Език мой, враг мой... Българите – все по-неграмотни!

Как да се борим с нарастващата неграмотност?
3 сеп 2018 21:57, Екип на Bulgaria On Air
69

За съжаление България все по-бързо се превръща в страна на неграмотни хора, а за това говорят не само данни на Евростат. 14% от учениците са отпаднали преждевременно от системата през 2016 г.

Защо в България неграмотните растат и кой е виновен - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Александър Кръстев от сайта "Аз чета".

"Усилието, което се изисква от човек, за да смени езика, е буквално натискане на два бутона. Трябва да сме много по-внимателни с езика. От години се знае, че начинът, по който говорим, предопределя и една нация", коментира Александър Кръстев.

Той каза също, че през следващите няколко години предстои млади учители да влязат в системата, които с нови усилия да се борят с растящата неграмотност.

Съвсем скоро ще бие първият училищен звънец за учебната 2018-2019 г., а с това пък и отново ще се заговори за това колко тежки са ученическите раници.

Ще дойде ли ерата на електронните учебници и какъв ще бъде ефектът по отношение на грамотността - гледайте в предаването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
16
 
1
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
..V strain Kato Slovenia...Croatia..Sweden..Swiss...Kosovo se govori na English! ..Rodniya ezik I'm e Sami Zamora domashna upotreba! Redno e da see urchin ot tezi strani! Bulgarskiya ezik nyama perespektivi...Decata da uchat angliyski ot 3..4 godinki...
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Как да се борим с нарастващата неграмотност?"---Като започнем от журнаглистите.
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За каква грамотност може да става въпрос, когато поне в 1/3 от територията на страната не се говори български, че дори и в учреждениятаТинейджърите пишат шльокавица с палци на телефоните по-бързо, отколкото с химикалките на хартия. От време на време чуваме думата "литература", но за граматиката не се споменава. Но от друга страна е по-добре : "В царството на слепите който има едно око е цар."
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Език мой, враг мой... Българите все по-неграмотни!---Е, не може да сме всички като този на снимката, де! :)
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че хората масово са простибв България. Вземете един средностатистически немец и един средностатистически етночески българин. Немеца ще е с много по-висока обща култура. Насърчава се при тях интелигентността и начетеността, а при нас се насърчава помпането на мускули и далаверките преди всичко друго. Капитализмът работи в Германия, но в България той отключи истинската същност на ***, подтисната от десетилетия комунизъм.
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът никога не се е славел като някакъв грамотник. Не случайно няма нито една книга от времето на "златният век" на българската книжнина и култура при Симеон. Само няколко преведени и преписани византийски творби. "Златен век", а нито един автентичен български автор или хронист!!! Това говори достатъчно.
20
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков и социализма 80% от българите бяха неграмотни, но тогава българите нямаха Дзукъбърг да разобличава комунистите и те криеха това от народа.
19
16
 
8
 
! Отговори
131% турчин преди 5 години
До Анонимен 26Аз знам, че не влизат. Но това което ти и такива като тебе не знаете е факта, че граматически най-правилният български език винаги е бил говорим от български граждани, чийто майчин език не е български, като такива като мене, турци от кърджалийките села. Аз до 8 годишна възраст не знаех дума български, и от 30 години насам не го ползвам активно, но въпреки това мога да напердаша един влак етнически българи по граматика и правопис на българския език!
18
2
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Турчине,българите сме такива.Затова ни има,и ще ни има,вие му мислете какви искате да бъдете-византийци /каквито не можете да бъдете,историята го доказва/,или турци,представляващи механичен сбор от всякакви племена,и насила ислямизирани гърци,българи и т.н.Мислете по-бързо,защото кюрдите няма да ви чакат вечно.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цициник до 6 и 7От дрънчащи празни кофи акъл не искаме
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 131% турчинВ статистиката влизат не само етническите българи.Ти ще ни кажеш кои не щат да знаят български език, въпреки че са с българско гражданство.
15
6
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Неграмотни учители могат да произведат само неграмотни ученици.
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига драматизми. Кога през вековете българинът се е славел с някаква грамотност и начетеност, че сега да очакваме чудеса от храброст на този фронт?
13
2
 
8
 
! Отговори
Пак Мъчния преди 5 години
Впрочем журналистката е неадекватна. Също така неграмотна, а отгоре на всичко неосведомена. Няма приети нови правила от 1 септември. Само припомнени.
12
2
 
13
 
! Отговори
Мъка преди 5 години
Във всички коментари дотук има поне по няколко грешки. Мисля, че това говори достатъчно за ситуацията.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми,те и висшистите ни от свободните университети излизат полуизучени,приемани с кеш,дипломирани отново с кеш.После започват някакъв бизнес с обществени поръчки,и кешът продължава.При тия "висшисти", терминологията следва да се замени с " кешисти"!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 години преход, 30 години *** и пульо се надпреварваха да ни образоват и да се харесаме на света с техните модели, нормално да нацията да ни е от.... Те такива ни управляват вече.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сайта.. ограмотете си персонала... пък тогава говорете за неграмотност.. Или поне ме вземете за редактор - журналята ви са бъгави откъм български език...
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава със застухващи функций...
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама защо се чудите господа? Нашият модел са САЩ. Вижте статистиката в САЩ за неграмотността и все по-жалкото им средно и висше образование. Има много статии и книги по тези теми. Мисленето в техните университетети не се поощрява. Ние се приближанваме до модела си, а за него френски социолози казаха- там където са стъпили руснаците културното и образователно ниво на народа непрекъснато се повишава, където са стъпили американците непрекъснато пада.