Проблемите в Студентски град: Хигиената, мизерията и плащането кеш

Къде са и критериите за хубавите стаи и покъртителните условия?
52
Проблемите в Студентски град: Хигиената, мизерията и плащането кеш
Снимка: Булфото, архив

Хигиената в студентските общежития и липсата на онлайн възможност за плащане са едни от основните оплаквания на студентите.

Те имат забележки и по отношение на процедурата за кандидатстване, одобряване и настаняване в общежитията на Студентски град.

"Обновили са сайта, но всяка година трябва да подаваме едни и същи документи, което затруднява цялата процедура и е напълно излишно", обясни пред БНР Дарина Христоскова, студентка в СУ "Св. Климент Охридски".

Татяна Йорданова  се оплака от друг проблем.

"Принудени сме всеки месец, за да платим наема си, да се редим на дълги опашки в работно време. Няма никакъв алтернативен начин за плащане", каза тя.

Освен това студентите смятат, че няма никакъв критерий, по който се настаняват те в общежитията – за едни имало хубави стаи, а други били настанявани при покъртителни  условия.

В края на октомври студентите ще могат да плащат таксите за общежитията си онлайн, увери председателят на Студентския съвет Георги Гълъбов.

"Има нова система, която да управлява базата данни. Тази, която бяхме заварили преди 3 години, беше морално остаряла, изключително затрудняваше процесите и беше ненадеждна. Сега има единна система. Това, което предоставя като възможности на студентите, е да кандидатстват и сега за класация и за летен престой само на едно и също място, без да се налага да пускат документи", каза той.

Гълъбов призна, че тази година се е наложило на студентите да подадат документи,  с които да дадат съгласието си да се обработват личните им данни във връзка с тяхното настаняване и престой в общежитията.

От следващата обаче, когато кандидатствали, процедурата вече ще е облекчена и нямало да се налага да подават отново същите документи.

Според него проблемът с лошото състояние на блоковете трябва да се решава поетапно.

"Недопустимо е да има ситуация, при която студентите не избират блока си по удобство като локация, а го избират като удобства, свързани с някакъв минимален жизнен стандарт", коментира Гълъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бате, за 30 лв на месец наем няма как да къпете в мляко в общака.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Не слагай проблема с университетите ни редом с този на БАН.БАН е хранилка за връзкари, шуробаджанашки тумор, който пречи на развитието на науката. Такова злокачествено образувание дядо Шорош може само да адмирира.Висшето ни образование е друго нещо. Ако броят на нашите университети бъде силно редуциран и в тях се приемат само младежи, които са с дипломи минимум мн.добър (5) и са изкарали на приемните изпити не по малко от петица, тогава ще има пари за качествено образование!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Не знам защо се карате, не прочетох всички коментари.Но мога да те уверя, че понякога в Студентския град виждам млади момчета и момичета, поединично или в групи по двама-трима, с гумени ръкавици, да събират в чували *** от зелените площи под прозорците на общежитията. Това се случва не в дни, които са определени от общината за доброволни бригади. Случва се в обикновени дни и е по лична инициатива.Но такива млади хора са рядкост и не могат да насмогнат на зле възпитаните
43
2
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
Много удобно се слагат всички студенти под общ знаменател.Наскоро ми се случи да вляза в няколко кооперации в центъра на София.Смрадта беше ужасяваща.Едва се удържах да не повърна.И трябва ли да правя извод,че всички живущи там са мърлячи?
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман писна ми да чета за Социализъм,фашизъм,комунизъм кога ще спре тая простотия,че не се издържа
41
1
 
1
 
! Отговори
Злоба преди 5 години
Запомнили сте една дума масово като папагали я повтаряте
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влизал в стая на хора от "Студентския съвет" няма нищо общо с тази на студентите от народа. Комунизма е един и същ на всякъде! :D
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен39Айде сега злоба.Ти като не си злобен, отиди ти да им изчистиш бе.*** виж какъв боклучарник е под прозорците на студентските общежития. Явно ги мързи да слизат до контейнера и хвърлят отпадъците през прозореца.После хигиената била лоша.Със сигурност има и свестни, ама един мърляч цапа повече отколкото 10 могат да изчистят.Та да се организират и сами да си оправят хигиената.Няма аз да ходя да им чистя.Ти ако искаш - отивай.
38
6
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
НЕ Е БЪЛГАРСКА ЗЛОБАТА, А Е РУСКА! В БГ НЯМА ЗЛОБАРИ, ЗЛОБАРИ СА САМО РУСКИТЕ АГЕНТИ, КОИТО МНОГО МРАЗЯТ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
37
1
 
12
 
! Отговори
Ванина преди 5 години
Условията в някои от общежитията са направо потресаващи. Жалко и обидно е в 21 век децата ни - бъдещето на нацията, да живеят в такава мизерия. И ако държавата не направи нещо, то управляващите да не се питат, защо децата ни напускат България. Не говорим за лукс, а за някакви елементарни битови условия.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската злоба няма почивен ден.Оплюхте младежите ,били неуки, невъзпитани,мърльовци и не знам си още какво.А какво да кажем за британските им набори по морските курорти?Повръщат,пикаят и ***, където намерят,а за мръсотията да не говорим.И в Англия петък и събота вечер е същата история.Български младежи да се излагат до такава степен не съм виждал.А не е като да не съм ходил по заведения.Учат си децата и има за какво.В София почват минимум с 1500 лв заплата.Аз 2003г започнах с 400 лв.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен36Ми толкова пари има.На всеки му са малко парите.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я сум на обратното мнение , няма пари защото няма мотивирани младежи .. И кой е луд да дава пари на негодници и мързеливи младежи, пияници и наркомани.. Най-трудните и най-рейтинговите факултети на ТУ и СУ ще останат със свободни места..Физическия Факултет в топ-300 на Шанхайската класация за физика , след него Университета в Щутгард. Немския и френския факултет на ТУ - приема студенти със все по-слаби балове..до 2005г. се е влизало с пълни балове.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват пари, а бандата на Сорос е против университетите БАН , професорите , физиката и математика.. Цялата ни образователна система за висше образование има бюджет колко Магдебурския Университет 260 мил. евро - университет в най-бедната провинция на Германия..
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да са проблемите там....
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живял съм 6г. в Студентски град. Проблемът е всестранен - университетите приемат посредствени и нискообразовани лица, за да запълнят бройките. Същите тези нямат никаква представа какво учат и са дошли по-скоро на курорт, съответно следват купоните и мизерията. Контрол няма, з/о за една МРЗ на никой не му се занимава да си трови нервите с прости ***. И така вече много години. Резултатът го виждаме всички.
30
1
 
23
 
! Отговори
Американа преди 5 години
Що за Студентски град?Това е курортен град! Има си барове и кръчми на всеки метър ,басейни ,дискотеки. Посетителите му не са отишли да учат!Дали има друг такъв университетски квартал в света?Нещо не е в ред нашата страна, кой позволи това да се случи със Студентски град?
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да са 280 евро като в Германия. .Кампуса и Университета извън града.. удобен транспорт .. Държавата трябваше да купи кремиковци заради земята и да пренесе всички университети там ..
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Студентски град" така или иначе е оксиморон.
27
0
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За хигиената и мизерията да дойдат да се погрижат майките им, щом така са ги възпитали... елате да видите зад 42Б, на поляната под прозорците им какво става. То не са фасове, не са обелки, хляб, тук там цели торби с ***.... елате да видите сутрин рано под пейките пред Зала Христо Ботев. Контейнерите за *** са на няма и 50 метра, ще им се счупят краката да отидат до там. Не е нормално един 19-20 годишен чавек да няма възпитанието да почиства след себе си. Кой трябва да чисти след вас?