Красимир Вълчев: Държавата да върне учениците в час!

14 000 деца не са открити, а 10 000 са били намерени, но...
Обновена: 30 авг 2018 16:23 | 30 авг 2018 16:00,
82
Красимир Вълчев: Държавата да върне учениците в час!
Снимка: БТА

Проблемът с отпадането на деца и ученици от образователната ни система, трябва да бъде решен от държавата, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на работна среща на началниците на Регионалните управления на образованието, която се състоя в Камчия днес.

"Миналата година отчетохме 24 000 деца, които бяха включени допълнително в образователната система - подчерта Вълчев. - Усилията за включването на тези деца в образователната система са ежедневни. Отделно от тях са констатирани 8000, които са заминали в чужбина", посочи той.

Образователният министър уточни, че за връщането на децата в образователната система се разчита основно на педагогическия персонал, особено на тези специалисти, които са училища и детски гради с концентрация на деца от уязвими групи, за които били отпуснати допълнително 25 милиона лева.

Според думите му много училища са назначили допълнително образователни медиатори, които работят със семействата на отпадналите деца, но това не означавало, че са обхванати всички деца. По думите му тези усилия трябва да бъдат перманентни по време на цялата учебна година.

Красимир Вълчев каза още, че 14 000 деца не са били намерени, за да бъдат върнати в системата, а други 10 000 са били открити, но въпреки положените усилия, не са успели да се върнат в училище, но работата с тях продължава. Той подчерта, че най-голямото отпадане от системата е след завършване на основно образование.

"Следващите десетилетия ще имаме повсеместен недостиг на пазара на труда, във всички сфери и системи - заяви министърът относно недостигът на учители в училищата у нас. - Тези, които ще влизат на пазара на труда, ще са две трети от излизащите. Все още имаме резерв на пазара на труда - има учители, излезли по-рано от пазара на труда, и сега се връщат, но основната мярка е увеличението на възнагражденията", каза той.

Основният недостиг на преподаватели е особено остър в някои дисциплини - физика, математика, информационни технологии, ресурсни учители, каза министърът. Министерството има пълна инфорамция колко учители се пенсионират или предстои да навлязат в пенсионна възраст, но от друга страна има информация и за учащите във висши училища в специалност с придобиване на педагогическа правоспособност.

В сравнение с миналата учебна година се запазва продължителността на ваканциите, каза още министърът. Разликата е за седми клас, които ще учат с две седмици повече и съответно изпитите след 7-ми клас ще са през юни, но цялата кампания по кандидатстване и класиране няма да е по-дълга.

В момента близо 100 образователни институции се ремонтират изцяло по ОП "Региони в растеж" и програмата за развитие на селските райони, съобщи още министърът. Общо в над 900 училища протичат ремонтни дейности.

По думите на министъра в малко над 50 училища в страната ремонтните дейности няма да са приключили до началото на учебната година, но навсякъде ще бъде създадена организация за стартирането на учебната година. Според него с наближаването на първия учебен ден този брой на училища ще намалее и вероятно ще е около 30-40, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С такива заплати и подкупи като на тоя шмиргел на снимката и аз ще говоря така . Интересното е ,ако шведските дечица почнат реално да учат и да се образоват по вероятно е първи господарите си да излъжат и ограбят . Гербераните си отглеждат проЗТелекторат ,а на останалите в тинята приказват шменти-капели . Като няма да му гласуват на Боко ,ще си внесе бе - сирийци ,африканци ДИРЕКТНО ОТ МАМА МЕРКЕЛ. БКП си е живо и работи успешно .
53
1
 
22
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
За коя държава говориш бе, серсемино?ми нали ти си представител на тази държава дето си сложен да решаваш проблемите на образованието? кой чакаш да я свърши твоята работа ,а -зелените човечета ли?Явно си некадърен и на две патки водата в коритото им да разделиш, затова МАХАЙ СЕ да не се налага с ритници да те шътнат1
52
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Държавата да върне учениците в час"Ами върни ги,нали ти представляваш държавата,кой друг да ги върне/Време е да се поучите от тоталитаризма на Т.Живков,че при него и *** ходеха на училище.
51
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-на знае ли в коя държава е министър ---леко дезориентиран стои на фона на какафонията.Тук за 30-г има 50 реформи бе еииии...такова е забъркано , такава демографска дивотия е , че и революция няма да я оправи. Щом до едно училище спрат 3 джипа с внук на мутра то става ,,елитно,, няма значение какъв *** се вози вътре важно е ,че пред очилището има 3 джипа. За пояснение елитно на времето беше у-ще откоето повечето завършили влизаха висше ...сега всеки знае какво е положението.
50
1
 
10
 
! Отговори
богат беден преди 5 години
SLED 4 5 GODINI 6TE BADAT O6E POMALKO U4ENICI TOVA SE DALJI NA VAZXODA NA DARJAVATA
49
4
 
5
 
! Отговори
НЕ НА УЧИЛИЩАТА преди 5 години
МАЙКИ НЕ ПУСКАЙТЕ ДЕЦАТА СИ В ОПАСНИТЕ ЯСЛИ<ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА>> СТАЧКУВАЙТЕ
48
4
 
3
 
! Отговори
Затвор за убиеца преди 5 години
ДА се затворят всички училища ясли и градини до пълен демонтаж на опасната нагло терористична видео техника.НАрушилите ОСновния закон вкл чл32,чл 28 и чл 29 в ЗАТВОРА или на бесилото.НА практика са увредени милиони БЪлгарски деца .Увредени са поименно вкл трудно лечимо..Бъдещите БЪлгарски майки имат трайни увреждания на майчини органи.Терористите начело с този ги принуждават да седят в тежко вредни училища.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40А да построим огради по всички граници и да се стреля на месо по всеки опитал да емигрира в чужбина? Да изпращаме в Белене за вицове? Да ги обявяваме за "Враг на партията"?Ти в кои времена живееш?
46
1
 
14
 
! Отговори
кажееш ли --трият преди 5 години
Не смеят да изговорят името на етноса ,ние пък се чудим за това ,какви са тези деца и родители ,,,, измислен свят , след године ще си направят техни у.ща и ще си ги посещават.А проблема започва от тук ,че щом нещо го назова с истинското му име ще бъда изтрит..
45
1
 
2
 
! Отговори
арест за министъра и преди 5 години
Н Е Може всеки ПОДСТАВЕН на власт да УВрежда тежко милиони вкл като нарушава нагло КОНСТИТУЦИЯТАвкл чл32 чл 28 и чл 29 подават експерти ужасени от възможни проблеми в близкото бъдеще.Спец службите да намерят виновните длъжностни лица внедрили камерите и обемно проникващите педофилски тех средства.Милиони деца са трайно нелечимо увредени вкл всички.
44
2
 
4
 
! Отговори
Ликвидация на МОН преди 5 години
НАд 100 000 години затвор за този престъпник и неговите съучастници увредили тежко и нелечимо милиони Български деца с видео терористична и педофилска техника инсталирана НЕЗАКОННО с ограбени стотици милиони от народа в ясли,градини и училища.Тежко увредени деца в ясли и градини показват симптоми на "bLAck dead 2019 " подържани от камери с вградени AIDS activators i BLACK dead scaners.Има съмнения з а увреждания и то турски ваксини преди години.
43
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 28Всяка паралелка си имаше доносчици, дето уведомяваха какво се говори по адрес на учителите, пишеха се преразкази тясно свързани с личния интимен живот на ученика и семейството му и така научаваха каква се говори по домовете. На улицата ни спираха да ни питат защо не спазваме дневния режим.През ваканциите ни караха да четем книги и да си носим в пионерските лагери. Детски труд се експлоатираше по бригадите!
42
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УЧИЛИЩЕ-МЪЧИЛИЩЕДаскалите всичко ни крадяха от чантите уж в полза на училището!В пионерските лагери масово се претърсваше багажа и крадяха парите ни!За виновник нарочваха някое беззащитно дете дето си няма никой!
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и те забегнаха навън заедно със семействата си! Изгони ги БКП - майката за всички!!!!!
40
4
 
20
 
! Отговори
48 преди 5 години
Основна роля в привличането и задържането на ромите в училище щели да играят учителите!?Това охтичаво момче в кой свят живее!Всичко в тези училеща е пълен фалш-от ученето до присъствието.Има решение ито не е педагогическо, а административно и икономическо-чиито деца не ходят редовно на училище получават пълен отказ от административно обслужване ип работа за родитилите.Не им се издават никакви документи ,не се пущат в чужбина и обратно ,работодателите ги освобождават от работа и т.н.
39
2
 
13
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Държавата не била диктатор да ги задължава да ходят на училище, ами като ме задължава да й плащам данъци не е ли същото държи се като диктатор и като ме ограничава със всякакви закони - значи е диктатор....
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да учим, учебния процес също е работа, комунизъма свърши дрогарю.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 33То и сега е така. Повтарящите ги набутват само в някои класове, докато в други не се слагат.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек си спомня само това ,което знае и целевото спомняне държавата да върне учениците в час никога няма да стане без желание.
35
1
 
21
 
! Отговори
AVE! преди 5 години
Защо са й ученици на държавата?За да се подиграват после с тях в частния сектор ли,давайки им 500 лева заплата за шест-седмична работна седмица...?!Държавата няма икономика,която да има нужда от съответния кадър,който ученика да завърши.Икономика..дето никаква я няма!При 58 000 среднисти,ВУЗ-овете отварят 72 000 свободни места...Държавата налива пари в тях за да не остават ректори на улицата,а директорите вписват "мъртви души" за да няма закриване...Докога с това преливане от "пусто в празно"?