Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!

Софийският университет обявява още един прием за 850 места
170
Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!
В най-старото ни висше училище пак ще останат незаети места. Снимка: архив, БулФото

Има наплив от български първокурсници в британските университети в годината на реален Brexit. Затова съобщават от проект "Световно образование", които всяка година изпращат наши младежи във Великобритания. С 200 повече са студентите, които заминават тази година, предаде БНР.

Българските младежи ще се обучават в повече от 100 университета на Острова. Най-желаните специалности са компютърните науки, следвани от бизнес и икономика и инженерни науки.

Студентите не са притеснени от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Много съученици заминават. Петима души горе-долу остават в България, а всички останали двайсетина отиват в чужбина, горе-долу половината в Холандия, половината в Англия", разказа Петко Русчев.

След Brexit и догодина българските младежи могат да бъдат спокойни, че ще получат финансиране за образованието си във Великобритания, увери координаторът по проекта Николай Христанов.

"Потвърждението на заема, мисля че беше преди около месец и остана за 2019-а, така че тези, които сега завършват 11-и клас и са последна година в училище, могат да са спокойни за следващата година, когато започват от септември 2019-а, че ще получат финансиране", посочи Христанов.

Същевременно у нас остават свободни места във ВУЗ-овете. За поредна година СУ "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти след трето класиране, съобщи пред "Хоризонт" заместник-ректорът на висшето училище доцент Георги Вълчев. По думите му в университета са останали 850 незаети места.

"Няма как да говорим за демографска криза у нас и това да не се отрази на висшите училища", каза доц. Вълчев.

Запълнени са местата в Стопанския и Журналистическия факултет, както и в този по математика и информатика.

"Големият проблем е, че на фона на драстичната липса на педагогически кадри в страната, не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са ориентирани точно към подготовката на такъв тип профилни специалисти, които да попълнят тези дефицити в училищната ни система", допълни още той.

От 10-и до 14-и септември ще се приемат документите за новия прием. Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари