Учителите – в пенсия! След 10 години кой ще преподава?

Професията не се харесва на младите, искали нещо друго
96
Учителите –  в пенсия! След 10 години кой ще преподава?
Снимка: Булфото, архив

Училищата в цялата страна обявиха стотици свободни работни места. Само на територията на столицата се търсят 650 учители.

Според просветния министър Красимир Вълчев тази бройка е нормална.

В системата на училищното образование работят 90 000 души, от които около 15 000 са в София.

Още по темата

"Има голям брой учители, които се пенсионират. Последните 3-4 години има много висок брой на пенсиониралите се учители. Но най-големият недостиг ще дойде след около 10-ина години. Затова са и мерките за увеличаване на заплатите, за увеличаване на мотивацията на повече млади хора да се включат", коментира той пред Нова тв.

Министърът на образованието призна, че учителската професия не е привлекателна за младите хора, защото те търсят професии, които по-бързо дават възможности.

"Учителската професия малко или повече загуби престиж през годините, беше под средната заплата, сега нещата се променят, но все пак подготовката на един учител отнеме пет години", допълни Вълчев.

Той бе категоричен, че навсякъде в страната учебната година ще започне нормално, въпреки трудностите към момента.

"Някъде се ангажират пенсионери, другаде учители от близки дисциплини", смята министърът.

Вълчев коментира и предложенията на някои университети да подаряват кола или екскурзия в чужбина за новите студенти.

"Днес възможности да завършат висше образование имат всички, преди години това е било възможно за 30% от завършващите средно образование. Висшето образование се масовизира по цял свят, не само у нас, а то не е толкова селективно, както гимназиалното", заключи Вълчев.

Според него родителите се заблуждават, че децата им ще получат по-добро образование в набедените за елитни училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
6
 
! Отговори
Teen преди 5 години
Дъртата физика ме изгони от час. И що ?! Астронология некаква, Плутон било последната планета. Госпожо викам, кофти грешка. Не е ми вика тя и ме изгони. И що ?!
67
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз взимам 1600 лева чисто в София и имам собствено жилище.Едвам свързвам двата края и смятам да се махам.Кой ще стане учител за 700 лева чисти? - Няма кой!
66
4
 
4
 
! Отговори
Teen преди 5 години
Че аз не съм научил и байт инфо в училище. Некакви пари дадени за обгрижване на хора от които нищо друго не става.
65
1
 
10
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 5 години
ЧЕ ТО СЛЕД 10 ГОДИНИ И БЪЛГАРЧЕТА НЯМА ДА ИМА ЗА ШКОЛОТО! А КАКТО ЗНАЕМ *** БРАТЯ НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ...
64
1
 
12
 
! Отговори
da преди 5 години
То в София 2000 лв нето заплата не ти стигат за нормален живот
63
2
 
11
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
ЖАДУВАНАТА демокрация в целия и блясък.Мързеливите, мошениците, НО ИНАЧЕ ТАРИКАТИ, крадат като за умряло.А че България се затрива - това тези тъпънари не могат да проумеят.Грабене му е майката.
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите ще се пенсионират, деца не се раждат. Това, което целяха власт имащите го постигнаха. *** народ най-лесно се управлява, да ама като спре кранчето с евро парите, кой ще работи и ще плаща данъци, от които да съществува държава.Или след вас ако ще и потоп, вашите деца отдавна не са тук...
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
повечето млади искат паразитизъм, дрога,алкохол,купони,смартфони и други меки дейности
60
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро ще закриете училищата от колкото някой да си намерите за 650 или 1000 лв
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито за 650 ще си намерите нито за 1000 нито полицайте ще си намерят нови полицай за 1400 1500 малко са заплатата да стане от 2500 4000 и повече и ще има
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави всеки взима от 2 хиляди до над 20 хиляди евро тук искат да работя за 500 или в най-добрия случай 1500 лв нетна заплата как да стане по-добре да не работя но да не съм им роб
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се намери кой да работи,но какъв ще е резултата? Защото в която и да е професия,ако се загуби приемствеността,започва истинската разруха!Казвам го от опит!
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 650 или 1500 лв не искат да работят под 30 40 годишние и са прави когат станат заплатите над 1500 лв по 3000 4000 и нагоре минималната ще работят всичко
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да работя в чужбина същата работа от 2000 евро до над 10 20 хиляди евро заплата от колкото в библиотека,пожарникар,барман,археолог за 600 900 лв
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма да се учи,просто е.
53
0
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Признавам, набутах се в тема, която от много време не ми е близка. Нека коментират запознатите. Аз напуснах системата преди повече от десет години и нямам претенции да съм запознат добре със ситуацията в момента.
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо вярно, кандидат-учители колкото искаш! Уреждат си техни хора и после като ги питат защо са наели некадърници и се почват лъжите за липсата на кадри.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** сама гони умните си хора. Дава на мутрите, а ощетява учителите. Като не щете мира, ето ви секира. Държавата сама се посича благодарение на собственият си фашизъм, шуробаджанащина и възпитание в интересчийство.
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рок енд ролДруги пък, застаряващи безработни учители казват точно обратното. Директорите предпочитали да наемат млади, за да не плащат за стаж.племенникът ти най-вероятно иска да си намери работа, не къде да е, а в някое по-елитно училище. Ми за там ще чака, някой все пак трябва да преподава и на циганчетата.
49
1
 
14
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
И защо при този "глад за учители" за едно място кандидатстват по 10-15 човека. И - хайде няма да спекулирам - нека тези, които са по-запознати кажат кой бива назначен. Не, че това е от сега...