Учителите – в пенсия! След 10 години кой ще преподава?

Професията не се харесва на младите, искали нещо друго
96
Учителите –  в пенсия! След 10 години кой ще преподава?
Снимка: Булфото, архив

Училищата в цялата страна обявиха стотици свободни работни места. Само на територията на столицата се търсят 650 учители.

Според просветния министър Красимир Вълчев тази бройка е нормална.

В системата на училищното образование работят 90 000 души, от които около 15 000 са в София.

Още по темата

"Има голям брой учители, които се пенсионират. Последните 3-4 години има много висок брой на пенсиониралите се учители. Но най-големият недостиг ще дойде след около 10-ина години. Затова са и мерките за увеличаване на заплатите, за увеличаване на мотивацията на повече млади хора да се включат", коментира той пред Нова тв.

Министърът на образованието призна, че учителската професия не е привлекателна за младите хора, защото те търсят професии, които по-бързо дават възможности.

"Учителската професия малко или повече загуби престиж през годините, беше под средната заплата, сега нещата се променят, но все пак подготовката на един учител отнеме пет години", допълни Вълчев.

Той бе категоричен, че навсякъде в страната учебната година ще започне нормално, въпреки трудностите към момента.

"Някъде се ангажират пенсионери, другаде учители от близки дисциплини", смята министърът.

Вълчев коментира и предложенията на някои университети да подаряват кола или екскурзия в чужбина за новите студенти.

"Днес възможности да завършат висше образование имат всички, преди години това е било възможно за 30% от завършващите средно образование. Висшето образование се масовизира по цял свят, не само у нас, а то не е толкова селективно, както гимназиалното", заключи Вълчев.

Според него родителите се заблуждават, че децата им ще получат по-добро образование в набедените за елитни училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
8
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Никой няма да влезе. ТАЗИ ПРОФЕСИЯ УМИРА. Докато ни управляват, счетоводители, физкултурници, не доучени юристи и всичко което е номенклатура така ще става. За всички неуспехи на тези разглезени деца са виновни учителите. Много бързо забравихте как бяха махнати истинските матури. То не бяха стачки на родители и други . Забравихте ли как се смени системата на обучение - била тежка, глупости сега излизат недоучени и малкограмотни същества с високи претенции, дължащи се на типа телефон който имат.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФАКТГлупости !Нормален млад учител няма да влезе в училище и да се хаби за 1000 и дори за 1500 лева. В повечето училища учителят е звероукротител .Отиват му нервите и се побърква от невъзпитани и неосъзнати деца и родители!
86
0
 
9
 
! Отговори
чичо преди 5 години
И други професии ще загубят престиж.Щом стигнахме до там да си бием учители,лекари,че и полицаи дори.
85
3
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Това е така,защото много учители преди години напуснаха страната,заради ниските заплати.А също много и учители във България,работят друга работа. Да очакваме,че младите хора,които се образоваха в чужбина,ще се завърнат тъкмо навреме и ще запълнят тези места.Още повече,че те ще са усъвършенствали новите подходи и методи на обучение.А това е много важно за нашата образователна система.Дано е ТАКА !
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само ,че няма да има качествени учители,ами и тези,дето сега се дипломират, са толкова неграмотни,че до след 10 години няма да има и български език,българска граматика и българска литература.Следователно,след 10 години и България няма да съществува като резултат от безразборното приемане на куцо и сакато във ВУЗ.Ще пишем на шльокавица,ще пишем "незнам,немога" и още какви ли не дивотии,дето сега ги има във фейсбук
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ми дават не 20 хиляди ами и милиони заплата
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа в същата работа.
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 74Много хора споделят същото мнение. Но ще трябва да има и един ВУЗ, обединяващ специалностите, свързани с изкуството, един спортен висш институт и един военен. Като погледнеш, едно такова решение ще бъде отговор на онова, което ни препоръчват от Европа - в цял свят по естествен път се е наложило съотношението на един милион население да има по един ВУЗ. Значи у нас 6-7 университета са предостатъчни, като към всеки от тях да има възможност и за научна дейност (това и сега е възможно).
79
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години ще преподават суджуците гинките и калинките.
78
0
 
21
 
! Отговори
Випуск 2000 преди 5 години
На кой да вярвам ? Преди няколко дни по телевизията даваха репортаж, в който се твърдеше, че в следствие на увеличените заплати от 2019 година в класните стаи влизали 3000 млади учителя. Ей това е модерната журналистика информация и дезинформация в полза на властта !
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години учителите ще се "борят" за всяко едно дете, ако искат да останат на работа. Българите намаляваме като нация и пропорционално намалява нуждата от учители, лекари, училища, болници и т.н.
76
0
 
15
 
! Отговори
Педагог преди 5 години
До TeenДетенце, защото не разбираш. Защото си имал преподавателка по физика, която най-вероятно е била в пенсионна възраст. Не ти е проблемът, че ти си прочел някъде, че Плутон вече не е планета. Проблемът ти е, че възрастната госпожа се е опитвала да ти даде базисни знания. Пък подробностите са в личностното ти развитие.
75
0
 
14
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
За това население и за това ниво на обрразованието дори 3 ВУЗа може да се окажат много.Трябва да се направи една политехника, един хуманитарен ВУЗ и един ВУЗ зя медицина, биология и т.н. ...Сега се навъдиха псевдо преподаватели в псевдо университети и "купуват" студентите, като им продават дипломи без покритие.Само конкурс оправя нещата и то конкурс за влизане и излизане.Защото и *** и Пульо вече има висше, което е чиста подигравка с науката
74
1
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
Бъди сигурен. Там само теб чакат.Оглеждат се на кого да дадат заплата 20 000 Евро, въпреки, че е негоден да върши работа като хората и не знае добре езика.*** там и ще ти катастрофират смелите очаквания.Ще ти скъсат трътката от бачкане и тези пари няма да ги видиш на куп никога.Казвам ти го от личен опит.
73
1
 
13
 
! Отговори
До Дърт преди 5 години
До ДъртИ магистратурите ни са като науката ни. Горят се грешни пари, а файда почти никаква.Родителите на 160 000 млади хора по 4-5 години харчат луди пари, за да издържат студент, след като за повечето от тези младежи реализация в Бг няма - тук няма толкова места за пиари, политолози, мениджъри и тем подобни, а на Запад с такава диплома работа няма да получиш. Съкращаване броя на ВУЗ-овете до 10 най-много и прием там само с (6) и (5) и от приемните изпити, и от дипломите за средно образование
72
1
 
7
 
! Отговори
Ако преназначат тези преди 5 години
от БАН, ще има достатъчно кадри и за училищата, и за онези университети, в които също не достигат преподаватели, та затова повечето "учЕни" от БАН ги обикалят да четат там лекции и не им остава време да се вяснат в научните институти, в които се водят на щатна длъжност.Така ще се решат три важни проблема:1. Кадри за училищата.2. Кадри за висшите у-ща.3. Спестени пари на хазната - в БАН ежегодно се наливат милиони, а ефекта е на 10 вложени лева - 2 лв печалба и то според отчетите на БАН.
71
1
 
9
 
! Отговори
На Баце преди 5 години
Учители не му трябват - колкото по-неук е мит'ряла толкова по-лесно се управлява.Инак какво излиза? многокнижници ще съперничат на монокнижника!
70
2
 
11
 
! Отговори
Дърт преди 5 години
Писах дипломната работа на дъщеря ми за магистратура. По "стопанско управление". Не бях и чувал, че има такава специалност. Инженерна специалност съм. 48 часа ми трябваха. И те ще ми джаснат 5.50 на дипломната?! Идваше ми да ги наакам! За 48 часа им прехвърлих цялата магистратура. Ама как да се изрепча като става дума за детето.
69
2
 
5
 
! Отговори
Всеки има право преди 5 години
да си избере професия.Сега става въпрос как да се попълнят незаетите места в училищата за наближаващата учебна година и как да се осигурят преподавателски кадри за идните 10-15 г.?Много лесно - ще се назначат в училищата онези 3 000 хрантутника на научни длъжности настанени в БАН, и солидното количество техни слуги-висшисти, които са назначени в БАН като научно-помощен персонал - повечето от тях са амбициозни отличници без връзки, домогващи се до научна длъжност чрез свободна докторантура.