Проблемите в Студентски град: Хигиената, мизерията и плащането кеш

Къде са и критериите за хубавите стаи и покъртителните условия?
52
Проблемите в Студентски град: Хигиената, мизерията и плащането кеш
Снимка: Булфото, архив

Хигиената в студентските общежития и липсата на онлайн възможност за плащане са едни от основните оплаквания на студентите.

Те имат забележки и по отношение на процедурата за кандидатстване, одобряване и настаняване в общежитията на Студентски град.

"Обновили са сайта, но всяка година трябва да подаваме едни и същи документи, което затруднява цялата процедура и е напълно излишно", обясни пред БНР Дарина Христоскова, студентка в СУ "Св. Климент Охридски".

Татяна Йорданова  се оплака от друг проблем.

"Принудени сме всеки месец, за да платим наема си, да се редим на дълги опашки в работно време. Няма никакъв алтернативен начин за плащане", каза тя.

Освен това студентите смятат, че няма никакъв критерий, по който се настаняват те в общежитията – за едни имало хубави стаи, а други били настанявани при покъртителни  условия.

В края на октомври студентите ще могат да плащат таксите за общежитията си онлайн, увери председателят на Студентския съвет Георги Гълъбов.

"Има нова система, която да управлява базата данни. Тази, която бяхме заварили преди 3 години, беше морално остаряла, изключително затрудняваше процесите и беше ненадеждна. Сега има единна система. Това, което предоставя като възможности на студентите, е да кандидатстват и сега за класация и за летен престой само на едно и също място, без да се налага да пускат документи", каза той.

Гълъбов призна, че тази година се е наложило на студентите да подадат документи,  с които да дадат съгласието си да се обработват личните им данни във връзка с тяхното настаняване и престой в общежитията.

От следващата обаче, когато кандидатствали, процедурата вече ще е облекчена и нямало да се налага да подават отново същите документи.

Според него проблемът с лошото състояние на блоковете трябва да се решава поетапно.

"Недопустимо е да има ситуация, при която студентите не избират блока си по удобство като локация, а го избират като удобства, свързани с някакъв минимален жизнен стандарт", коментира Гълъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Анонимен 25 Шегуваш се нали ?
25
0
 
7
 
! Отговори
Врачанин преди 5 години
Проблема с подаване на документи е на всякъде. Като инвалид с ТЕЛК до живот отново ми поискаха решение на ТЕЛК и банкова сметка за продължение на социалните добавки.Всички тези данни ги има в компютера. Служителите в социалното във Враца имат инструкции да не се изискват нови документи. Сигурно ги мързи да погледнат в компютъра.И никай не ги наказва.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва като в останалите европейски университети - кампуси, всичко е тип, топ, има си кредит за който не може да си позволи таксата за стая, която ти се дава с мястото в университета. Не е 30 лева, но не е и ***. Тишина. Който крещи и не чупи, ще закупи плюс глоби. Проблемът не е от сега. Без радикални мерки няма да има промяна. Дават се пари за саниране, а за реални проблеми и качество на образованието няма.
23
1
 
23
 
! Отговори
Бирено мече преди 5 години
Мале, мале.... То е голямо шоу вечер в 100дентски, то е викане, чупене, момичета викат сякаш ги изнасилват.... На манджите е мазаляк страшен, просто невероятна *** е хахахаха... Това е от 100дентите, не е от нас... :)
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инструктор радев наздраве обедното парти започна почерпи аудиторията началника и всички останали може би искаш да си само ти на работа в даи друже наздраве приятно оправяне на следващата пратка
21
0
 
1
 
! Отговори
69 преди 5 години
До КОСНай-точно казано!
20
3
 
9
 
! Отговори
Факултета преди 5 години
Да го прекръстят на квартал Младост 13 ти с манджа стриит и червената лампа бизнес дистрикт .....
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев аз зимам три назад си
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 стека бира браво радев добра визия
17
1
 
16
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Анонимен 11Като виден "сИместриален" едва ли си давършил някога второ отделение, не изказвай компетентно мнение без елементарна подготовка за контакт с цивилизовано общество.
16
2
 
5
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 5 години
До Анонимен 11Явно си доста далече още от онлайн плащанията през банка без такса. Няма такъв филм :)просто е 1/2 по-евтино, но без пари е само.........сиренето капана.
15
0
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
До Анонимен: Не знам къде си бил студент, но се пише сЕместър. И да знаеш, че доста университети имат онлайн плащане на семестриални такси. Не стои така въпросът с наемите на общежитията.
14
19
 
9
 
! Отговори
student преди 5 години
аз пък си харесвам годините прекарани като студент.. по добре по купони в мизерия от колкото при мама и тате в София.Не е ли да се напиеш, забравиш кой си, забравиш с кой си спал, после легнеш в уютното легло при ***, ядеш в стол за 1.50 с ***..не е ясно колко килограма сол са сипали в шницела ти.. но какво яко беше:) къде другаде да усетиш простотията.е изключваме че няколко пъти ми крадят бронята на M-kata.. ама карай
13
7
 
15
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
Със студенти категорично НЕ работя. Не си струва риска.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен12Кой го казва? Позитански *** ли?
11
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви критерии може да има нация избрала Б.БОРИСОВ ЗА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ??
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като бях студент в сайта на университета нямаше бутон за онлайн плащане на симестриалната такса. Исакаха да отида на банково гише и там да платя и банката да ми вземе такса от 2 лева. Аз съм за онлайн плащането на симестриални такси и на такси за общежития. Може би наромно не се въвежда защото като се плаща на гише банката взема такса 2 лева а като се плаща онлайн банката не взема такава такса.
9
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Главния проблем там са обитателите, който си носят манталитетчето от немай къде с тях, а то е именно всички са йм длъжни, те нямат задължения, правят си каквото искат и не са отговорни за нищо. Питайте да видите 90% от студентите там не са напускали студ.гр. точно както до вчера не са напускали селото от което са. Учил съм в Свищов преди години, имах една колежка дето рева като заклана че за първи път е толкова далече от Мама и гаджето й, който бяха в Плевен. От селяци по страшно няма!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемите в Студентски град: Хигиената, мизерията и плащането кеш....'Е що да е проблем плащането кеш? Нали така работят студентките там/
7
0
 
24
 
! Отговори
а преди 5 години
Общежитията са държавни. А се знае, че в България държавното кучета го яли.След мен и потоп, така разсъждават студентите настанени в държавно общежитие.