Дистанционни уроци по български: За сънародниците зад граница

Идеята е заложена в стратегията за българите в чужбина
1 авг 2018 12:52,
4

Въвеждат дистационно обучение по български език и литература за сънародниците ни в чужбина. Целта е да може повече деца от различни краища на света да го научат.
 
Идеята не е нова. Тя е била заложена в приетата преди 4 години стратегия за българите в чужбина. Реализацията ѝ обаче се бави.

След няколко месеца разговори и срещи с различни институции вероятността да стане факт става все по-голяма. Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепя и работи ефективно са осъществяването й, а 11-та годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) премина именно под нейния патронаж.

В понеделник с Илияна Йотова се срещна председателят на Асоциацията и директор на българското училище във Виена Ирина Владикова.

Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че към днешна дата определено има напредък в това отношение.

"Всичко е построено с много труд, ентусиазъм и вяра. Срещите с институциите в началото бяха много трудни, но това ни обедини и ни накара да бъдем още по-упорити", каза още Ирина Владикова.

Дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици, които живеят на места, където няма голяма българска общност и училище, да усвоят езика.

За неделните училища вече има адаптирани учебни програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ "Св. Климент Охридски". Те са в съответствие с държавните образователни стандарти и синхронизирани с общата европейска езикова рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
пари на вятъра преди 5 години
Това са пари хвърляни на вятъра. Тия деца ще си учат,завършат и останат в чужбина. Някои семейства в чужбина може и да нямат пари за интернет или време изобщо да ги гледат тия уроци. По-добре ги дайте за децата в България.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека има часове по българска граматика за хората в България! За децата и възрастните да има уроци по чужди езици по всички телевизии! Далибългарите в чужбина ще учат илине българскиезик, това е техен проблем! Погрижете се за българите в България! Ако вашите деца и внуци са 2 чужбина, кажете си! Работещите в България не са и не трябва да са на втора линия!
1
6
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Защо не въведете турски книжовен, шведски, немски, датски и фламандски интензивно да се изучават в България от 1-ви клас, да видите що е ученолюбивост, ами ще трошите пари да учите някой на български? Той не е необходим никому... Закъснели сте, тук вече и българите не искаме да живеем! =>да го говорим. Даже Киро Гела иска пакистанци и виетнамци да му работят, не българи.