Пари за наука – държавата в опит да спре "изтичането на мозъци"!

Правителството одобри 11 научни програми на обща стойност 61 млн.
96

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще опита да задържи младите учени у нас или да ги върне от чужбина с увеличаване на средствата за наука. Правителството одобри днес 11 национални научни програми на обща стойност 61 млн. лв. за периода 2018-2022 г.

За тази година одобрените бюджетни средства са 18 млн. лв., съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред журналисти в МС. Една от тези програми е за млади учени и постдокторанти, по която ежегодно ще се отпускат по 5 млн. лв.

Постдокторантите ще вземат между 1500 и 3 хил. лв. месечно, като всеки университет или научна организация ще реши колко души да привлече. За позициите ще се кандидатства по ред, подобен на този за асистентско място.

Постдокторант е учен, който има докторска степен, но не са минали повече от 5 г. от придобиването й. По тези позиции ще могат да бъдат назначавани и чужденци.

Магистри, завършили преди не повече от 10 г., които решат да се върнат в научните организации, ще вземат 900 лв., а ако вече работят в тях – от 200 до 500 лв. допълнително над заплатата си.

Увеличават се и стипендиите на докторантите, които в момента получават по 500 лв. месечно - с между 200 и 500 лв. в зависимост от научния принос.

Предвидените пари за това са 1.5 млн. лв. до края на годината, а от догодина ще бъдат 3 млн. лв.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че голяма част от одобрените програми са насочени към младите хора. Това ще позволи в България да се връщат наши учени от чужбина, както и да спре "изтичането на мозъци" от страната ни.

В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
С *** и Пожарникар на чело - направо пращим от акъл...
93
0
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Фризьорка на 70 години печели държавна поръчка, и ти се чудиш?Ами това е по същата логика, по която бивша рабфаковка днес е декан във ВУЗ. Хорозов я разобличи, че тя хем е член на комисиите, които решават чии проекти да се финансират, хем самата тя бива включвана в екипите, кандидатстващи за финансиране, хем пак тя пише рецензиите за конкурентите си, кандидатстващи и те за финансиране. Хем нейната катедра е предложена за закриване поради нерентабилност.И какво стана? Нищо! Тази още си е декан
92
0
 
1
 
! Отговори
До До V преди 5 години
Каквото е по силите ни, това трябва да произвеждаме.Ти още малко и ще кажеш, че след като не можем да си позволим андронен колайдер, трябва да се откажем от идеята да изискваме от претендиращите, че са "учени" да допринасят с каквото и да било за България.И тогава, за какво са ни?За да се дуят, че са "голема работа" и да настояват да ги хрантутим с щедри заплати? Да си имаме Академия на науките просто така, за разкош? Но тя да е хранилка само за техните деца, друг там да може само да слугува!
91
1
 
2
 
! Отговори
Като са даровити, преди 5 години
защо те не са започнали вече да наливат печалба в хазната, а очакват от хазната да им дава?Кой всъщност ще получи тези пари? Кой ще преценява на кои сравнително млади хора да ги даде? Същите синодални старци ще се карат помежду си и всеки ще дърпа чергата към своите протежета.Преоблякъл се Илия, пак в тия.
90
1
 
5
 
! Отговори
Нон сенс преди 5 години
Кои са тези, които мечтаят за научна реализация в чужбина, но са все още тук10 години след завършване на висшето си образование и 5 год. след защита на дисертация?Ами това са онези, които не са успели да се наместят в нито един чуждестранен университет или друг изследователски център. Просто не са ги приели там, не отговарят на критериите! Или за толкова години не са могли да научат сносно поне един западен език!И точно на тези Бойко ще даде 61 милиона от нашите данъци!
89
1
 
2
 
! Отговори
Бай Стати преди 5 години
Ух, на Статьо!!! Ще гушнем още малко пара пък майната им на мозъците. Те и нашите отдавна са изтекли в канала, ама още ги учим.
88
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 88 преди 5 години
Ненавиждам институциите - пипала на Сорос.Знам, че ви пари под краката и затова беснеете. Но времето, изстрадано в БАН, ме убеди, че днес това е една паразитна организация.Шапка свалям на проф.Кортенска за статията й "В този си вид БАН е вредна за науката".А що се отнася до Сорос и попълзновенията му -виж колко твои колеги и колежки чудо правят, за да се докопат до финансиране на проект, подкрепящ неговите тези. Предателите при вас никак не са малко, свикнали да се д/пят пред силните на деня
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Доктор - Прав си. Нищо не си защитил , нищо не си , пълна нула , говориш пишеш , чрез шаблоните Сорос.
86
3
 
6
 
! Отговори
До Доктор - Прав си. преди 5 години
Аз пък работих малко повече от 9 г. в БАН и по това време направих свободна докторантура. Имах доброто желание да съм там, но като изпитах на гърба си що е това да вършиш работата на връзкарчета, а те да препускат пред теб в кариерното си развитие и дори да крадат идея от теб, дигнах си чукалата оттам и сега ми е много добре.Затова непрекъснато повтарям, че БАН е хранилка за връзкари. Наука може и трябва да се прави в университетите, но дано управляващите проумеят написаното от Разбирач (76).
85
0
 
7
 
! Отговори
Вместо да спорите, преди 5 години
пуснете си "БНТ Свят" - дават стария филм "Двойникът". Точно по темата за българската наука. Един малограмотник, който прилича на свой роднина като същински близнак, трябва да го замести в службата му - в научните среди! И малограмотникът се справя отлично. После не ще да се махне, когато братовчед му се връща - думите му са "Как да я оставя тази яма, бее!" И през соца учените ревяха за пари, но си докарваха блага откъде ли не. Важното е само да успееш да се нагласиш на научна длъжност!
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ НЕГОДНИЦИ , БАБАЛЮГИ , ПРЕДАТЕЛИ.. Какви пари за наука искате , като няма Деца Материал и да има той е негоден , лигав и мързелив.. Физическия факултет всяка година има незапълнени бройки , в цялата държава математика учат 100студенти .. Вие сте негодници и предатели , а децата ви са още по-негодници и предатели.. Одите да учите икономика , социология , психология - че е лесно , после се питате що няма работа - никой пари за лесно не дава.. Учите за началници накрая магазинери
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го видя, няма да го повярам!То средностатистически бачкатор не се задържа в България,камо ли научен работник...
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До V Точно така , България не може да произведе реактивен двигател ,, за 5-10г.. само материала от който е произведен двигателя , няма да може да произведем ..
81
2
 
6
 
! Отговори
студент-програмист преди 5 години
Много доктори науките накрая работят програмисти - пълно е с такива по електротехника , физика .. Това доктор е голяма загуба на време и пари , имам колега сега завършва бакалавър започнал е работа 3-ти семестър и има спестени 40-50хил.лв. Представете си колко пари би загубил ако учи до доктор..
80
3
 
0
 
! Отговори
До V преди 5 години
Само човек, който няма и най-малка представа колко и какви върхови технологии трябва да се развият и приложат, за да се произведе качествен реактивен двигател / хеле пък за военен самолет!/ можа да предложи подобна ***.отщина, поздравления ;)
79
1
 
9
 
! Отговори
Доктор преди 5 години
Завършил съм докторантура преди повече от 10 години и нито ден не съм работил в научна организация след това :-) И не мисля че тази смешна идея на правителството изобщо ще върне към науката млади ....40 е новото 10, ама не мисля че се отнася за науката ... просто поредния опит с трици маймуни да се ловят...
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава държава, няма такъв премиер!!!!
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кел файда Нищо не обучаваш в момента произвеждаш младежи брак , които на запад не могат да си намерят работа.. Единствено IT инженерите и информатиците са конкурентноспособни ,, Заради големите заплати , голямата мотивация и възможност за работа в София в най-добрите фирми във Света.
76
1
 
9
 
! Отговори
Кел файда преди 5 години
От наука - обучаваме безплатни кадри за чужди държави. Кой ще завърши и ще седи тук, да кацне на Боеко на мутрите за 700 лева на месец :)
75
0
 
9
 
! Отговори
Разбирач преди 5 години
За да тръгнат нещата субсидията за СУ и ТУ София трябва да е съответно 60мил.евро за СУ , и 40мил.евро за ТУ.. Което е ще на нивото на университета в Техеран -Иран.. Които седят много добре в класациите.. И тогава с малко повече мотивация ще можем да се бием с германицте..А сега в момента по финансиране сме нивото на Сомалия ..