Учебници, тетрадки... децата пак ще си носят тежките раници

Малчуганите не трябва да носят повече от 15% от теглото си
21
Учебници, тетрадки... децата пак ще си носят тежките раници
Снимка: Б,лфот, архив

Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас. От 15 септември в класните стаи на близо 600 общински училища в страната ще има шкафчета, в които учениците да оставят след часовете всичко необходимо.

Още по темата

Целта е по този начин значително да се разтоварят раниците на децата от I до VII клас.

По препоръка на Здравното министерство ученическата раница не трябва да тежи повече от 15% от теглото на
детето. Това означава, че за един първокласник раницата не трябва да е повече от 3 кг.

Третокласникът Янко тежи около 36 кг. Самият той призна пред Нова тв, че повече от 5 кг не може да носи.

Според ортопедите за неговата възраст обаче това е прекалено много, защото раницата не трябва да е повече от 4 кг.

Тежката раница може да доведе до изоставане в ръста, до изкривяване в едната или другата посока, да доведе до влошаване на стойката на детето, предупреди д-р Станислав Милев от болница "Св. Анна". 

Според преподавателите децата често претоварват раниците си с излишни неща. Те носят тефтери, книжки и помагала, които нямат отношение към учебния процес.

Понякога забравят да подредят раницата за следващия ден, така носят и учебници от предишния ден.

Антоанета Василева от Асоциация "Родители" обясни, че е много важно да се избере такава раница, която да е широка, колкото и гърба на детето.

Хубаво е раницата да е с твърд гръб и дръжките да се регулират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нашето провинциално училище доставиха шкафчета, но те не решават проблема.Учебниците са тежки, понеже един урок е разположен на т.нар. разтвор на страниците за по-удобно, например началото на всеки урок да започва на четна страница. Обаче това води до големи бели полета, излишни илюстрации.Много, много бих искала да ползвам електронните учебници, но нито имам мултимедия, нито става със служебните компютри /те са с Windows XP и дори най-олекотена версия на Windows 7 не може да се инсталира/.
20
0
 
2
 
! Отговори
3 млн за шкафове преди 5 години
А тогава защо МОН даде 3 млн за шкафчета,като пак ще носят много учебници? Имало ли е смисъл? Няма ли за всяко дете шкафче? Или шкафчета има само в ,, елитните частни училища'? Може парите да са били и окрадени и да са сложили само в едно,2 училища. В България вече нищо не ме учудва.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ч-то не се пише с чвтворката. Намира се под Esc на клавиатурата.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ние които бяхме на у4илище като първолаци през 60-те години защо не ни мереха колко тежат 4антите с у4ебници. Ще ви кажа защо. Защото в 4антите а те бяха от истинска кожа с железни закоп4алки не слагахме дебели тетрадки и у4ебници. Имахме по 4 4аса у4ебни на ден. Даже аз съм ходел на у4илище само с една тетрадка и един химикал в 11-ти клас.. Нахвърлях си бележки от това което преподаваха у4ителите и вкъщи си пишех домашните. От многото реформи на селян.дурите ос=аха образованието.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В белия свят отдавна карат с дигитални учебници и пособия... В *** ще стане само когато отсечем последното дърво.
16
0
 
9
 
! Отговори
баба преди 5 години
Запишете ясно и точно "Всяко дете от 1 до 4 клас, което ходи на занималня да разполага със собствено шкафче, в което да е удобно да съхранява учебници, тетрадки, пособия, вода и връхни дрехи. Ключовете да се съхраняват при госпожите"
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плаче ми се, като знам как детето ще се мъчи с тежката раница и тази година. Въобще не преувеличавам. Раниците са изключително тежки,дори и да не носи всички учебници. Разбираха се с друго детенце кой, какво ще носи и въпреки това пак тежеше.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година една и съща песен и нищо не се променя.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен учебниците децата са натоварени с учебни тетрадки, тетрадки по всеки предмет за работа в клас+ домашна работа и отделно от това, учителите задължават децата да купуват сборници и помагала за допълнителна работа. Раниците на децата са непосилни за носене, тежат и на родителя.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Училището ще плати. Как кой. Като не могат учителите да работят с електронните учебници какво са виновни децата.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всички помагала, които миналата година купих на детето си за 5 клас е използвало само едно от тях. Иначе платих доволно, а сега си стоят като чисто нови.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9А кой ще плати за тези няколко листа.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преподавателите товарят децата с излишни помагала и то по няколко на предмет, да не говорим за изискването по няколко тетрадки на предмет. Тези допълнителни помагала са абсолютно безмислени, всеки учител може да снима по няколко листа в училищната библиотека, ако иска да възлага допълнителни неща на учениците.
8
3
 
9
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Лесно е. Два комплекта учебници. Един в училище а другия в къщи. Така само тетрадките са в раницата.
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви раници носят днешните ученици. Карат ги с коли да училището, взимат ги с коли, изпращат ги до входа на училището, че и вътре.
6
1
 
15
 
! Отговори
10 преди 5 години
МОН все кардинални проблеми решават:-учебните екскурзии за 3 дни,-раниците заменят с шкафчета/у дома без книги,с таблети за игричка/-излишно удължена учебна година след 15 юни,Учебници-*** остават !В тях са зарити милиончета!Я си вървете при учебниците вкупом!
5
6
 
7
 
! Отговори
DEM преди 5 години
Предлагам децата да ходят на училище с *** за таблет, 7 инчов, че 10" може и да е по-тежък от допустимите 300 грама. След още 10 години пак ще се оплакваме, че децата въобще носят нещо или, че въобще им се налага да излизат от вкъщи, за да ходят някъде цял ден. Има си таблети, телефони, телевизия, интернет. Леле, леле. Да. Да си образован е тежко бреме, но хората, които четат книги, без да им мерят грамажа, управляват тези, които гледат все по-леките телевизори.
4
1
 
14
 
! Отговори
10 преди 5 години
Браво на МОН!Все кардинални проблеми решават!Учебните екскурзии.Раниците.Ваканциите.......................А ***-учебници дето носят в раниците?Там са зарити милиончета!Я вземете си вървете вкупом!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой някога да е чул или видял издислав с раница - за един приятел питам
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи синът ми не трябва да носи повече от 15 кг