Отлив на BG студенти към университети в чужбина

Българите предпочитали топлите страни вместо Скандинавия
22 авг 2018 08:15, Петя Славова
75
Отлив на BG студенти към университети в чужбина
Снимка: pexels.com

Наблюдава се отлив на български студенти към университетите в чужбина, в които началото на учебната година наближава, съобщава "Монитор". Според изданието, че има отлив от Дания и вместо към Скандинавия българските мозъци зад граница се насочват към по-топлите Италия и Испания.

Въпреки че се очакваше по-малък интерес към университети в Англия след Брекзит, страната продължава да е най-привлекателна образователна дестинация.

Агенциите, които подготвят нашите ученици за предстоящия им прием, смятат, че въпреки безплатното обучение има по-малък интерес за следване в Дания, което се дължи на променените критерии за кандидатстване там и притесненията на кандидатите дали ще успеят да ги покрият.

"Сред причините са намалената квота за прием на студенти от ЕС, специфичните изисквания за брой часове по ключови за специалността предмети и по-голямата конкуренция. За сметка на това младите хора и техните семейства започват да търсят програми на английски език в Италия и Испания.“, уточниха от една от агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
41
 
! Отговори
Ето положението: преди 5 години
Богатите родители мислят, че като пратят дЯцата си да учат по чужбина ще прокопсат много. Е да, ама не. Масово ги пращат да учат някакви измислени ПР, бизнес администрация, МО... Работи дето ги предлагат и в нашите университети. Инвестират в тях за 3 - 4 години по 1 апартамент и като се върнат почват работа наравно по еднки и същи места със завършилите в БГ. Да не го ворим, че университетите в някоя провинция на UK са с нищо по-различващи се от свищовския или варнениския свободен. Пари на вятъра
26
3
 
17
 
! Отговори
месара преди 5 години
ми то в скандинавията студено, а студът както знаем, много пречи на учението :) :) :)
25
2
 
19
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Митове ( с кренвирш ) и легенди!Сичкото баце - бизньесмен и меринджей!Се сте милионери
24
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта не е само да учиш някъде,а да се реализираш професионално.Ако учат специалност,по която да печелят добре ли,ама ако са някоя измислена специалност,само харчат парите на родителите си.Много познати завършиха български университети и са добре платени.А един съученик завърши социология в Германия и виси на социални помощи.
23
5
 
7
 
! Отговори
DP преди 5 години
До ще се сетятКак работи и учи едновременно,че не знам как става.Или толкова ти е било ученето.
22
4
 
30
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Поне три-четири академични институции тук предлагат много по-сериозно образование от това в 300-те лондонски и прочие други университети.Но: махнете поне 45 измислени "университета" от картата на бездруго обезлюдената България и въвведете адекватни приемни изпити, не е необходимо да налагате административни мерки, просто не им отпускайте бюджет. Измислените критерии за "зрелостни изпити" в средното училище като "приемен изпит" просто ги забравете."Академиците" да отиват в училищата.
21
14
 
41
 
! Отговори
ще се сетят преди 5 години
Пример от моя клас, един в Германия, един в Ню Йорк, Един в Милано и двама в Англия. От момчетата аз и още двама останахме, завърших ТУ и после НБУ, едното приятелче УНСС, другото СУ. Тия хубавци по чужбина всичките са по зле от нас, като Германеца и Ню Йорк-чанина даже phd караха до 30г. Аз работих всякакви глупости докато следвам, събрах пари и инвестирах, сега имам успешен бизнес. Този от СУ е адвокат, поработи малко и си направи кантора, а този от УНСС поработи доста и сега и тои е с бизнес
20
11
 
17
 
! Отговори
Ддд преди 5 години
Да даваш пари за нещо което го има в гугъл. И което ще забравиш след изпита. Смях
19
3
 
6
 
! Отговори
Циник до 16 преди 5 години
Ей ги...първите двама ***...припознали се в поста ми!Хич не обичат - "право куме в очи!"Аааааахахахаха
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15, евала психилога, а да обясняваш колко е зле образованието на запад и колко са *** тези дето ходят там е признак на самочувствие и увереност в себе си хахахахахха
17
17
 
27
 
! Отговори
Циник до 16 преди 5 години
До Анонимен 13За това с диплома от Ковънтри и Оксфорд те взимат на всякъде а с диплома от София и Варна пращаш CV-та като луд и се надаш някой да ти се обади. За знания не говорим, говорим за умения---------*** , колега - не е чувал за думичката "репутация"! *** си мисли, че като си плати дипломата от някой смешен "Нов Български.." и вече света лежи в краката му! *** е изчезващ...измиращ вид..за сметка на това - болезнето ***!:D :D :D
16
11
 
33
 
! Отговори
Ке ве оправа за 800 преди 5 години
И аз се чудих дъли да ида в чожбина да уча, но ме приеха в българско вишо очилищте защото българското съшто е хубаво и качествено образование. Като завърша другъта година ми убещтаха да почна работа в държавнъта администрация. Без вишо сме за никаде.
15
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13За това с диплома от Ковънтри и Оксфорд те взимат на всякъде а с диплома от София и Варна пращаш CV-та като луд и се надаш някой да ти се обади. За знания не говорим, говорим за умения
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
14, абсолютно българска реакция, пропита от дълбок комплекс за малоцнност.
13
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахха сладури ами не ходете да учите в чужбина като ви е кисело гроздето
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12, не бъркам! Съдя по резултатите. В 99% родителите само си дават парите. Е, това пък си е техен проблем.
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Бъркаш........мнооооого бъркаш
10
21
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Висшето образование "в чужбина", с нищо не е по-добро от местното! Останала е някаква 30 годишна реминисценция, че "навън" ще се изучи по-добре. Няма такова нещо!
9
7
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Политиката на ПП ГЕРБ дава резултат...
8
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Че то има ли на какво да се завижда? Виж, някога действително е имало защо, тъй като след турско сме били неграмотни и невежи, но след соцстроя, който направи идеална учебна система, по която и сега учат в Скандинавските страни, че даже и краварията, а ние с нашия "акъл" я разрушихме...........сега на запад се клонират посредствени мениджерчета, които и хабер си нямат КАК ПО НАТАТЪК ДА СЕ РАЗВИВАТ НЕЩАТА! Всичко е по-елементарно и от при нас! Останала им е само табелката!!!