Учител по "бързата писта", ще има срив в образованието

Само през тази година ще се пенсионират над 4000 учители
41
Учител по "бързата писта", ще има срив в образованието
Снимка: Булфото, архив

От Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" се обявиха против бързата подготовка на учителите.

Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери, с неправоспособни учители или в образованието влизат учители, които остават такива за година или даже за по-малко. Това е индикатор за проблем в политиката и то не само формален, а е тревожен феномен за деградация на отношението и респекта към образованието. Показателно е, че през 2018 г. ще се пенсионират над 4000 учители, а желанието на младите по възраст учители не се е променило спрямо миналата година и е рамките на 1 процент от общия брой на учителите, пише в позиция синдикатът.

Още по темата
В нея се отбелязва, че ако, като народ се примирим с усещането, че професията на учителя е лесна, достъпна и възможна с едногодишна преквалификация, това ще гарантира неизбежен упадък на образователната система.

По повод на идеята бъдещите учители да се подготвят за професията по "бърза писта", само за няколко месеца, от синдиката коментират, че ще се гарантира още по-голям срив в образованието.

Те заявяват, че е недопустимо подготовката на бъдещите педагогически специалисти, които имат мисията да превърнат детето в личност, да подготвят бъдещето на страната, да бъде в рамките на такъв кратък срок.

"Това навява спомени за ПУЦ, Рабфак и за други, разгромяващи образованието, практики от социализма. Несериозно е и е безотговорно даже да се предположи, че човек, изграждащ човеци, може само с кратък курс и с едногодишна квалификация да бъде пълноценен и да изпълни своята социална и професионална роля. Такава политика ще промени из основи представата и вековните традиции за тази важна и ценена в много държави професия", се посочва в позицията.

От синдиката отбелязват в нея положителното усилие на правителството и на МОН, в лицето на министър Красимир Вълчев, за увеличение на учителските заплати, но посочват, че "дори и при 2000 лева учителска заплата, това няма да доведе до привличане на най-добрите учители и да ги задържи в образователните институции, ако не се преодолеят косвените причини за отблъскване от професията".

Без промяна на комуникациите с родителите, с обществените институции, без помощта на правителството в борбата с глобалните проблеми, професията на учителя няма да се възроди, е мнението на синдиката.

В позицията на Синдиката "Образование", с председател Юлиян Петров, се посочва, че не се приема за устойчива политиката за подготовка на учители - магистри, която кореспондира с по-къс срок от пет години или 300 кредита.

Толерираме формирането на Национална програма за квалификация и рехабилитация на учителите, която би повишила интереса към професията, заявяват от синдиката.


41
Още от Образование
Проблемите в Студентски град: Хигиената, мизерията и плащането кеш
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Манол преди 1 седмица
Делегираните бюджети, най-големия враг на българското образование.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Учители има, но назначават връзкари!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как учителите да изграждат личности, когато повечето от тях се чувстват НЕУДАЧНИЦИ!!! Не е нормално с 37-40 години стаж един учител да получава по-малко от един току -що назначен връзкар в мобилен оператор или банка!
36
1
 
0
 
! Отговори
след 5 години в БГ. преди 1 седмица
Няма училище- няма мъчилище
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То българите ако сме народ аз съм Дядо Шишарко.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как не ги беше срам да изтъпанят оная вечер по ТВ някаква икономистка, дето я направили начална учителка? И как така назначават икономистка, при положение, че има толкова много безработни учители? Хората учат с години, тя някаква икономика завършила- хоп, назначена. Връзкарщина! Човек на някого.
33
0
 
9
 
! Отговори
учители ИМА! преди 2 седмици
Защо не вземат на работа дипломираните учители, учили по 5-6 години, обичащи професията си, но прокудени преди години от връзкарите и некадърниците, изхвърлили ги от системата, да работят друго или да стоят безработни?
Защо толкова много се търсят НЕКВАЛИФИЦИРАНИ учители и се разпространява ЛЪЖАТА, че нямало учители? УЧИТЕЛИ ИМА!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
това може да се случи само в българия/умишлено пиша с малка буква/.така раздават и "кантарни бележки" за 1,2 ,3 ...7 клас-бързо да ги ограмотим,че да има кой да работи???!!!!имам 35 години стаж в системата-такъв ужас,безхаберие,писане и анархия никога не е било.а става още по-страшно!пък влязат ли и тези от "бързата лента"-българия е свършила.чакам с нетърпение да стигна до ранната възраст за пенсиониране и да се махна от тази уродлива система!!!!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
идва време когато българите няма да имат учители, децата ще учат в църквата и джамията, ще станат българите още по-тъпи и още по елементарни, това е народ
който най-много в европа не уважава учителите и им плаща никакви заплати, народ
с елементарно мислене, народ прост, народ без бъдеще.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 6 - Аз има интерес само и единствено към практическата насоченост на образованието и с колко ще помогне на детето ми да изкарва пари. Българи, албанци, китайци... Все ми е тая, кой преподава, стига да има реализирани много цисфренинмесечни резултати след години. Другото са глупости.
29
5
 
1
 
! Отговори
До Настоящия учител преди 2 седмици
Не знам колко си учител, ама и тея с вишу така правеха, ако не е 1:1 с учебника -2 единици от оценката. Нещо нищо не става от тая система, особено биолозите - за нищо не стават. Поне си пишете тарифата в гимназията, ясно е, че сте алчни.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
... Оценка. Майната й на оригиналната мисъл, на възможността да мислиш и да се адаптира, да анализираш ситуацията и да ползваш придобитите знания. Нееее... Ти трябва да рецитираш. По-техните разбирания, Google е най-добрия ученик. Не само учителите, ами и децата са по "бързата писта".
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Образованието ни е в колапс, сега, не след време. Учим децата, не как са учат, не на нови и важни за тях неща, не за да опознаят света около себе си и да не вярват на във врачки, а за да си минат изпитите. Оценките в училище станаха по-важни от ученика. Сега просто гледаме, да им на бием въпросите и темите в главите, че да минат с над 5.00! Тоест - учиш на изкуството, повтаряш като папагал и си готов. При кандидатстване в СУ, ако ползваш фразите на писали те учебниците им, получаваш по-висока..
26
0
 
9
 
! Отговори
изгуби училище преди 2 седмици
За двата прочути университета ви разправях-кадрите Дпс.Самата ректорка на шумен се смеехме на времето на големите знания.Лично аз и съм се подигравала на голямата кариера-задочно история и български,но съпругът дпс висш полицай.И наща се изкачи по стълбицата.Взима подкупи и пари.Ангелова,винаги ще си *** патка.По добре напиши турски университет за наши деца.Жалко е че такива са преподаватели
25
2
 
5
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 2 седмици
Бърза писта-това си е взаимното училище.По знаещите ученици обучават малките.Голямо знание ще падне
24
2
 
11
 
! Отговори
турчин-бг гражданин преди 2 седмици
До Настоящ учител

Напълно Ви подкрепям!Аз спецално имам някои познати завършили Шуменския университет и Свободния в Бургас нез даже да са ходили,а само си плащаха семестрите,дори не владеят българския както трябва пък са учители без никакви знания.............
23
2
 
1
 
! Отговори
A free ca преди 2 седмици
V djunglata bol daskali...sha importirame...vie importiraite rabotnici ot ukraina, moldova, belarus, albania, taiwan, india, brazilia...
22
3
 
15
 
! Отговори
Настоящ учител преди 2 седмици
И какво ще преподаваш бе, шебек. За Карл Велики ли, или за съединения на натрия и валентност на химичните елементи, или пък за едноклетъчни организми и семейство ресничести. Нали си трябват специалисти за това. Какво ще правиш, ще си учиш урока у вас, и после назубреното наизуст ще го рецитираш на децата. Нали трябва да им се обясни, да разберат, трябва подход. Какви тотални простаци има в тая страна.
21
18
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 седмици
По Света използват всеки с Висше Образование за Учител , не е задължително да имате Педагогика . Даже се използват временно безработни за Учители .
Не мога да разбера къде е Проблема - МО има Стандарти , Програми , Учебници . Дори и аз , със Средно Образование , мога да преподавам .
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В министерството на образованието дават ли си сметка за колко години един млад специалист става експерт в професията . Ще им дам жокер - за десетина години. Самата младост от една страна е предимство заради адаптивността, от друга сериозен недостатък заради неопитността. Знае ли се, че на младия специалист трябва да се оказва продължителна подкрепа, и че около 20-25 % са си природни *** и мързеливци. По бързата процедура учител не може са се става и без психо тест като за начало.