В гимназиите в София останаха 967 свободни места

Има по няколко бройки и в елитните гимназии след трето класиране
Обновена: 3 авг 2018 07:28 | 3 авг 2018 07:19, Александър Попов
18
В гимназиите в София останаха 967 свободни места
В Първа английска гимназия има две незаети бройки. Снимка: Уикипедия

След приключване на третото класиране за приема след 7 клас в София останаха 967 свободните места в гимназиите, заяви шефката на Регионалното управление на образованието в София-град д-р Ваня Кастрева, цитирана от "Монитор".

Към момента са се записали около 8000 деца, като неприетите на трето класиране са 215. От 3 август до 5 септември спрямо утвърдения график от директора на школото те могат да подадат документи за участие в четвърти етап.

Кандидат-гимназистите трябва да занесат оригинал на свидетелството си за завършен 7-и клас, служебна бележка с оценките си, както и медицинско свидетелство, ако желаят да учат в професионална или спортна гимназия.

След приключването на този етап на кампанията 102 от общо 385 паралелки са запълнили капацитета си. Сред тях има и по няколко бройки в елитните гимназии. В Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" местата са 3, в Първа английска езикова гимназия има 2 квоти за младежи, във Втора английска езикова гимназия "Томас Джефърсън" - 2 квоти за младежи, а в Националната търговско-банкова гимназия – 2 за младежи и 3 за девойки.

Общо 9 паралелки – 5 професионални и 4 профилирани са закрити след третия етап на приема. От тях 39 ученици са пренасочени към такива, в които има свободни места и са в съответствие с бала, с който могат да кандидатстват.

Кастрева прогнозира, че общият брой на приетите деца може да нарасне до 8500, тъй като към записалите се към момента се добавя броят на децата, които не са приети, пренасочените, както и тези, които ще кандидатстват на по-късен етап заради миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Българските училища и институти вече трябва да почнат да плащат на студентите и учениците за да се запишат в тях.
15
2
 
5
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До анонимен 13Имам предвид не само нивото на образование, но и "идолите" на деца, оставени на произвола на чалга-културата, която има много измерения, не само псевдомузика - това е друга тема. Ако моето изказване е "жлъч и злоба", игнорирането на подобни "идоли" и модели за поведение е "милост и добронамереност", нали?Също от опит знам и как Бокови, Кубадински, Таско Ерменковци и прочие влизаха в конкретна гимназия; "Опитна", оставете си психологията за домашна употреба - грижете се за себе си
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И к'во праи'м ся?????
13
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До анибодиНемога да разбера защо се заяждат е и колко злобни сте понякога.Говорим за не запълнени те бройки и липсващи ученици а не за нашата злоба към определено лице.Добре не я харесвате и аз не харесвам но тази злоба и жлъчта говори за нещо което дълбоко те е ранило.Моля коментирайте темата.Извинявай казвам го като по опитна.
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално - Вече започват, да идват децата, на хората, който масово наизлизаха през 90те. Познавам поне 10 момичета и момчета, който в момента учат в американски, немски, британски и скандинавски гимназии гимназии, който можеха да живеят щастливо в малкия ни град, номуви, родителите им не искаха, да работят за по 300 лева заплати ...И не ги виня, но е жалко, че изгубихме толкова млади хора.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да излезе Я. Такев да плаче. че и трябват 3000 учители.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА СЕ ПРИЛАГА ЗАКОНА - ДО 16 ГОДИНИ НА УЧИЛИЩЕ. НЕ СЕ ПИШАТ ДВОЙКИ, ЗАРАДИ БРОЙКИ. САМО СЕ БРОЯТ ОТСЪСТВИА.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нашия неголям областен град в Механотехникума преди '89 год. имаше паралелки до Е. Ж и всички след завършване знаеха в кой завод ще работят. Днес същият техникум (профилирана гимназия) има една паралелка и преди години го сляха с друг техникум. Това е положението. София чака на вътрешната миграция, да и запълни паралелките, а провинцията на кого да чака. Пълно обезлюдяване.
8
3
 
12
 
! Отговори
taka преди 5 години
УСЕЩА СЕ ВЕЧЕ ДОСТИГНАТОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ. СЛЕД 5 ГОДИНИ ВСЕКИ ВТОРИ ПО УЛИЦИТЕ ЩЕ Е "НЕБЪЛГАРИН".
7
7
 
0
 
! Отговори
Kintere преди 5 години
Jenski ili majki sa mestata? To sigur nemat jenski i majki klozedti, ami samo universalni...
6
0
 
19
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Топим се с по 50 000 на година. Преди 10 г бяхме с 500 000 повече, като топенето се ускорява заради ниската раждаемост и постоянната смъртност сред застаряващото население. Масовия профил на бачкащите в България е около 50 г, които скоро ще се пенсионират и ще питате пак за кадри, ама няма. Държава и народ със затихващи функции.
5
1
 
18
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Новата родина на етническия българин е ЧУЖБИНА! За 10 г видими и осезаеми резултати.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В гимназиите в София останаха 967 свободни места...лошо ... както е модерно вече да се казва "нема кадри" !
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Семействата на тези 967 деца + на от закритите паралелки са имигрирали.Българската нация изчезва а от общината даже са хванали учителите да им вършат работата без възнаграждение и да обикалят по домовете на първокласниците, които не са записани в училище. В 8 от 10 посетени адреса семейството е имигрирало, останалите 2 децата са записани в частни училища.
2
4
 
14
 
! Отговори
Защо не изровят преди 5 години
от нафталина някоя подобна сводка в цифри, но отпреди 30 и повече години?И да покажат как елитните гимназии се пукат по шевовете и се налага създаване на паралелки "К" и "Л", защото отрочетата на другаря този и онзи искат да учат точно в Английската или в Немската гимназия в София?После да покажат какъв е бил балът на "миропомазаните", влизащи "по право" в елитните школа? И как деца с пълно (6) или само с по 1-2 петици отиват в "обикновени" гимназии, защото не могат да се класират в елитните?
1
2
 
13
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Сузанита и след седмото класиране ли отпадна?Ужас, Боко-Цвоко и МО - УстаФка!