Отлив на BG студенти към университети в чужбина

Българите предпочитали топлите страни вместо Скандинавия
22 авг 2018 08:15, Петя Славова
75
Отлив на BG студенти към университети в чужбина
Снимка: pexels.com

Наблюдава се отлив на български студенти към университетите в чужбина, в които началото на учебната година наближава, съобщава "Монитор". Според изданието, че има отлив от Дания и вместо към Скандинавия българските мозъци зад граница се насочват към по-топлите Италия и Испания.

Въпреки че се очакваше по-малък интерес към университети в Англия след Брекзит, страната продължава да е най-привлекателна образователна дестинация.

Агенциите, които подготвят нашите ученици за предстоящия им прием, смятат, че въпреки безплатното обучение има по-малък интерес за следване в Дания, което се дължи на променените критерии за кандидатстване там и притесненията на кандидатите дали ще успеят да ги покрият.

"Сред причините са намалената квота за прием на студенти от ЕС, специфичните изисквания за брой часове по ключови за специалността предмети и по-голямата конкуренция. За сметка на това младите хора и техните семейства започват да търсят програми на английски език в Италия и Испания.“, уточниха от една от агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Отлив към университетите е много добро! Явно няма наплив на "журналисти" от курсове по български.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дядо ставриНяма да стане! Кой бяга от хубавото? Тук само лесно се вземат дипломите без знание!
45
9
 
6
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
До Х конгрес на БКПхаха, големи глупости си написал, въобще не е така
44
4
 
22
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Българските университети са под всякаква критика - раздават безсмислени дипломи срещу заплащане, това правят. А нивото им е страшно ниско и нищо не се научава в тях. Оправдават се, че студентите са *** и влизат нискообразовани от средните училища, което донякъде е вярно, но не е оправдание..
43
1
 
10
 
! Отговори
41 преди 5 години
Така си беше. 1990 безработните бяха все висшисти на 23-29 годишна възраст.
42
5
 
20
 
! Отговори
ХІ конгрес на БКП преди 5 години
Тодор Живков четял тезисите на Х конгрес на БКП.Погледнал към портрета на НВ Борис и казал: Виждаш ли какви неща сътворихме за 27 години Народна Власт?Цар Борис му отговорил от портрета: Тези неща ги построихте с хората които аз съм възпитавал. Да видим какво ще направят твоите възпитаници!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За това с диплома от Ковънтри и Оксфорд"А иначе права, РАВЕНСТВО, политкорекност - а в действителност РАСИЗЪМ и ОМРАЗА.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото всички са с вИшо, къде са професиите с няколко години учени, курсове както е по света. Не, ние сме много важни. Затова масово продавачи, офис служители са с висше. Защо? На кого е нужно това. Качеството е потресаващо. Погледнете журналистите, в ефир по ТВ се пише с грешки, не се знаят правилата за писане на компютър, интервали.... Чета статия и вътре пише НАГОТВИЛА храна. Гледам и не вярвам. Журналистика си го е написала, това се чете от много хоро.
39
5
 
5
 
! Отговори
след 8 клас на запад преди 5 години
Кефи се западана уникални експерти с по няколко специалности. там. общи работници. БЪлгарския професор Димитър Иванов ни предупреди за диверсията още след 1991 година..
38
1
 
10
 
! Отговори
АЛО СОФИЯ преди 5 години
Нагли престъпници на власт в София след вдигането на пенсионната възраст/НЕЗАКОННО/ оставиха милиони в детеродна възраст на улицата. Принудени са да отиват на запад и да почват от нулата.При 14 специализации след висше почваме от минимална заплата отново.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До37. Учеха нещо което не трябваше. И така станаха безработни, много знаещи за много неща по повърхноста. И ставаха широки специалисти без да упражнявят професии.И без трудови навици.От всичко по малко
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък завърших медицина в Германия,кандидатствах и влязох преди ЕС,сега заплатата ми е 20 хил.евро месечно имам 2собствени жилища и много тясна специалност в оралната хирургия!
35
2
 
9
 
! Отговори
Циник до долния преди 5 години
кОсури ... потенциАл..колега...ако ти си "представителна извадка" за онова време..Ъъъъъъъ....
34
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че хваля "онова" вереме, което си имаше много проблеми и косури, но имаше и добри неща, които бяха разрушени, а трябваше да се вземат добрите и да се премахнат лошите и да се надгради, което не се получи. Та по "онова" време, сме били в челната 10-ка в света по образование - 7-ми. Сега сме някъде къмто 50+ място.А потенциал и талант има и го доказват медалистите ни от олимпиади и международни състезания. Но те са плод на специлиазирани занимания, а не на системата. Т.е. масово, сега е зле.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в първите 4 реда имате над десет стилистични грешки! Много сте некадърни!Отлив има ОТ, а не КЪМ...Според изданието, че има отлив от Дания и - МНОГО СТЕ ЗЛЕ
32
1
 
14
 
! Отговори
некадърници преди 5 години
Първо пишете, че имало отлив, а после признавате, че критериите в чужбина станали по- завишени и намалили приема. Това не е отлив, драги журналисти! Това е показател за НИСКОТО НИВО и НИСЪК ПОТЕНЦИАЛ на учениците в Бг. Което е следствие от провалената образователна политика в Бг, от некадърните учители, които назначавате през последните години, от връзкарщината сред учителите. НА ВИ МЛАДИ УЧИТЕЛИ! И по- зле ще става. Нашите неграмотници са си баш за нашите ВУЗ-ве, които Такева толерира.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е един аграр да не знае че всички университети от първата стотица са всъщност Топ 3.
30
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не си в топ 3 университет, няма никакво значение дали си завършил в Падова, някъде в Англия или Свищов. Ако не можеш или нямаш пари за топ 3, гледаш кое е най-евтино и къде можеш да научиш нещо. Но вишуту определено, не е задължително или поне не толкова важно, колкото преди. Много работи можеш да научиш и сам. Това е моята философия.
29
6
 
21
 
! Отговори
рошко преди 5 години
Не спорете Бг/чуждо образование... всичко зависи от специалността и от дефиницията на успех. Завърших и практикувам в чужбина, нямам мой кабинет. Но когато погледна преуспелите бг архитекти и цялостното бетониране на България се хващам за главата. Та всичко е относително.
28
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И азе имъм три виши но никъди ни мъ зимът на рабута. Ни съ цини убръзуваниту в България и туй то