За първия учебен ден: Редом със звънеца – шум от ремонти

Десетки училища в страната са все още в ремонт
2 сеп 2018 20:45, Боряна Павлова
5
За първия учебен ден: Редом със звънеца – шум от ремонти
Снимка: Булфото, архив

В навечерието на новата учебна година стотици училища все още са в ремонт. В някои от тях строителите ще останат и след 15-ти септември.

В 122 училище в София се подновяват изцяло три класни стаи, училищната лавка, сменят се врати и се боядисва. Ремонтът се извършва с помощ от над 100 хиляди лева от Столичната община. Ивета Германова, директор на 122 ОУ "Николай Лилиев", обясни пред bTV

Още по темата
, че фирмата, която извършва ремонта гарантира, че към 10 септември ще бъдат готови, така че да има време и за почистване.

Засега ремонтът продължава в близо 1000 училища, в 50 от тях няма да приключи до 15 септември. Най-мащабни са ремонтите в Кърджали.

"Всички трябва да влязат в час. Трябва да се направи всичко възможно. Ако в Кърджали няма такива деца, нкикъде другаде няма да има, защото другите случаи са далеч по-малко", обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По-голям проблем имат в училищата, където ремонт от години изобщо не е започвал. Като в основноното училище в монтанското село Доктор Йосифово. Въпреки че сградата изглежда като изоставена, тук учат 45 деца.

Селският свещеник отец Данчо си спомня времето, когато е учил тук преди повече от половин век. "Тука всяка сутрин имаше много деца, имаше две паралелки осми клас", спомня си отец Данчо Аврамов.

От училището обясниха, че бюджетът не позволява големи ремонти. Преди началото на новата учебна година ще сменят само счупените прозорци.

От министерството на образованието уверяват, че дори там, където ремонтите продължават, те няма да пречат на учебния процес.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
За пръв път се случва, няма грижи.
4
1
 
4
 
! Отговори
Герб се уплаши преди 4 месеца
да не се сринат като италианският мост баш кога има дечица - тъй че този път действат правилно
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А след тези ремонти ще текнат като лейки, това го може ГЕРБ перфектно.
2
2
 
4
 
! Отговори
До Оченик преди 4 месеца
Ми ти си се изучил вече - може да одиш да следваш в Лайпциг и през свободното време да подмиваш възрастни фраута или херове - по 1800 юро - добре плащат - зависи от отработените часове - може и повече
1
4
 
5
 
! Отговори
Оченик преди 4 месеца
Дано се срутат очилишщата и повече да нема очилишща. Писнами от това оченйе