Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!

Софийският университет обявява още един прием за 850 места
170
Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!
В най-старото ни висше училище пак ще останат незаети места. Снимка: архив, БулФото

Има наплив от български първокурсници в британските университети в годината на реален Brexit. Затова съобщават от проект "Световно образование", които всяка година изпращат наши младежи във Великобритания. С 200 повече са студентите, които заминават тази година, предаде БНР.

Българските младежи ще се обучават в повече от 100 университета на Острова. Най-желаните специалности са компютърните науки, следвани от бизнес и икономика и инженерни науки.

Студентите не са притеснени от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Много съученици заминават. Петима души горе-долу остават в България, а всички останали двайсетина отиват в чужбина, горе-долу половината в Холандия, половината в Англия", разказа Петко Русчев.

След Brexit и догодина българските младежи могат да бъдат спокойни, че ще получат финансиране за образованието си във Великобритания, увери координаторът по проекта Николай Христанов.

"Потвърждението на заема, мисля че беше преди около месец и остана за 2019-а, така че тези, които сега завършват 11-и клас и са последна година в училище, могат да са спокойни за следващата година, когато започват от септември 2019-а, че ще получат финансиране", посочи Христанов.

Същевременно у нас остават свободни места във ВУЗ-овете. За поредна година СУ "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти след трето класиране, съобщи пред "Хоризонт" заместник-ректорът на висшето училище доцент Георги Вълчев. По думите му в университета са останали 850 незаети места.

"Няма как да говорим за демографска криза у нас и това да не се отрази на висшите училища", каза доц. Вълчев.

Запълнени са местата в Стопанския и Журналистическия факултет, както и в този по математика и информатика.

"Големият проблем е, че на фона на драстичната липса на педагогически кадри в страната, не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са ориентирани точно към подготовката на такъв тип профилни специалисти, които да попълнят тези дефицити в училищната ни система", допълни още той.

От 10-и до 14-и септември ще се приемат документите за новия прием. Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
12
 
12
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Предателю не наричай родината ***.. Твърде много подценявате България..
90
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инженерче ти си некъв *** на бг системата. Изкара германците по-лоши от българските майстор Тричковци. Стой си у кочинката и поправяй изгърмели бойлери. Базти критена.
89
3
 
7
 
! Отговори
Strange... преди 5 години
получаваме приблизително еднакви пари, аз живея под наем, той се шири в закупените имоти. Когато разговаря с нас баща ми, обаче... остава странно замислен на моменти. Мисля че открива разлика между уж еднаквите си деца, и то огромна. Мисля, че някак тайно му се иска изученото да е било момчето, а не обратното. Но никога не го е казвал... 😊
88
2
 
12
 
! Отговори
Strange... преди 5 години
Четох всичко надолу.Темата за мен е повече от чувствителна. Успях да завърша един от най-престижните Факултети на Уни в Западен Берлин. Баща ми плащаше! Ако трябваше сама да се издържам, мисля че е нямало да издържа. Ходех на някаква почасова работа, само колкото да не изперкам от ученето. А изперкали имаше... и много отказали се имаше. Брат ми избра вместо да учи [ученето било за глупавите] да си остане в БГ и апартаментче да си купи, колички, т'ва онова. Сега и аз и брат ми живеем в БГ и получ
87
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 262838 Познавам един завършил международно търговско право Англия .. Самия той казва , че си е загубил, времето .. изкарал е 1г. право в България и после го приели в Англия.. Казва че тези които останали в България са прокурори и съдии , а той търговски агент във фирма за дървен материал.
86
4
 
12
 
! Отговори
262838 преди 5 години
Бегло познавам две семейства, чиито деца завършиха право във Франция. Едните са от "голямото добро утро" и уредиха щерка си в представителство на българска фирма в Париж, дори не знам каква точно фирма е това. Другите са с по-скромно положение. Синът им се върна в България и се опитва да почне частна практика. Родителите му се оплакват, че нещата тук не вървят и че не можел да си намери добро място в чужбина.Не знам, има ли смисъл да се следва право в чужбина?
85
5
 
16
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Аз въобще не съм знаел програмиране когато отидох в ТУ София , Малко преди бала за средно ходих на безплатен курс по Ruby някакви студенти от СУ , се мераклии се правеха на професори.. Покрай бала , матурите и еуфорията нищо не ми влезна в главата .. Всичко което съм като инженер , програмист - дължа на ТУ-София.. Преподавателя по java бе 70 години едвам дишаше ... От този човек научих най-много..
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако досега не сте научили англииски, програмиране или мрежи/сиско/, много сте закъсняли, в СУ и ТУ нещо нема да вденете!
83
4
 
7
 
! Отговори
Дойч преди 5 години
Сигурно е трудно да се разбере, че и на запад не може да има повече вождове от индианци. Трябва и нормални професии, които се ценят там и се разтуриха у нас. Например един квалифициран електротехник в частна фирма може лесно да взима 6-8 бона на месец. Дори един дюнарджия има повече пари и повече свободно време от един следвал с голяма диплома. Не искам да ви обезкуражавам, но не ви пожелавам съдбата на Дон Кихот.
82
8
 
14
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Комшийското дете завърши във Виена - икономика .... Аз като по-беден отидох в ТУ-София .. Комшята учи 6г. за бакалавър , не можа да намери работа във Виена и се върна в София.. В момента аз взимам повече пари от него с 1500лв.
81
2
 
20
 
! Отговори
Никъде няма лесно преди 5 години
Лесно е, само ако някой те покровителства, а отделно от това си имаш парички и не ти пука дали непременно ще намериш работа с добра заплата, защото можеш да си позволиш и да не работиш! Но такава съдба имат малцина.Ако не си "роден със сребърна лъжичка" в устенцето, ще успееш само с много учене, много труд, поне мъничко шанс и в никакъв случай да не допускаш в най-близкото си обкръжение хора, които ще те подведат и предадат. Имам предвид и калпавите роднини, в това число и брачния партньор.
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад много лесно раздават дипломи за началници - иконимисти , бизнес -администрация , социологи и публични администраци.. Готвят ги за колониална администрация .. Защото не можеш да станаш началник на англичаните в Англия.. А много трудно дават диплома за инженер ,информатика , медицина , математика и природни науки..
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз да ви светна, ако искате да ставате банкери, учете френски че европейската банкова агенция се мести в Париж. Лондон е западаща дестинация и тази статия е рекламна.
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До iceblast88 5,86 ми е дипломата за средно образование.. завърших средно с 2 сертификата за немски и английски.. Щяха да ме приемат навсякъде в Германия.. За Англия въобще не съм и помислял да уча..От съучеиниците тези които тръгнаха не завършиха , Електроинжер в Англия .. Медицина в Кьолн , Информатика ТУ Мюнхен всичко отпадна завършиха само икономистите. професия безработен навсякъде..
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки може да прогресира, само да има желание и упоритост. И в БГ можеш да научиш немски и английски и да изкараш диплома в техническия или медицина. После пътят ти за Германия е отворен. Ама не, всички искате банкери и мениджъри а там не е лесно да се докопаш до кокъла.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 78Точно така е. Някои учиха това и сега работят по света в клонове на английски банки, при много добри условия и възможност да избират в коя държава да работят, става въпрос за хубави, уредени държави.
75
13
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 79Как няма да си доволен от български университет след като се влиза с двойка и се завършва с подлизурстване на преподавателите, по цял ден спиш, по цяла нощ пиеш и накрая резултата е налице. Имаш една диплома с стойност равна на използвана тоалетна хартия и почти същото приложение. Образование и български университет не трябва да се слагат в едно изречение! Само които не му стигат резултатите или няма пари остава тук! Никои с възможност не би останал в нашите пълни с комунисти кочини!
74
2
 
18
 
! Отговори
Много си наивен, бе! преди 5 години
До ОсведоменА бе, Осведомения!100 000 паунда са проблем, ако си ги взел от банка и после трябва да ги връщаш. Но ако таткото е нарязал за скрап 3-4 завода и се е нагушил допълнително в някое от бутафорните ни външнотърговски дружества, той и повече паунда ще даде, та щерка му да се фръцка из Лондон и да се води студентка там. Дали ще вземе диплома или не, няма значение, и без това няма да й трябва. Таткото я е осигурил!
73
6
 
11
 
! Отговори
Родител. преди 5 години
В Англия изпращаш човек връщаш ***..
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам каква е индустрията в Шотландия. Освен уиски съм чувал да има и адвокатски кантори. Но според мен Германия е най-добре за българите, защото много от нас работят там. Ако следваш нещо техническо си направо цар след това. Но не е лесно, оценките се изкарват с истинско учене.