Пари за наука – държавата в опит да спре "изтичането на мозъци"!

Правителството одобри 11 научни програми на обща стойност 61 млн.
96

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще опита да задържи младите учени у нас или да ги върне от чужбина с увеличаване на средствата за наука. Правителството одобри днес 11 национални научни програми на обща стойност 61 млн. лв. за периода 2018-2022 г.

За тази година одобрените бюджетни средства са 18 млн. лв., съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред журналисти в МС. Една от тези програми е за млади учени и постдокторанти, по която ежегодно ще се отпускат по 5 млн. лв.

Постдокторантите ще вземат между 1500 и 3 хил. лв. месечно, като всеки университет или научна организация ще реши колко души да привлече. За позициите ще се кандидатства по ред, подобен на този за асистентско място.

Постдокторант е учен, който има докторска степен, но не са минали повече от 5 г. от придобиването й. По тези позиции ще могат да бъдат назначавани и чужденци.

Магистри, завършили преди не повече от 10 г., които решат да се върнат в научните организации, ще вземат 900 лв., а ако вече работят в тях – от 200 до 500 лв. допълнително над заплатата си.

Увеличават се и стипендиите на докторантите, които в момента получават по 500 лв. месечно - с между 200 и 500 лв. в зависимост от научния принос.

Предвидените пари за това са 1.5 млн. лв. до края на годината, а от догодина ще бъдат 3 млн. лв.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че голяма част от одобрените програми са насочени към младите хора. Това ще позволи в България да се връщат наши учени от чужбина, както и да спре "изтичането на мозъци" от страната ни.

В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основен работодател на учените са фирми занимаващи се с технологии. Точно те са тези, които плащат големите заплати, за които всички сме чували. За жалост обаче български такива фирми няма, а и си мисля, че няма много хора с капацитет да създадат такива. Не говоря за гиганти като IBM, Intel, Lenovo, Samsung, Siemens или Росатом (успешен монополист в ядрената енергетика) разбира се, а за далеч по-малки, но все пак успешни фирми. Мисълта ми е, че основния виновен е слабото образование в България.
33
7
 
8
 
! Отговори
БКП фалира BG преди 5 години
Другари, като толкова обичате и се кълнете в любимата БКП/БСП, трябва първо да попрочетете история и тогава да коментирате. Всичко е качено даже в Интернет и лесно ще го намерите. Само напишете: "Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков".Фалит 1 - 1960 - после криво-ляво се закрепихмеФалит 2 - 1978 - тук ни спаси СССРФалит 3 - 1987 - безвъзвратен и окончателен фалит - помощ отникъде.Всичко може да прочетете и в доклада на любимия ви другар Петър Младенов, който ни пращаше танковете.
32
6
 
8
 
! Отговори
БКП фалира всичко преди 5 години
БКП с Орешарски фалираха КТБ.Фалирали банки от членове и активисти на БСП и ДС агенти: Бизнесбанк - 6 млрд. и 132 млн.лв. дългове към ДСК; Първа частна банка - 3 млрд. и 980 млн.лв. дългове към ДСК; Търговска банка Славяни - 2 млрд. и 181 млн.лв. ; Добруджанска търговса банка - 1 млрд. и 150 млн.лв.; ТС Б.анк - 1 млрд. и 500 млн.лв.; Агробизнесбанк - 886 млн.лв.; Търговска банка Елит - 819 млн.лв.; Балканска универсална банка - 554 млн.лв. ; Българска земеделска промишлена банка - 465 млн.лв.
31
5
 
11
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Съвсем малка част от червените милионери ограбили България: Р.Овч.; Корнелия Нинова - Лъжата ; Г.Гергов; Гуцанов-Медузата; Бриго Аспарухов; Манджуков; Гущеров; агента Гоце - Първанов; Вес.Лечева, Баневи и още много червени милионери, откраднали милионите си от българския народ.А оглупелите червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нинова, питай мъжа си защо се вдигат цените на горивата. Той е виден ръководител в Лукойл и би трябвало да знае.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално и на запад учените получават най-ниските заплати сред висшистите. Например в Германия от опит знам: докторант взима 1000 евро (минималната за страната), постдокторант- малко повече ако има късмет. Но не са парите водещото, а апаратурата, организацията и най-вече- уважението на хората. В България сме или феодални старчета в БАН или твърде млади, разбирай "някви зубъри там, дето философстват"... А за задържане на умове във всички сфери ти трябва и малко култура.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличете заплащането,спрете кражбите,корупцията и ще има всичко,а българите няма да бягат!
28
7
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Ама защо някой да ти дава бе? Аз пък не искам да те хрантутя с данъците си, колкото си си изкарал толкова ще харчиш. Стига чака на някой да ти дава. Аз няма да ти дам, защото искам да отиват за болници и образование и пътища и околна среда. За какво да ти плащам аз на тебе децата или каквото и да е било. *** в канавките ако щеш, все тая.
27
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При БСП нямаше поне дългове,а тези ни набутаха яко с дългове,без да се знае къде потънаха!Орбан изчисти всички дългове,дават средства за семейства и деца,по 33 000 евро на дете още при раждане,свиха перките на лихварите.Направиха си и проектите,не се огънаха.Откато герберите са на власт,само негативи,страх и терор,нищо позитивно.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дядо СоциНе съм икономист само софтуерен инженер в Силиконовата долина завършил в Норвегия. Не е нужно да си икономист да видиш ,че България ще удиви света като приеме билетчето от лотария за основна разплащателнa валута вякой ден.
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен23А как една *** от Крушовица приватизира ТЕХНОИМПЕКС?БСП кво мисли по въпроса?
24
2
 
20
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Канада например хвърля милиарди и пак не може да спре изтичането на мозъци към Щатите, тези щели да спрат с 18 милиона.
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как фризьорка на 70 години с фирма печели държавната поръчка за търговския регистър ? Герб какво мислят по въпроса ?
22
1
 
7
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
До няма време... 18 Ти не давай Гърция за пример.Сега си плащат га ядоха кифтетата.Само това остана да затънем в още дългове.Икономист ли си?Да не си от тези дето твърдят че САЩ печатат долари ей така , на ангро?
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 18! Важното е Бочко да е на власт а за другите да се спасяват кой както го намери за добре.
20
12
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
"Да увеличат заплати и пенсии , ама как, като не искат?" Високите заплати и пенсии вече са факт. Постигнаха го комунистите!Докато БКП/БСП беше 10 г. на власт, всичко се подобри - мин.заплати - 2000 лв., пенсии - 1000 лв., помощи - 1000 лв.ГЕРБ е на власт само 6.5 г.Като станат 10 г., ще ги вдигне още, спрямо тези дадени от комунистите.
19
9
 
7
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 8 И аз това питам ама гледай *** нацвъкаха минуси. Явно си вярвят че Нинова ще подобри нещо.Важното е ние да сме на власт , па каквото ще да става.
18
4
 
17
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
17
3
 
12
 
! Отговори
Учен преди 5 години
Учените не щем да живеем в държава управлявана от червена тиква махайте се че да можем да се върнем чалгари, тикви и подобна *** се изнасяйте
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само добри заплати и усещане за справедливост ще върне хората тук. Това няма да се случи по времето на управлението на ГЕРБ, поради простата причина че няма как да изпълнят тези две простички неща.
15
1
 
16
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Анонимен 5 Прав си приятел. Да увеличат заплати и пенсии , ама как, като не искат?Без тояга няма да мине. Пари има , желание няма.