Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!

Софийският университет обявява още един прием за 850 места
170
Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!
В най-старото ни висше училище пак ще останат незаети места. Снимка: архив, БулФото

Има наплив от български първокурсници в британските университети в годината на реален Brexit. Затова съобщават от проект "Световно образование", които всяка година изпращат наши младежи във Великобритания. С 200 повече са студентите, които заминават тази година, предаде БНР.

Българските младежи ще се обучават в повече от 100 университета на Острова. Най-желаните специалности са компютърните науки, следвани от бизнес и икономика и инженерни науки.

Студентите не са притеснени от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Много съученици заминават. Петима души горе-долу остават в България, а всички останали двайсетина отиват в чужбина, горе-долу половината в Холандия, половината в Англия", разказа Петко Русчев.

След Brexit и догодина българските младежи могат да бъдат спокойни, че ще получат финансиране за образованието си във Великобритания, увери координаторът по проекта Николай Христанов.

"Потвърждението на заема, мисля че беше преди около месец и остана за 2019-а, така че тези, които сега завършват 11-и клас и са последна година в училище, могат да са спокойни за следващата година, когато започват от септември 2019-а, че ще получат финансиране", посочи Христанов.

Същевременно у нас остават свободни места във ВУЗ-овете. За поредна година СУ "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти след трето класиране, съобщи пред "Хоризонт" заместник-ректорът на висшето училище доцент Георги Вълчев. По думите му в университета са останали 850 незаети места.

"Няма как да говорим за демографска криза у нас и това да не се отрази на висшите училища", каза доц. Вълчев.

Запълнени са местата в Стопанския и Журналистическия факултет, както и в този по математика и информатика.

"Големият проблем е, че на фона на драстичната липса на педагогически кадри в страната, не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са ориентирани точно към подготовката на такъв тип профилни специалисти, които да попълнят тези дефицити в училищната ни система", допълни още той.

От 10-и до 14-и септември ще се приемат документите за новия прием. Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
0
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 5 години
БОЙКО БОРИСОВ е невинен!
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДжакЗа какво ще се мислят си е техен проблем!Но ще знаят,в това бъди сигурен!Там изпити не се купуват,или знаеш,или не!В Англия изпит по медицина продължава по...12 часа!И 2/3 ПАДАТ!Тук нашенски студент дали ще издържи на такъв изпит,как мислиш!?
129
1
 
4
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Е чак 5 да остават, а 20 да заминават... малко прекалено ми изглежда.
128
4
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Какви глупости се пишат тука пак ! Ако беше ВСИЧКО нормално във България,никой нямаше да напуска страната ! ДА,ама НЕ !!! Има ли смисъл да изброявам причините? Дрънкате едни и същи глупости,явно тия,които са облагодетелствани от държавата ! Трябва да се потърси сметка най-после на всички,които предадоха България,заробиха България,ограбиха България ! Трябва да има пълно разследване на тези,които държат хотелите,заведенията по Черноморието !Все още няма такива разследвания ,и не само там.
127
3
 
15
 
! Отговори
Добри преди 5 години
Много български университети не стават за нищо. Пълна загуба на време. Само най-добрите 40% трябва да оцелеят. Останалите да се закриват.
126
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг Мехмед също го проверяват хубаво, където и да отиде, макар да е роден, учил и живее в Бг. Никой нищо не му казва, когато си търси работа, но всички си мислят: "Забрави за хубава работа в Бг!".Иване, защо се възмущаваш, че в Англия се отнасят към теб, така както в Бг се отнасяте към местните турци?
125
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се казвам Иван и като отида на Острова винаги щателно ме проверяват, за новичок ли не знам, но имат някакво отношение към името ми. Един колега ми каза: забрави хубава работа тук с това име...
124
4
 
10
 
! Отговори
Тереза преди 5 години
Най-голямата тайна е че англичаните мразят и себе си и затова всяка седмица се бият с мокър пешкир по главите за да изгонят дявола от себе си.
123
5
 
10
 
! Отговори
Джак преди 5 години
Тъпчовците учат в България. Тъпчовците с пари от мама и тате учат в Юкей. После тъпчовците от Юкей ще се мислят за по-висша раса и пак няма да знаят нищо.
122
3
 
9
 
! Отговори
До 130 преди 5 години
И аз ще ти издам една тайна. И ние всички ги мразим както и не само славяни а и немци, испанци, французи. Доколко тяхното въстание е под въпрос. *** живей с тях поне 5 години и ми кажи колко са "въспитани" или лицемерни. Ти си прецени.
121
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще издам една тайна. Англичаните мразят всички славяни, поляци, българи и тнт, но са прекалено възпитани да го показват открито.
120
2
 
1
 
! Отговори
Do 122 преди 5 години
Ama mnogo si tup
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкам да поправя един пост преди мен. Децата я наричат кочинка, защото все пак има някаква надежда да порасне и стане голяма.
118
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 125Предпочитат да работят в нормални държави ...------------------------------------------------------------Държавите от Западна Европа, САЩ и Канада, отдавна не са нормални държави. Били са такива през 80-те и 90-те. Днес ние сме нормална държава, и даже не сме и бедна държава, а ограбвана. А продължаваме да сме така, заради нихилизъм и липса на патриотизъм. А тази зараза се предава от родителите на децата.
117
6
 
21
 
! Отговори
До 123 преди 5 години
Предпочитат да работят в нормални държави с нормално заплащане а не за *** мутри и престъпници за жулти стотинки.
116
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да учат българчетата в английските университети, и да знаят и говорят по-добре от самите англичани английския език, и да се правят на по-големи англичани и от самите англичани , тези българчета няма да бъдат приети с широка усмивка и обятия от самите англичани.
115
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от мнение номер 124За това са виновни най-вече родителите и роднините на децата, от малки им промиват мозъците, че България не е хубава и достойна страна и държава, а е "***". Странно, как тези, които са напуснали и мразят България, някак си не могат да избият от главите си и не могат явно да се примирят с това, че те са се родили в тази България, която презрително я наричат "***". Това, че такива "хора ", "родители" и "деца" са комплексари, това е друго, да се сърдят на тях
114
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потресен съм. Каква неблагодарност от страна на българите спрямо тяхната Родина България. Всяко българче и такива с НЕ български произход получават от Българската Държава БЕЗПЛАТНО основно, средно, а я някои университети, при определени правила - и висше образование! Държавата дава много усилия и грижа за българчетата и българските граждани, и накаря какво? Българските деца предпочитат да живеят и работят за чужда държава, но не и за своята Родина България! За това са виновни най-вече родителите
113
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като знам каква мързелива и мърляшка нация са англичаните, направо ме втриса като си помисля, че нашите деца отиват в Ню Пакистан да им слугуват
112
1
 
12
 
! Отговори
До митака преди 5 години
Наистина това е факт. Много трудно е да те приемат в детска градина, дори без връзки почти невъзможно. В университет обаче е супер лесно - последните години, който иска записва