Училищни ремонти и след първия звънец

В София строителни дейности ще има в 26 училища
19
Училищни ремонти и след първия звънец
Снимка: БТА

В 26 училища и детски градини в столицата ремонтите ще продължат и през учебната година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонта на Трето СУ "Марин Дринов" в район "Илинден".

В училището с профил по изобразително изкуство през тази година ще има 21 първокласници и общо 230 ученици от първи до 12 клас, които ще учат, докато се извършват част от строителните работи.

Учебните заведения - 15 училища и 11 детски градини, намиращи се в четирите столични района "Илинден", "Красна поляна", "Надежда" и "Връбница", са включени в проект, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж".

В 17 от тях ремонтите вече са започнали, в останалите девет учебни заведения в момента се извършват процедурите по избор на изпълнители. Инвестицията е над 60 млн. лв. като голямата част от средствата са от ОПРР и има допълващо финансиране от бюждета на Столичната община.

За първи път в София се правят такива цялостни ремонти, каза Фандъкова и допълни, че четирите столични района ще получат следващата година изцяло нова образователна среда с нови училища и детски градини. Кметът обясни, че проектите изискват цяла година работа, така че ремонтите ще продължат и след началото на учебната година. Трябва да се направи такава организация, че децата да могат да учат едновременно със строителните дейности, поясни Фандъкова, цитирана от БТА.

Отделно от тези ремонти в други 22 училища и градини текат т. нар. летни ремонти, които трябва да приключат до 17 септември. За тях от приватизационния фонд са отделени 2 млн. лв.

Вече се правят огледи на инфраструктурата около училищата и детските градини във връзка с началото на учебната година - както на състоянието на уличната мрежа, така и на безопасността.

Очаква се първокласниците в столицата да са около 11 000 деца, каза Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община. Тя посочи, че ще работят активно през следващите седмици, за да се изгради организацията на учебния процес в заведенията, където ще има ремонти.

В детските градини, в които ще продължи строителството, поемаме ангажимента да уведомим родителите къде ще бъдат пренасочени децата, посочи още Минчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Време е преди 5 години
Иванчева кмет! Фандънкова в Сибир!
11
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Поредната дивотия на Герб-20 дена до новата учебна година, а парите за ремонт на училища, току що са отпуснати, и започнаха да работят буквално преди дни.....Не само в София. При всичкото биене на Баце в гърдите, че има излишък, не можаха ли да отпуснат парите малко преди края на предната учебна година, да се проведат процедурите, и ваканцията да се работи??? Но за това трябва акъл, а при Герб той май е в дефицит.
10
0
 
7
 
! Отговори
РУСКИ ПАМЕТНИК...... преди 5 години
Закриване чрез ликвидация на общински медицински център в района на РУСКИ ПАМЕТНИК!!! Ей така изоставен от ГОЛЯМА ОБЩИНА до буквално срутване.Хората в този район все още не вдяват, че останаха без ПОЛИКЛИНИКА.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
bace vi tikva viq sloji
8
0
 
6
 
! Отговори
А ИСТОРИЯТА? преди 5 години
С какво ще запомни ИСТОРИЯТА кметуването на Фандъкова??? И колко проблеми създадени от нея, ще останат на бъдещето поколение!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази-Фандъкова- отдавна трябваше да е свалена от кметския стол !
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е какво разбира една начална селска учителка от градоустройство и инфраструктура.Чудя се кой я сложи на този пост и защо.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усмихнатата крадла.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В София строителни дейности ще има в 26 училища"---Ле-ле, к'во краднене ще падне-е-е!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази учителка по руски език какво образование и компетенции има, че са я назначили за кмет?
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спаси София - купи еднопосочен билет на Фандъка за родното и място
1
27
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Браво Фандъкова. Мачкай комунистите! Само ГЕРБ! Да живее Генерал Борисов.