Учителите – в пенсия! След 10 години кой ще преподава?

Професията не се харесва на младите, искали нещо друго
96
Учителите –  в пенсия! След 10 години кой ще преподава?
Снимка: Булфото, архив

Училищата в цялата страна обявиха стотици свободни работни места. Само на територията на столицата се търсят 650 учители.

Според просветния министър Красимир Вълчев тази бройка е нормална.

В системата на училищното образование работят 90 000 души, от които около 15 000 са в София.

Още по темата

"Има голям брой учители, които се пенсионират. Последните 3-4 години има много висок брой на пенсиониралите се учители. Но най-големият недостиг ще дойде след около 10-ина години. Затова са и мерките за увеличаване на заплатите, за увеличаване на мотивацията на повече млади хора да се включат", коментира той пред Нова тв.

Министърът на образованието призна, че учителската професия не е привлекателна за младите хора, защото те търсят професии, които по-бързо дават възможности.

"Учителската професия малко или повече загуби престиж през годините, беше под средната заплата, сега нещата се променят, но все пак подготовката на един учител отнеме пет години", допълни Вълчев.

Той бе категоричен, че навсякъде в страната учебната година ще започне нормално, въпреки трудностите към момента.

"Някъде се ангажират пенсионери, другаде учители от близки дисциплини", смята министърът.

Вълчев коментира и предложенията на някои университети да подаряват кола или екскурзия в чужбина за новите студенти.

"Днес възможности да завършат висше образование имат всички, преди години това е било възможно за 30% от завършващите средно образование. Висшето образование се масовизира по цял свят, не само у нас, а то не е толкова селективно, както гимназиалното", заключи Вълчев.

Според него родителите се заблуждават, че децата им ще получат по-добро образование в набедените за елитни училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
11
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
До До Рок енд ролВъзможно е. Аз съм извън системата. Просто имам конкретни наблюдения - племенникът ми завърши ПУ и не може без връзки да намери работа. И преди време наблюдавах подобна ситуация - не ми се пише с подробности. Всеки има своята гледна точка. Бъди здрав!
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рок енд ролИ аз завърших СУ и всичките му колеги, които искаха да станат учители, веднага си намериха работа и то в хубави у-ща... оправи си СВто нещо... не изглеждаш сериозен явно....
46
4
 
11
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Не те искат, защото много добре знаят в каква *** превърнаха образованието.Знаят много добре какво преподават, как го преподават и какво ще излезе от това.Днешното висше девалвира. По-зле е от някогашното средно.Затова и търсят по-възрастни. Тоест хора, които все още могат нещо да свършат като хората.Иначе е пълно с такива като тебе - хора с дипломи, които не стават за нищо.
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
възможности да завършат висше образование имат всички,...Да но какво образование е това?!?Никакво. Продукт на алъш вериж - кухи дипломи купени, без покритие.Това "образование" щампова и произвежда на конвейр некадърници.Затова не е толкова важно какви и кои ще са учителите, а на какво ще учат децата.Всеки ден по радиото съобщават, какво са махнали от учебната програма - Вапцаров, Смирненски и все велики наши творци. А с какво ги заместват - с конюнктурни глупости. Защо?
44
7
 
14
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
"Глад за учители ?! Пълни глупости! Аз съм млад учител, със завършена магистратура от Софийския университет.Кандидатствах в поне 10 софийски училища и още толкова в близките селища. Навсякъде повтаряха "Нямаш опит", "Искаме по-възрастни" (сиреч с опит, б.р"...Това май е реалната ситуация. И натиск върху директорите.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, след 10 години няма да има на кого да се преподава. Българските деца вече ще имат преподаватели в Германия, Франция, Белгия, Испания... където работят и живеят младите им родители.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво училище!? Четеш една книжка и ставаш политик от световен ранг! Учители!?
41
12
 
7
 
! Отговори
Какви учители преди 5 години
И защо изобщо са ни необходими учители, след като в ерата на Интернет всеки може да се самообразова до такава степен, че всички досегашни държавни и частни учебни системи стават излишни... Само който има воля и упоритост да се учи ще бъде образован, така се засилва и естествения подбор, който в момента не съществува в България.
40
0
 
21
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
До Анонимен33Не говори за Такева! Всички учители я ненавиждат, откакто влезе с Вълчев и орешарски в сговор, и "разтуриха седянката", тоест-предаде учителската стачка....
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nikonikА стига го защитава тоя фашунгер. Копейкарите сте като автоматични "Матросовци на амбразурата".
38
1
 
16
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
Споко, ще си ги вземете от махалите. Държавата влага много средства там.Време е да се възползува от 30 годишната си инвестиция.
37
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите учители като ги назначат на работа изкарват една година и после бягат, търсят си друга работа. До кога министъра ще заблуждава, че заплатата е важна. Важна е, но има и по-важни неща. В училище няма ясни правила, няма дисциплина, всички минават от клас в клас и накрая завършват неграмотни, а учителят не може нищо да направи, защото няма правила, по които слабите ученици да повтарят. Като имаш 15-20 такива ученици в класи *** че работи.
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32Търсят се връзкари.Никой не цени добрите учители.Постоянно си измисляте причини, за да изритвате хората- не били млади, не били добри професионалисти, нямали стаж, нямали хубаво облекло, нямали хубава прическа, майките не харесвали учителката, водели я да танцува, видели я да пуши... Търсите под вола теле, а истината е че приоритет е щуробаджанащината.
35
5
 
5
 
! Отговори
nikonik преди 5 години
Путин е виновен.
34
2
 
22
 
! Отговори
Какви учители преди 5 години
България вече е страна от Третия Свят, все едно да преподаваш на индийци за африканска заплата...?!
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я. Такева да излиза в заслужен отдих, време и е. Тя защитава интересите на ВУЗ-те, които имат нужда от студенти. Но след дипломиране работа по специалността за тези студенти НЯМА. 50% от ВУЗ-те трябва да бъдат закрити. Кандидат- студентите няма да станат повече, напротив- ще стават по- малко с всяка година, защото няма раждаемост, има масова емиграция.Закривайте ВУЗ-те!
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят се добри учители,а не просто такива придобили подобна квалификация!Добри учители по математика,химия,биология и езици в профилирани паралелки и училища! Само че добрите учители искат и реално им ги дават-най-малко по 25-30 лв на час за частен урок!А би било редно,току що завършилите да не тръгват с голямата кошншца,но дори и за тях чиста заплата от 1200 лв. си е подигравка!
31
2
 
16
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Заплата -650лв.Не назначават-подаваш си документите за учител и те забравят.Ученици няма -за какво са ни учители.Решение-учителите да се пенсионират на 85г.
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Директорите отказват работа и на 35-40-45 годишните учители със стаж, не им приемат документите, защото били много квалифицирани и трябвало да получават по- голяма заплата. Директорите назначават учители по нареждане отгоре. Когото им посочат от инспектората. Директорите не вземат решения сами. Трябва да си член на партия или син, дъщеря, мъж, жена, роднина на някого. Само връзки.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка есен публикувате общите приказки на Я.Такева и министъра, но не сочите конкретна информация. Учители, учители, учители, обаче есенно време ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ случайно го забравяте. Пишете с конкретни данни! Изкарайте статистика към ДНЕШНА дата- град А се търсят такива и такива учители- вакантни места, по заместване, лектори, на непълен щат... В град Б се търсят такива и такива, в град В се търсят... Къде е статистиката ви? И не пишете Сф! София не е мерило. Дайте Враца, Разград, Ямбол...