Учител по "бързата писта", ще има срив в образованието

Само през тази година ще се пенсионират над 4000 учители
42
Учител по "бързата писта", ще има срив в образованието
Снимка: Булфото, архив

От Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" се обявиха против бързата подготовка на учителите.

Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери, с неправоспособни учители или в образованието влизат учители, които остават такива за година или даже за по-малко. Това е индикатор за проблем в политиката и то не само формален, а е тревожен феномен за деградация на отношението и респекта към образованието. Показателно е, че през 2018 г. ще се пенсионират над 4000 учители, а желанието на младите по възраст учители не се е променило спрямо миналата година и е рамките на 1 процент от общия брой на учителите, пише в позиция синдикатът.

Още по темата
В нея се отбелязва, че ако, като народ се примирим с усещането, че професията на учителя е лесна, достъпна и възможна с едногодишна преквалификация, това ще гарантира неизбежен упадък на образователната система.

По повод на идеята бъдещите учители да се подготвят за професията по "бърза писта", само за няколко месеца, от синдиката коментират, че ще се гарантира още по-голям срив в образованието.

Те заявяват, че е недопустимо подготовката на бъдещите педагогически специалисти, които имат мисията да превърнат детето в личност, да подготвят бъдещето на страната, да бъде в рамките на такъв кратък срок.

"Това навява спомени за ПУЦ, Рабфак и за други, разгромяващи образованието, практики от социализма. Несериозно е и е безотговорно даже да се предположи, че човек, изграждащ човеци, може само с кратък курс и с едногодишна квалификация да бъде пълноценен и да изпълни своята социална и професионална роля. Такава политика ще промени из основи представата и вековните традиции за тази важна и ценена в много държави професия", се посочва в позицията.

От синдиката отбелязват в нея положителното усилие на правителството и на МОН, в лицето на министър Красимир Вълчев, за увеличение на учителските заплати, но посочват, че "дори и при 2000 лева учителска заплата, това няма да доведе до привличане на най-добрите учители и да ги задържи в образователните институции, ако не се преодолеят косвените причини за отблъскване от професията".

Без промяна на комуникациите с родителите, с обществените институции, без помощта на правителството в борбата с глобалните проблеми, професията на учителя няма да се възроди, е мнението на синдиката.

В позицията на Синдиката "Образование", с председател Юлиян Петров, се посочва, че не се приема за устойчива политиката за подготовка на учители - магистри, която кореспондира с по-къс срок от пет години или 300 кредита.

Толерираме формирането на Национална програма за квалификация и рехабилитация на учителите, която би повишила интереса към професията, заявяват от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
18
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
По Света използват всеки с Висше Образование за Учител , не е задължително да имате Педагогика . Даже се използват временно безработни за Учители .Не мога да разбера къде е Проблема - МО има Стандарти , Програми , Учебници . Дори и аз , със Средно Образование , мога да преподавам .
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В министерството на образованието дават ли си сметка за колко години един млад специалист става експерт в професията . Ще им дам жокер - за десетина години. Самата младост от една страна е предимство заради адаптивността, от друга сериозен недостатък заради неопитността. Знае ли се, че на младия специалист трябва да се оказва продължителна подкрепа, и че около 20-25 % са си природни *** и мързеливци. По бързата процедура учител не може са се става и без психо тест като за начало.
18
0
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До 12,13:Може да са от Бан но директорите на уща на са им съседки.Няма да ги допуснат до уща та защото някои наистина знаят и това не се харесва на много учители и директорите. НЕ трябва да знаеш повече от тях затова ги назначават по прости.Изключенията са малкоНали имате представа какво прави ББ.Същото е ,директорите на уща са него ви и назначават знаете кого.Уще то е умален вид на държавата-корупция,да си вземем заплатите, и тук там е читаво.
17
1
 
15
 
! Отговори
А преди 5 години
Няма желаещи да бъдат учители, защото това много отдавна се превърна в една от най-неблагодарните професии.
16
0
 
12
 
! Отговори
До анонимен2 преди 5 години
Ела да си видиш знанията на младите кадриАз трябваше наново да уча дете изкласило до 7клас точно от млади кадри.Трябваше да почна от а бв. И тази преди мен е взимала пари за свършена работа.После детето навакса но ми беше трудно
15
0
 
7
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Има и други начини да дърпат пари-общината има Европ проект,директорката си пуска учителските по проекта и взима процент.После учителката се връща в уще.Друг номер-директории, видни общинарки никога не казват фамилията на съпрузите си да не могат да ги свържат с тях.Тактика да не се разберат кои са съпрузите им,повече хора са от властта.Има и още,още
14
0
 
15
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Тази година реших да сменя уще то поради лични причини.Цяло лято ходих по интервюта,имаше места за историци но лекторски и половин щат.Кажете Как с лек тОРски мога да се издържам?НАЛИ нямало учители?Явавахме се най малко по 6-7 души история,география,испански,библиотекари.Директорите си правят каквото искат-сезонни учители,вместо половин щат слагат лекторски.Сега новата мoда да има повече деца за ресурните че дават 4000 на дете.НАПРАВЕТЕ си сметката Как най малко с5,6 деца се правят пари.Има и д
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, защо не започнем направо да раздаваме образование "служебно"? И средства ще се спестят, и мъки. Колкото си по-***, толкова си по щастлив.
12
0
 
9
 
! Отговори
Защо тези около 1000 преди 5 години
висшисти не станат учители, за да бъдат уважавани, ценени и да получават двойно по-високи заплати?Защо продължават да стоят в БАН и за жълти стотинки да слугуват на други висшисти, които ги превъзхождат само с по-големите си връзки (защото в БАН никой не може да постъпи,ако няма връзки,каквото и да приказват)?Мъчат се в БАН с надеждата да допуснат и тях до научна длъжност, но в повечето случаи това не се случва.Давайте по-креативно, струва ли си заради рахата да мизерствате и да ви унижават?
11
0
 
9
 
! Отговори
Според сайта на БАН, преди 5 години
в момента там 3 000 човека заемат научни длъжности.През месец ноември миналата година, ръководството на БАН заяви пред медиите, че общият брой на служителите на БАН е 6 800 човека и че 1 800 от тях са на минимални заплати.В медиите обаче напоследък говорят за 4 000 човека, които се занимават с наука в БАН. Вероятно имат предвид всички хора с висше образование, които работят там, защото в БАН има и доста висшисти в научно-помощния персонал.Защо тези около 1 000 висшисти не станат учители......
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам следващия министър председател да е учил до 3-ти клас и задължително да е имал куха фирма прехвърлена му от ДДС-ар
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НикиАми пробвай. Да не стане "този рай води в ада". Щото доста такива съм виждал.
8
27
 
7
 
! Отговори
Ники преди 5 години
За 2К веднага се пускам учител.4-5 месеца отпуск, работа до ранен следобяд.Рай...
7
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 5 години
Краят е процес, който отнема по-голям период от време...но едно е сигурно, вече сме в неговото начало...
6
0
 
26
 
! Отговори
изход преди 5 години
По-добре да пуснем по скоростна писта менистъра.Кухи *** се занимават с образованието на децата!
5
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да наемете кадри за туризма от чужбина. Дори лекари и инженери може да наемете от чужбина. Но учителите трябва да бъдат българи. Когато учителите свършат, или назначат някакви "по бързата писта", тогава наистина ще дойде края.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като бях нередовен учител в годините назад?От моя клас има много лекари,инженери,известен професор и т.н.Но по време на социализма имаше дисциплина в училищата от учениците,уважение към учителите,ученолюбие и т.н и т.н
3
0
 
27
 
! Отговори
прОсветЕн министър преди 5 години
Кат' не можем да измислим друго - пускаме ги / учителите / по "бърза" писта. Скоро така ще пуснем и лекарите... щот' и лекарите били кът, чувам.... А скоро и министрите ще са по бързата писта. То те са най-вече за бърза писта ВРЕМЕ им е !!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да се срине срината нереформирана система
1
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава Богу, че идват млади и съвременни хора, които да се заемат с образованието на децата! Да отиват и да си почиват пенсинираните учители. Ще има време да учат чужди езици, компютри , а не е лошо и малко странична литература .