Пари за наука – държавата в опит да спре "изтичането на мозъци"!

Правителството одобри 11 научни програми на обща стойност 61 млн.
96

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще опита да задържи младите учени у нас или да ги върне от чужбина с увеличаване на средствата за наука. Правителството одобри днес 11 национални научни програми на обща стойност 61 млн. лв. за периода 2018-2022 г.

За тази година одобрените бюджетни средства са 18 млн. лв., съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред журналисти в МС. Една от тези програми е за млади учени и постдокторанти, по която ежегодно ще се отпускат по 5 млн. лв.

Постдокторантите ще вземат между 1500 и 3 хил. лв. месечно, като всеки университет или научна организация ще реши колко души да привлече. За позициите ще се кандидатства по ред, подобен на този за асистентско място.

Постдокторант е учен, който има докторска степен, но не са минали повече от 5 г. от придобиването й. По тези позиции ще могат да бъдат назначавани и чужденци.

Магистри, завършили преди не повече от 10 г., които решат да се върнат в научните организации, ще вземат 900 лв., а ако вече работят в тях – от 200 до 500 лв. допълнително над заплатата си.

Увеличават се и стипендиите на докторантите, които в момента получават по 500 лв. месечно - с между 200 и 500 лв. в зависимост от научния принос.

Предвидените пари за това са 1.5 млн. лв. до края на годината, а от догодина ще бъдат 3 млн. лв.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че голяма част от одобрените програми са насочени към младите хора. Това ще позволи в България да се връщат наши учени от чужбина, както и да спре "изтичането на мозъци" от страната ни.

В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
8
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Ще се включиш в програмата ама 50% на кмета или на ректора..Тея неща толкова да са опорочени..
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патологичните лъжи на герберите не хващат вече дикиш,много добре си спомняме кой и от коя дясна партия източи пенсионните фондове,кой унищожи производството и краде на поразия!
52
3
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Историята Да, прав си, Герб толкова успешно управлява държавата, че са на път да накарат народа пак да избере комунистите, които я фалираха!!!
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една приказка които се е заял с мен добро нее видял костов днес имаш много утре се не знае
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Не съм много съгласна. Водещите държави, поне в Биологията - другите не знам, в Европа са Германия, Франция, Скандинавските и Англия. Освен в Англия, при другите споменати образованието е почти безплатно и нивото е високо. Първо, защото държавата отделя добри пари за образование и второ, защото научната дейност е финансирана и от частни спонсори, дружества и т.н, а не само от данъци. Само че в България никоя мутра няма да инвестира в наука, защото тя не дава бърза възвръщаемост.
49
1
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Магистри, учили минимум 5 години, за да се дипломират-900 лева+евентуален клас прослужено време. Шофьор със 3 годишно СПТУ, или с завършен курс за 3 месеца-1000 лева. Много ще има да чакате да се върнат, и то- в държавните институции...
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покажи/скрий менюто BNEWS15 авг. 2018, 19:06 ч.Търсене ...РАЗСЛЕДВАНЕ НА BNEWS75% от ръководителите на "дясната" ГЕРБ са бивши комунисти - начело с лидера си, в наследницата на БКП - БСП са само 50%!75% от ръководителите на "дясната" ГЕРБ са бивши комунисти - начело с лидера си, в наследницата на БКП - БСП са само 50%!Всички управляващи, цялата фалшива алтернатива, целият ни избор е между креатури на БКП.Историята се повтаря като фарсФлагманът на ЕНП в България, дясната ГЕРБ, е пълна с бивши комунисти - 3/4 от националното ръководство - Изпълнителна комисия, начело с Бо
47
9
 
8
 
! Отговори
Историята преди 5 години
Управлението от 1990 насам: 1. БКП/БСП - управляваха 10 г. и съсипаха, фалираха и доограбиха България2. ГЕРБ - 6.5 г. - възход, оттласнахме се от дъното до което ни докараха комунистите - беднотия, фалити на всичко, убийства, рекет от техните мутри. ГЕРБ - грандиозно строителство в цяла България - пречиствателни станции, спортни зали, пътища, магистрали, детски градини, църкви и каквото се сетите още. Премиерът е неуморен и не се спира!!!!3. Други партии - 11.5 г. - не се запомниха с нищо
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те мозъците изтекоха вече...
45
1
 
11
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Българската технологична фирма Телерик беше продадена за 262 милиона долара през 2014-а година. Има капацитет, но просто комунизма уби предприемчивостта в хората. Чакат на заплата и някой да им подаде.
44
4
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА! преди 5 години
Комунистите са в шок и не знаят какво да правят, за да замажат гафа от разкритието, че са мафията в България. Пуснаха червените *** да пишат всякакви глупости, опитвайки се да изместят темата. Това буди само смях и подигравки, защото всички знаем кои са и какви са. Отдавна никой не им вяра, но те си пишат едно и също като някакви латерни. Толкова сте жалки и долни всички от БКП/БСП, заедно с вашата бандитска мафия. Има надежда скоро да се стопи електоратът ви.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има 2 вида богати учени.1. Такива, които работят за успешни технологични компании в частния сектор.2. Такива, които работят в престижни университети в държави, където висшето образование не се поема от държавата, а всеки студент плаща умопомрачителни суми и обикновено тегли заем, за да учи. Тези заеми после изплащат с години, но така университета може да се позволи качествени учени/преподаватели и да им плаща добре.
42
5
 
7
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Ха дано , но надали!Може ли да се вярва на Борисов?Лъже като ....ясно нали?
41
6
 
9
 
! Отговори
БКП/БСП = мафия преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. . То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. . Разграбиха държавата с червените куфарчета.. Разбиха и ограбиха предприятията. . Разграбиха здравната каса и пенсионния фонд. . Изнесоха парите в офшорки и т.н. . Сега са милионери с хотели по морето (всички са техни) и из цялата страна. . Станаха рентиери и работодатели, като дават най-ниските заплати в ЕС. Повечето фирми са техни и изстискват българите до дупка.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това го слушам от 20 години.Резултатът е, че тук почти не остана мозък.
39
6
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Да спрат изтичането на мозъци? Как? С 510лв.заплата? С условия за развитие? С кариерна перспектива? Оксиморона - мозък в тресавище - собственост на Бенчовци...и успешни виШисти от РАБФАК...в тази страна на приказките - където *** е милионер...всички са милионери...кой с куфари...кой с партийни връзки...кой с дилване на наркотици...май с това се изчерпаха ЕДИНСТВЕНИТЕ възможности за забогатяване.Та мозъците...няма да са мозъци..ако останат в тинята
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука пише само за магистри и докторанти а другите степени ги забравят за тях какво.
37
8
 
13
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ преди 5 години
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че пенсиите са такива, защото БКП/БСП беше ограбилаПенсионния фонд, парите бяха изнесени в чужбина и по време на преврата1989 година в него нямаше нищо. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че после същите тези хораразграбиха фабрики, заводи, приватизираха, фалираха банки...с еднадума ограбиха всичко, което може да се ограби...Синчето на другарката Нинова завърши супер скъпо образование в Америка и работи в Ротшилдовата банка Голдмън Сакс. Всички червени са уредени. Питам се, защо не ходят в Ру
36
2
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ха Ха Ха Заглавието така ме развесели :)
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е крайно време беше, да се види тази нарастваща икономика. Когато се строи, това не се вижда, но директно в джоба се вижда. Още еееееее и на родено Българче по 10000лв.