издирват учители за частни уроци от познати...
22
1
 
6
 
! Отговори
777 преди 7 месеца
Ще им бутнат пак таблетите, защото не могат да ги търпят!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До бай х
Родителите ходят на работа, но голяма част от времето си прекарват по магазини и заведения, но без децата си.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 50
По-добре помислете как изобщо да не учат и да завършват с отлични оценки и да влизат в елитни гимназии. Готованци, мамини синчета - това са по голямата част от днешните ученици.
19
5
 
14
 
! Отговори
Димитър Стоянов преди 7 месеца
До Анонимен
Въобще не е така. Учител съм по БЕЛ, вече 38 години. Има заповед, която забранява на учители, преподаващи в паралелки в 7 и 10/12 клас, да дават частни уроци на своите ученици. Тъй че не "пращим от пари", а си вършим съвестно работата, а резултатите от НВО и ДЗИ доказват кой е работил съвестно, кой е бил само чиновник и нищо повече. Че има търгаши сред гилдията - има. Факт е. Но поне моята съвест е чиста, защото е важна работата с учениците в учебната зала. Консултациите компенсира
18
0
 
3
 
! Отговори
Руснака преди 7 месеца
До Анонимен5
Извинявай, ама само като ти чета написаното, не бих дал и кучето да ми гледаш за няколко дни, че ще забрави да лае и ще се научи да мяука ...
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Идеята" е не само учителите по БЕЛ и математика да имат частни уроци, а и всички останали. Учителите ревнуват и завиждат, с празни джобове, а учителите по БЕЛ и математика пращят от пари и си купуват поредното нещо.
"Келепир има в тая работа. Хората пари направиха."
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Някои казват, че това са работни дни за държавата, но всяко едно семейство има начини да си освободи дни и даде своето внимание на учениците."

Гениален план: ние ще увеличим ваканцията, пък вие се чудете как да се оправяте.
15
0
 
12
 
! Отговори
50 преди 7 месеца
Нито предложението на МОН,нито 2- те други са удачни.На МОН и на Асенчо са репресивни и противоречиви-как така ще ги изпитвате върху целия материал от 3-те класа,а ще искаш да мислят.Та това си е само зубрене и претоварване.Те не помняткакво са закусвали сутринта,а вие ще ги връщате в пети клас!?По-добре помислете за оптимално учебно съдържание,съвременни методи и нови физкултурни салони.Както и за интересна извънурочна дейност и квалификация на учителите.Сегашните департаменти са едно нищо!Рабо
14
0
 
29
 
! Отговори
zeus преди 7 месеца
Идеята е хубава, ама само ако родителите са депутати, понеже обикновените българи не почиваме един месец по Коледа ;)